Viha vie terveyden

Milloin olet viimeksi ollut ärsyyntynyt tai suorastaan vihainen? Jos vastauksesi on tänään, eilen ja toissapäivänä, kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään kiukun syitä ja seurauksia. Vihaaminen kuluttaa, vie terveyden ja luo pahaa mieltä myös ympärillä oleville. Onko se sen arvoista?

Vihan tunne on ihmisen evoluution kannalta ollut tärkeä tunne. Voidaksemme toimia ja selviytyä luolamiesihmistä uhkaavista asioista primitiivisessä ympäristössä olemme tarvinneet vihan tunnetta. Enää vihalla ei kuitenkaan ole tärkeää merkitystä eloonjäämisen kannalta. Silti me käytämme paljon aikaa ärsyyntymiseen, kiukustumiseen ja vihaamiseen.

Keho väsyy vihaamiseen

Kuten kaikki tunteet, myös viha vaikuttaa aina fyysiseen hyvinvointiimme. Mietipä, miltä tuntuu olla kiukkuinen: lihakset ovat jännitystilassa, verenpaineen nousun suorastaan tuntee ja kädet alkavat täristä.

Kyse on adrenaliinin aiheuttamista vaikutuksista. Kehosi valmistautuu taisteluun. Olet stressitilassa, joka lyhytaikaisena ilmiönä on välillä paikallaan. Tämä vireytymiseksikin kutsuttu ilmiö auttaa tekemään parhaansa urheilusuorituksen aikana ja pitämään puolensa palkkaneuvotteluissa.

Jos adrenaliinia kuitenkin virtaa elimistössä liikaa ja kaiken aikaa, alkaa se vaikuttaa terveyteen monin tavoin. Jos olet vihainen usein tai ainakin ärtynyt kaiken aikaa, alkaa kehosi väsyä jatkuvaan taisteluvalmiuteen – loppumattomaan stressitilaan. Sydän rasittuu eikä korkea verenpaine ole hyväksi kenellekään. Pitkittynyt vihaaminen voi johtaa jopa immuunisysteemin heikkenemiseen. – Ajattele, vihaaminen voi saada sinut fyysisesti sairastumaan.

Negatiivinen ihminen jää yksin

Kiukun ja vihastumisen aikana erittyvän adrenaliinin on todettu vahvistavan negatiivisia tunteita. Jatkuvasti ärsyyntynyt ihminen siis ajautuu helposti oravanpyörään, jossa kaikki koetaan negatiiviseksi. Nekin asiat, jotka muutoin olisivat yhdentekeviä tai jopa mukavia, tuntuvat ikäviltä, rasittavilta tai ärsyttäviltä.

Myös tuore psykologian tutkimus vahvistaa sen, että stressaantunut ihminen huomioi ennemmin negatiivisia kuin positiivisia viestejä. Ei siis ihme, että puolituntemattoman vitsinheitto tai kampaajan kommentti harmaista hiuksista saa pulssin nousemaan ja veren kiehumaan. Jatkuvasti vihainen ihminen tulkitsee asiat negatiivisiksi, vaikka ne eivät sellaisia olisikaan. Hän ei näe ympärillään sinistä, punaista ja keltaista, vaan mustaa ja harmaata.

Sen lisäksi, että vihaaminen sairastuttaa vihaajan mielen ja kehon, se vaikuttaa myös ympärillä oleviin ihmisiin. Harvassa ovat niin positiiviset ihmiset, ettei heihin vaikuttaisi lainkaan negatiivisuuden ja äksyilyn ilmapiiri. Jossain vaiheessa hekin jättäytyvät vihaajan rinnalta pois ja vihaaja voi huomata olevansa aivan yksin.

Millaisen fiiliksen sinä luot?

Joku viisas on joskus kehottanut miettimään, millaisista ihmisistä pitää. Harvemmin listaan tulee sellaisia asioita kuin valittaja, kiukuttelija tai negatiivinen ruttunaama.

Seuraava askel onkin miettiä, millainen ihminen itse on. Tarjoaako oma käytöksesi kilokaupalla negatiivisuutta? Tuotko itse erilaisiin viestintätilanteisiin hyvää fiilistä vai pahaa mieltä? Myrkytätkö ilman kohtaamisissa?

Kaikki me joskus olemme enemmän tai vähemmän stressaantuneita ja ärsyynnymme monista asioista. Jopa lähes olemattomista. On kuitenkin eri asia vihata montaa asiaa, päivittäin tai kuukausia – ehkä jopa vuosien ajan. Ihan totta, ei elämän kuulu olla sellaista. Elämän tulee pääasiassa tuntua hyvältä. Toisina päivinä suorastaan loistavalta – vaikka samassa junavaunussa matkustaisikin kovaa kailottava nuorisolauma.

Kukaan ei pidä kiukuttelijasta eikä sen enempää kaiken vihaajasta. Eikä elämä sellaisena taatusti ole mukavaa. Jos huomaat vihaavasi kaikkea päivästä toiseen, kannattaa lähteä etsimään ajatuksilleen uutta suuntaa. Jos se ei onnistu omin voimin, saa apua läheisiltä, jäljellä olevilta ystäviltä tai mielenterveyden ammattilaisilta.

Helppoa se ei varmasti ole. Mutta palkitsevaa se on. Etenkin sitten kun elämästä löytää enemmän iloa kuin vihaa. Ja musta ja harmaa kirkastuvat väreiksi.

Kirjoittaja on sisällöntuottaja, viestintäkouluttaja sekä laadukkaan palveluviestinnän ja hyvän työntekijäkokemuksen puolestapuhuja. anne.ruostetsaari@comman.fi