Verkosto vie upealle uralle

Facebookiin opiskelukavereiden yhteiseksi kohtaamisalustaksi perustettu Ompeluseura on kasvanut muutamassa vuodessa jo yli 15 000 jäsenen työelämäverkostoksi. Tänä keväänä järjestettiin jäsenkyselyn pohjalta Upea ura -tapahtuma, jonka tavoite oli rohkaista ja voimaannuttaa naisia ja itsensä naiseksi kokevia työelämäkontekstissa.

Astun sisään kulttuurikeskus Korjaamoon ja vastaani lyö hyväntuulinen puheenporina. Histo­rian ensimmäiset Upea ura -festarit ovat käynnistymässä. Tiedossa on paneeleja työelämän haasteista, startupeista ja johtajaksi kasvamisesta. On luovuus-, fasilitointi- ja kehtaamistyöpajoja. Inspiroivia puheenvuoroja uratarinoista, työelämän murroksesta ja yrittäjyydestä. 

Mutta ensin kuuntelemaan tapahtuman avaussanoja, joiden jälkeen lavalle astuu Suomen kovin lasikattojen rikkoja, tasavallan presidentti Tarja Halonen. Halonen puhuu verkostoitumisen tärkeydestä ja kertoo oman äitinsä ompelukerhosta.

– Äitini tapasi omia ystäviään silakkasopan äärellä. He puhuivat elämästä ja ympäröivästä maailmasta.

Halosen mukaan myös maailman naisjohtajat verkostoituvat ja sparrailevat toisiaan.

Sparrailua ja konkretiaa

Tarpeesta verkostoitua lähti liikkeelle myös Ompeluseura. Perustajat Maria Teikari ja Milla Halme kaipasivat naisille omaa tilaa, jossa keskustella työelämän ilmiöistä ja jakaa kokemuksia. Aluksi verkosto koostui omista opiskelukavereista, mutta nopeasti jäsenmäärä alkoi kasvaa. Fokus on silti sama kuin alussa: työelämään ja uraan liittyvät keskustelut ja sparrailut.

Vuosi sitten Teikari ja Halme saivat vision tapahtumasta, jossa tuettaisiin naisia työelämän murroksessa. Tapahtuman tekijät löytyivät valmiista verkostosta. Jokainen halukas sai tulla mukaan tekemään tapahtumaa vapaaehtoistyönä.

– Ompeluseurasta löytyy konkreettista tukea moniin asioihin – työoikeudellista apua, palkkavertailua ja vinkkejä työhaastatteluun. Halusimme tuoda tapahtumaan samanlaista henkeä, kuvailee Upea ura -festareiden sisältötiimiä vetävä Inari Juntumaa

– Toivomme, että osallistujat löytävät konkreettisia välineitä niin henkilökohtaiseen kuin työelämäänsäkin. Tästä syystä ohjelmassa on paljon toiminnallisia osuuksia. Ihmiset oppivat tekemällä.

Upea ura -tapahtuman konseptiksi valittiin tietoisesti festarit.

– Tavoitteena on ollut saada osallistujat uskomaan itseensä eli vaikuttaa heidän tunteisiinsa. Luovuutta, rohkeutta ja uskoa itseen ei voida lisätä ilman turvallista ilmapiiriä. Siksi olemme halunneet, että tapahtuman konsepti on rento ja helposti lähestyttävä. Myös tapahtumapaikka valikoitui tältä pohjalta, selittää Juntumaa.

Inspiraatiota huipputyypeiltä

Tekniikkatiimin vetäjä Ulla Tirronen on Juntumaan kanssa samoilla linjoilla.

– Istun itse paljon työni takia koulutuksissa ja usein tylsistyn niissä takapenkissä. Upea ura -festareille haluttiin rento konteksti, joka toivottavasti jää elämään vielä itse tapahtuman jälkeenkin. Paikalla oli 400 henkeä ja tapahtumaa seurasi netin kautta 500 ihmistä. Materiaalia livestriimeistä tulee katsottavaksi muun muassa YouTubeen ja Facebookiin, Tirronen kertoo tapahtuman jälkeen.

Ylistävää palautetta ainakin satelee monesta suunnasta, kun kyselen osallistujien mielipiteitä.

– Upea, avoin tunnelma!

– Samanlainen auttamisen henki kuin Ompeluseurassakin.

– Inspiroiva ja tosi mielenkiintoinen, erilainen ohjelma. 

Ja some, myös se pullistelee tapahtumaa hehkuttavia viestejä. Päällimmäiseksi jää tunne, että osallistujat ovat saaneet vastinetta lupauksille. Niin kuin eräskin päivitys hehkuttaa: ”Huh huh. Oon saanut tavata, haastatella ja kuunnella niin upeita tyyppejä tänään, että pää hajoaa inspiraatiosta.”

Ilmeisesti naisille ja itsensä naiseksi kokeville suunnatuille uratapahtumille on tilausta. Ja miksei olisi? On aina palkitsevaa löytää uusia voimavaroja itsestään ja osaamisestaan sekä verkostoitua samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.

Ja innostua. Koska siitä koko tapahtumassa ole kyse – innosta nähdä asioita uusin silmin, uskoa itseen ja hypätä uuteen.

upeaura.fi

400

osallistujaa paikan päällä

 

500

livestriimin seuraajaa

 

36

esitystä ja puheenvuoroa

 

50+

esiintyjää

 

50+

vapaaehtoista

 

Naisten  työelämäverkostoja

  • Aalto Women in Business
  • Board Professionals
  • Gaia Network 
  • Mothers in Business
  • Naisyrittäjät
  • Suomen Akateemisten Naisten Liitto
  • Tiistaiklubi
  • Vaikuttajaverkosto WoMan
  • Women in Tech