Mitä tämä tarkoittaa tapahtuma-alan kannalta, paitsi epävarmuuden jatkumista? Meillä on kaipuu ihmisten ilmoille, mutta mitään muuta ei tiedetä vielä. Miten arki muuttuu ja missä vaiheessa se taas muuttuu? Milloin voidaan epidemiologisesti päätellä, että laumasuoja on syntynyt? Missä vaiheessa saavutetaan henkinen laumasuoja, rohkeus ja kyky elää aiemman kaltaista vapaata elämää? Luovutaanko sitten jatkuvasta käsien pesusta ja maskeista vai ovatko ne tulleet jäädäkseen?
Elpyminen ei ole paluuta entiseen. Suhtautuminen koronaan vaihtelee ääripäästä toiseen: yhdelle virus on osa elämää ja toiselle äärimmäinen uhka. Kun ihmisiä rokotetaan, alkaa osa mennä ja tehdä, mutta osa on pelokkaita vielä hyvinkin pitkään. Kohderyhmäajattelun uusi akseli on suhtautuminen koronaan.
Osa tapahtuma-alan toimijoista on jäänyt odottamaan, mitä koronan jälkeen tapahtuu, osa taas lähtenyt tutkimusmatkaajan logiikalla aktiivisesti määrittämään ongelmaa ja sitä, miten asioita voitaisiin jatkossa tehdä. Digitaaliset ratkaisut ovat joutuneet painetestiin, ja nyt on jo nähty, että ne tulevat myös pärjäämään testissä.
Ala muuttuu nyt väistämättä monipuolisemmaksi.”
Tutkimusmatkaajan asennetta tarvitsee koko tapahtumateollisuus. Pitää olla ennakkoluuloton, etsiä uusia ratkaisuja ja kehittää uutta, sillä ala muuttuu nyt väistämättä monipuolisemmaksi. Tilanne on sama kuin muillakin toimialoilla: digitaalisuus murtaa tapahtumia samalla tavalla kuin verkkokauppa kaupan alaa ja suoratoisto musiikkibisnestä. Se vapauttaa tietystä kellonlyömästä ja paikasta, mutta mahdollistaa silti kokemuksen.
Mitä tapahtuu kun patoutunut kysyntä kohtaa nykyisen, väliaikaisen uuden arjen? Kun palaamme vanhaan, jossa pohjavire onkin olennaisesti muuttunut. Varmaa on vain, että muutos haastaa alan osaamista ja jokaisen yksilön omaa suhdetta digitalisoituviin livekokemuksiin. Murroksen edessä uusia toimijoita nousee ja toisia laskee, osaamiseen syntyy pullonkauloja. Siihen nähden keskustelua siitä, mitä elämä on koronan jälkeen, on nähty vielä aika vähän.
Pullon henki on päässyt irti ja tapahtuma-alan keskiössä olevan livekokemuksen digitalisoituminen lähtenyt käyntiin. Miten se etenee, sitä ei tiedä kukaan. Mutta vanha ei enää palaa takaisin.
Jyrki Aittola
toimitusjohtaja
Woltti Group