Nanna Bhose on urallaan toiminut niin musiikkibisneksessä, mainosalalla kuin oman vaatebrändin suunnittelijana. Bhosen punainen kiharapilvi on tuttu myös Idolsin ensimmäisen tuotantokauden tuomaripöydän takaa.
Nanna Bhose on urallaan toiminut niin musiikkibisneksessä, mainosalalla kuin oman vaatebrändin suunnittelijana. Bhosen punainen kiharapilvi on tuttu myös Idolsin ensimmäisen tuotantokauden tuomaripöydän takaa.

Yksilöön keskittyvä johtaminen tuottaa tuloksia

Mielen ja kehon hyvinvointiin tutustunut Nanna Bhose on omakohtaisesti todennut, että johtajan oma hyvinvointi heijastuu työntekijöiden vointiin. Hän kannustaa kulttuuriin, jossa uupumuksesta saa puhua ja ihmisten hyvinvointi on pääosassa.

Nanna Bhosen kasvoja kehystävän kiharapilven keskellä suu vetäytyy herkästi hymyyn ja silmät tuikkivat uteliaisuudesta. Mikään ei viesti siitä, että tässä on ihminen, joka on selvinnyt 25-vuotiaana syövästä, taistellut läpi lapsettomuuden, lukemattomien leikkausten ja vuosikymmeniä kestäneiden kroonisten kipujen. Sen sijaan Bhose hehkuu positiivisuutta.

Bhose on tullut tunnetuksi urastaan niin musiikkibisneksessä, mainosmaailmassa kuin muodin parissa. Nykyään hän pyörittää vaatebrändiään Nannasania sekä toimii mentorina ja valmentajana.

Yritysjohtajana hän on yhdistellyt laajaa näkemystään kehon ja mielen hyvinvoinnista yksilön tarpeisiin keskittyvään johtamistapaan. Bhosen mukaan hyvä johtaminen rakentuu johtajan oman hyvinvoinnin ympärille. Tämä ajatus tarttui Bhosen työkalupakkiin Japanista, jossa hän opiskeli syövästä parannuttuaan terapeutuksi ja osallistui myös yritysseminaareihin.

– Näiden japanilaisten yritysjohtajien ajatuksena oli, että oma tontti täytyy hoitaa kuntoon ensin. Kun itse on tasapainossa, eli hyvinvoiva ja terve psykofyysisenä kokonaisuutena, vaikutus näkyy suoraan siinä, miten yritys voi ja miten työntekijät siinä yrityksessä voivat. Muistan miettineeni silloin nuorena, että jestas, tuossa on jotain todella totta.

Käytännön kokeiluja

Kun Bhosella myöhemmin oli mahdollisuus päästä johtotehtäviin, hän päätti kokeilla, voisiko jalkauttaa omaan tekemiseensä tätä japanilaisten johtajien ajatusta sekä vuosikymmenien aikana karttunutta tietotaitoa kehon ja mielen hyvinvoinnista.

– Otin sen käytännön kokeiluna, koska minulla ei ollut mitään menetettävää. Minulla oli ikään kuin valkoinen paperi lähteä uteliaana testaamaan, miten voisin tuoda esiin niitä arvoja ja asioita, jotka ovat minulle tärkeitä elämässä.

Bhose oli rakentanut itselleen hyvinvointityökalupakin, josta hän otti arkeen erilaisia keinoja itsensä tasapainottamiseksi. Hän kuitenkin korostaa, että yhdelle toimivat työkalut eivät välttämättä toimi muille.

On tärkeää luoda sellainen työkulttuuri, jossa tehdään ihmiseltä ihmiselle.” 

– On tärkeää luoda sellainen työkulttuuri, jossa ei ole oikeaa tai väärää ja jossa tehdään ihmiseltä ihmiselle. Sen pohjalta voi toimia rohkaisevana johtajana, joka kannustaa muita kasvamaan siihen potentiaaliin, joka heillä on.

Kiinnostus omia työntekijöitään kohtaan on tässä avainasemassa. Johtajan tulisi olla myös kiinnostunut siitä, mitä työntekijöistä palkkaamisen jälkeen paljastuu.

– Vaikka on palkannut henkilön tekemään tiettyä asiaa, hänen todellinen lahjansa saattaa olla jossain aivan muualla. Valmentava johtaja osaa aistia näitä asioita ja ohjata ihmistä oikeaan suuntaan. Kun ihmiset saavuttavat yrityksessä todellisen potentiaalinsa, se näkyy myös viivan alla.

Bhose kannustaakin rakentamaan kulttuuria, jossa näkyväksi tulee myös sellainen potentiaali, jota  tiimin jäsenet eivät vielä edes tiedosta omaavansa.

– Kannusta kasvamaan ja ottamaan askeleita kunkin omalla henkisellä polulla, jotta he voisivat paremmin. Tämä onnistuu pääsääntöisesti arjen pienillä teoilla. Omalla esimerkillään johtaminen inspiroi myös muita.

Helli itseäsi

Bhosen mielestä suomalaisessa kulttuurissa elää liian vahvasti ajatus siitä, että aina pitää jaksaa vaikka olosuhteet olisivat kuinka haastavat.

– Meidät on kasvatettu niin, että sanotaan vain ”kyllähän minä jaksan”, vaikka ei olisi nukkunut yhtään tai lapsi on ollut kipeä tai muuta vastaavaa.

Mainostoimistossa Bhose oppi tuntemaan tiimiläistensä vahvuudet ja heikkoudet. Jotkut esimerkiksi tarvitsevat enemmän lepoa tiukan projektin jälkeen.

– Tätä silmällä pitäen loin liputussysteemin, jossa tiukan rutistuksen jälkeen voidaan nostaa tassu pystyyn ja sanoa suoraan, että nyt olen ihan poikki. Kun kulttuuri sallii tämän, on helpompi myöntää tarvitsevansa juuri nyt lepoa.

Bhosen mukaan onkin parempi jättää tällaisessa tilanteessa vaikka työpäivä kesken ja tehdä jotain itseään hellivää kuten leffassa tai hieronnassa käynti, kuin istua työpöydän ääressä 9 tuntia pakon edessä saamatta mitään aikaan.

– Seuraavana päivänä teet parissa kolmessa tunnissa ne samat asiat, joihin olisit tänään käyttänyt kymmenen tuntia.

Vahvuuksien kautta

Vaikka Bhosella on selkeä kuva hänelle sopivasta johtamistyylistä, ei hän koe sen olevan ainoa oikea tyyli.

– Minun johtamistapani rakentuu omien vahvuuksieni kautta, ja minun vahvuuteni on se pohjaton nälkä katsoa kanssaihmistä ja miettiä, missä hänen potentiaalinsa on ja onko hän ottanut sen jo käyttöön. En kuitenkaan usko, että on joku yksi oikea tapa johtaa, enkä myöskään usko opettamiseen. En ole opettaja, enkä kerro mitä muiden pitää tehdä. En myöskään sano, että tee näin niin kuin minä olen tehnyt, niin olet onnellinen.

Bhosen johtamistyyli on kehittynyt vuosien saatossa monipuolisen kokemuksen kautta. Hänen uransa musiikkibisneksessä, mainosalan toimitusjohtajana sekä oman vaatebrändin ja eettisesti toimivan

tehtaan omistajana Intiassa ovat kaikki kasvattaneet häntä johtajana. Hän on ammentanut oppia myös nuoruuden työkokemuksesta.

Sen sijaan Bhose uskoo siihen, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen, ja jokaiselle on löydettävissä oikea tapa olla, oli kyseessä sitten ruokavalio, tapa johtaa tai potentiaalinsa löytäminen.

– Jos katson elämääni taaksepäin, niin jokaisesta työstä olen saanut jotain sellaista, mitä olen tarvinnut myöhemmin, oli kyseessä sitten vaatekaupassa tai tarjoilijana työskentely tai pankin siivoaminen yläasteella Kajaanissa. Uskon, että ei ole sellaista työtä, josta ei voisi oppia jotain arvokasta.

Kuka?

Nanna Bhose

  • Kautta työuran pyrkinyt tekemään rohkeita valintoja ja haastamaan itseään.
  • Tällä hetkellä toimii yrittäjänä, mentorina ja valmentajana. On juuri laittanut Nannasan-vaatebrändinsä tauolle ja irtisanonut asuntonsa vuokrasopimuksen tutkiakseen, minne maailma hänet seuraavaksi kuljettaa.
  • Ennen sitä tutustunut kolmen vuosikymmenen ajan kehon ja mielen hyvinvointiin ympäri maailmaa. Hyödyntänyt näitä oppeja johtotehtävissä mainosmaailmassa, musiikkibisneksessä ja oman vaatebrändinsä eettisesti toimivassa vaatetehtaassa Intiassa.

Julkaistu Evento-lehdessä 6/2020.

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

Sulje mainos Tilaa Evento