”Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa”

Verstas Helsingin pääsuunnittelija vetää kasvoilleen tarvittaessa hitsausmaskin. Myös näyttämömestarina työskennellyt Heikki Rosti ammentaa inspiraatiota taiteesta ja yhteisöllisyydestä.

Heikki Rosti on tasapainoillut läpi uran rakenteellisen ja taiteellisen maailman välillä. Aikaisemmin näyttämömestarina työskennellyt Rosti on Verstas Helsingin pääsuunnittelija ja alun perin opiskellut puuseppäartesaaniksi ja myöhemmin näyttelijäksi. Uransa tapahtumien parissa Rosti aloitti vuonna 1996 Muumimaailma oy:ssä. Väliin mahtuu useita sivupolkuja huonekalusuunnittelusta ja lavastamisesta näyttelemiseen.

Aikaisemmin Verstas Helsinki tunnettiin nimellä Telakka Rental oy ja se keskittyi kalusteiden vuokraustoimintaan. Toimenkuva on sittemmin muuttunut kalustevuokraamisesta kustomoituun rakentamiseen.

– Suunnittelemme ja toteutamme asiakkaillemme kustomoituja, visuaalisia elementtejä kuten tapahtuma-, kiertue- ja teemapuistorakenteita sekä showroom- ja messuratkaisuja ja tapahtumarakentamista. Liikeidean ydin on se, että voimme tehdä käytännössä mitä vain.

Verstas Helsinki on osa Livson Groupia, joka on erikoistunut markkinointiin, matkailuun, tapahtumiin ja lisensointiin. Verstas Helsingin lisäksi Livson Groupiin kuuluu muun muassa markkinointitoimisto Lataamo Group, Muumimaailma, Muumitapahtumat, Tapahtumakeskus Telakka, Kindernet Entertainment ja Long Story Short.

Puhtaasti käsillä tekeminen on katoamassa olevaa taitoa.”

– Verstaalla toimenkuvani on hyvin vaihteleva. Tällä viikolla saatan tehdä suunnittelutyötä, olla tv-lavastaja tai tapahtumasuunnittelija ja seuraavalla viikolla kädet savessa hitsausmaski päässä. Puhtaasti käsillä tekeminen on katoa­massa olevaa taitoa, vaikka samaan aikaan sille on yhä enemmän kysyntää.

Megatrendeinä ilmiöittäminen ja vastuullisuus

Pitkään tapahtumien parissa työskennellyt Rosti näkee, että tapahtuma-alalla vallitsee tällä hetkellä kaksi megatrendiä, ilmiöittäminen ja vastuullisuus.

– Ilmiöittäminen, eli millaisen monikanavaisen ilmiön tapahtuman ympärille voi rakentaa, on yksi tämän hetken megatrendeistä. Tapahtumalla on yhä isompi identiteetti.

Ympäristöasioissa on puolestaan menty selkeästi askeleen syvemmälle.

– Enää ei järjestetä pelkästään vihertempauk­sia, vaan mennään yhä syvemmälle arvotekoihin. Ympäristöteot ovat jopa sellaisia, joita voi seurata vielä tapahtuman jälkeenkin. Yhä enemmän mietitään sitä, mitä kaikelle materiaalille tapahtuu, kun tapahtuma on ohi ja on suunniteltu jotain ainutkertaista. Pääosin materiaaleja voi kierrättää useita kertoja, mutta mielestäni tätä ei ole viety vielä tarpeeksi pitkälle.

Rosti ammentaa inspiraatiota taiteesta ja yhteisöllisyydestä.

– Inspiroidun taiteesta, varsinkin elokuva- ja teatteritaiteesta. Viime syksynä tein pitkästä aikaa lavastuksen nykytanssin puolelle, mikä oli todella inspiroivaa.

Eri projektien ja eri taustoja omaavien ihmisten parissa työskentely antaa paljon sellaista, mitä voi hyödyntää luovassa toteutuksessa myös tapahtumapuolella.

– Taustoistaan riippumatta ihmiset voivat osallistua projekteihin, paitsi silloin kun mennään kirjaimellisesti sorvin ääreen. Työskentelemme ideoinnista lähtien tiiminä. Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa.

Miten luovan alan ammattilainen sitten vaalii luovuuttaan?

– Luovuudelle pitää antaa tilaa ja aikaa. Hektisyys voi olla myrkkyä, mutta toisaalta se myös stimuloi. Dynaaminen aikataulu synnyttää omalla kohdalla myös luovia ideoita. Hienointa on, kun tapahtuma herää eloon ja asiat alkavat elää niin kuin ne on suunnitellutkin.

Kuka?

Heikki Rosti

  • Kautta työuran tasapainoillut taiteen ja tapahtuman välillä molempia rikastuttaen.
  • Tällä hetkellä pääsuunnittelija Verstas Helsingissä.
  • Ennen sitä työskennellyt näyttämömestarina. Suunnitellut kolme ruumisarkkumallistoa. Lisäksi noin tuhat esitystä näyttämöllä, tapahtumapuolella tuliperformansseja.

Julkaistu Evento-lehdessä 2/2020.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

Sulje mainos Tilaa Evento