Update räväytti

Kaikkien aikojen ensimmäinen Update – Forum of Insight -tapahtuma järjestettiin 27. huhtikuuta Helsingin Savoy-teatterissa. Eventon tavoitteena oli toteuttaa uudenlainen ja raikas bisnes-tapahtuma ja koota lavalle ulkomaisia huippupuhujia.

Updatessa oli kolme karismaattista juontajaa: verkostoitumisen kuningatar ja entinen Valkoisen talon tapahtumajohtaja Laura Schwartz, suomalaistunut kirjailija ja puhuja André Noël Chaker sekä maailmankuulu esiintyjä Reuben Kaye.   

Kaikkia päivän puhujia yhdisti rohkeus ajatella vastavirtaan. Yhteistä heille oli myös muutosten toteuttaminen omassa elämässään.

Päivän aloitti TED:n Euroopan johtaja Bruno Giussani. Hänen loistavaa puheenvuoroaan seurasi Arun Sundararajan, New Yorkin yliopiston professori, palkittu tutkija ja huippupuhuja, jota on tituleerattu myös sharing economy -guruksi. Kolmantena yleisöä hemmoteltiin eBayn Policy Labia EMEA-alueella johtavan Hanne Melinin puheenvuorolla.

Kaikille tuttu nimi oli Bruce Oreck, joka herätteli yleisöä planeettamme tilasta. Oreckin jälkeen hypättiin aivan toisenlaisiin tunnelmiin, kun Ruotsissa asuva maahanmuuttaja Milad Mohammadi kosketti henkilökohtaisella ja tunteisiin vetoavalla puheenvuorollaan. Viimeinen keynote-puhuja oli Tuija Seipell, Pohjois-Amerikassa uransa luonut yritysjohdon konsultti, puhuja ja kirjoittaja.

Päivän kruunasi Happy Hour -paneelikeskustelu, jonka emännöinnistä vastasi aina yhtä suvereeni Laura Schwartz. Keskustelijoina nähtiin digitalisti Ville Tolvanen, taiteen moniosaaja Marco Acerbi, brändinrakentaja ja kirjailija Blanca Juti sekä juontajanakin toiminut Reuben Kaye. 

Uudet näkemykset  kiinnostavat

Catarina Myllärniemi hoiti Updaten viestintää ja yhteistyötä puhujien kanssa. 

– Updatessa haluttiin tuoda rohkeasti esille ajankohtaisia, yhteiskunnallisia muutoksia. Yleisölle haluttiin tarjota uutta ja kansainvälistä tietoa tavanomaisesta poikkeavassa muodossa. Tapahtumaa varten luotiin brändi, joka korosti urbaania elämäntapaa ja teknologian merkitystä. Toivottavasti onnistuimme tässä, Myllärniemi sanoo.

– Verkostotalouden tutkimustieto oli hyödyllistä, ja odotan kovasti Arun Sundararajanin kirjan ilmestymistä.

Myllärniemi kiittelee myös hyviä yhteistyökumppaneita.

– Näin isoon ja tekniikkaa vaativaan tapahtumaan tarvitaan paljon erityisosaamista, jota tapahtuma-alan kumppaneiltamme löytyi.

Kun intohimosta tulee bisnes

Hanne Melin johtaa eBayn Policy Labia EMEA-alueella. Evento Updatessa Melin kertoi eBayn merkityksestä mikro- ja pienyrittäjien kauppakanavana.

Kun yrittäjyys on viime vuosiin asti ollut yleistä pääasiassa tiheään asutetuilla ja urbaaneilla alueilla, nousee nyt uusia pienyrityksiä keskelle ei mitään. Ebayn tarjoaman teknologian ansiosta voidaan kauppaa käydä mistä käsin tahansa. Valmiiden kaupankäyntialustojen myötä jokainen internetin päässä oleva voi olla potentiaalinen yrittäjä.

Muutos aiempaan, isojen organisaatioiden hallitsemaan kaupankäyntiin on mullistava. Kaikkien ulottuvilla oleva kaupantekomahdollisuus hämärtää myös harrastuksen ja työnteon rajaa, kun omaa intohimoaan toteuttamalla on mahdollista tienata rahaa. Tämä kertoo suuresta muutoksesta sekä työnteossa että vapaa-ajan käytössä. 

– Ensimmäistä kertaa pienyrittäjän ei tarvitse murehtia logistisia ongelmia, vaan Britannian Ylämailla asuva mausteyrittäjä voi toimia omasta kodistaan käsin ja silti toimittaa tuotteitaan eri maihin, Melin kuvaili.

 Jakamisesta sisältöä elämään

Useaa yleisön jäsentä kiinnostanut Arun Sundararajan piti puheenvuoronsa jakamistaloudesta, jonka hän kiteytti kiitettävällä konkretialla ja kuvaavin esimerkein.

– Olemme tällä hetkellä uudenlaisen ekonomisen toiminnan alkutaipaleella. Tulevaisuudessa yhä suurempi osa kaupankäynnistä tapahtuu Airbnb:n ja Uberin kaltaisten alustojen kautta, Sundararajan selitti.

Jakamistalous on teknologian kehittymisen myötä kasvanut ilmiö, joka tarjoaa koko ajan lisää taloudellisia mahdollisuuksia. Jakamistalouden siivellä myös sen apuna käytettävät alustat ovat yleistyneet. Monia koskettava nettialusta on Sundararajanin esille nostama BlaBlaCar, jonka kautta kuka tahansa voi myydä paikkoja autossaan.BlaBlaCarissa kiteytyy loistavasti jakamistalouden perusidea.

–Vaikka yksi syy tarjota kyytejä tuntemattomille voikin olla rahan tarve, on suurin motivaattori kuitenkin toiminnan sosiaalisuus. Pitkän matkan ajaminen on hauskempaa seurassa kuin yksin, Sundararajan totesi.

– Erilaiset alustat tarjoavat mahdollisuuden löytää kyytiseuraa, yöpaikan tai tarjota illallisia. Tämän lisäksi ne tarjoavat kuitenkin ennen kaikkea ihmisten välistä vuorovaikutusta – uusia ja hauskoja kokemuksia.

Jakamistalouden seurauksena yhä suurempi osa ihmisistä työskentelee tulevaisuudessa yrittäjänä tai freelancerina. Tästä syystä Sundararajanin mukaan on tärkeää miettiä myös näiden ihmisten sosiaalisia turvaverkkoja.

– Toivon mukaan jakamistalous auttaa tasoittamaan taloudellista epätasa-arvoa.

Piirustelulla bisnekseen

Moni Updateen osallistunut hämmästeli lavan läheisyydessä työskentelevän Salla Lehtipuun piirustustaitoja. Lehtipuun haastavana tehtävänä oli toimia päivän sihteerinä, puheiden visuaalisena muistiinmerkitsijänä.

– Työlleni ei ole olemassa yhtä hyvää titteliä. Itse kutsun itseäni visuaaliseksi fasilitaattoriksi, kuvakiteyttäjäksi ja visuaaliseksi tulkiksi. Kaikki nimitykset kuvaavat eri rooleja, joita työssäni voi olla, Lehtipuu selventää.

– Välillä osallistun enemmän käynnissä olevaan prosessiin, toisinaan toimin vain puheen tulkkaajana.

Puheenvuorot piirroksiksi

Käytännössä visuaalinen kiteytys on tapa kerätä informaatiota kuvien ja avainsanojen muotoon. Esimerkiksi Updatessa Lehtipuu kokosi ja kiteytti kaikki puheenvuorot isoille papereille osallistujien katsottavaksi.

Lehtipuun mukaan kuvitusmahdollisuuksia on lukuisia: seminaareissa, kokouksissa ja koulutuksissa voidaan hyödyntää live-kuvittamista, esityksissä toimii hyvin videomuotoon tallennettu kuvitus.

– Kysyntää kuvittajille vaikuttaisi olevan mukavasti, ja se kasvaa tietoisuuden levitessä tapahtumasta toiseen. Tekijöitä ei kuitenkaan vielä ole paljon.

Silti vastaan tulee yhä ihmisiä, jotka pitävät visuaalisten muistiinpanojen tekemistä turhana piirusteluna.

– Ensisijaisesti kyse on ajattelun ja kommunikoinnin välineestä. Kuvien avulla on helpompi hahmottaa ison ryhmän yhteinen ymmärrys, Lehtipuu täsmentää.

– Kuvien ei tarvitse olla hienoja. Toki ne voivat olla taidettakin, mutta olennaista on tiedon yhteinen jakaminen. Visuaaliset muistiinpanot auttavat myös erilaisia oppijoita sisäistämään käsitellyt asiat paremmin. Etenkin nyt, kun digitaalisaatio ja teknologia kehittyvät valtavin harppauksin, visuaalisten muistiinpanojen tekeminen helpottaa uuden tiedon omaksumista. 

sallalehtipuu.fi

Haasteita ja  mahdollisuuksia

 Zeeland Familyn Joni Koistinen oli saanut Update-päivästä paljon uusia ajatuksia.

– Koko päivää peilasi return on ideas -ajattelu. Kansainvälisiltä puhujilta on saatu paljon ideoita ja nyt pallo on heitetty takaisin itselle. Kuinka pian onnistutaan saattamaan ideat kentälle omille asiakkaille? Koistinen haastoi itseään.

– Vaikka puhujat olivat minulle aika uusia ja tuntemattomia, yllättivät kaikki omalla tavallaan. Parasta oli juontajakolmikko Schwartz, Chaker ja Kaye. He olivat selvästi rakentaneet tarinan puhujien ympärille. Innostus näkyi. Etenkin Laura Schwartzilla on hurja ammattitaito.

Perttu Hillman ZMG:ltä oli yllättynyt puhujien värikkäistä tulokulmista asioihin. Esimerkkinä hän mainitsi henkilökohtaisesti puhuneen Milad Mohammadin, joka voitti yleisön puolelleen ja sai tämän aplodeeraamaan seisaaltaan.

–  Myös Arun Sundararajan oli hyvä. Hän hahmotteli hyvin generalistista muutosta. Olisi mielenkiintoista kuulla myös aiheista, joiden tärkeydestä ei vielä edes tiedä. On tärkeää, että puhujina on tyyppejä, joilla on punnittua sanottavaa bisneksestä. 

Ammattilainen  vaatii laatua

Kati Rauhaniemi on oikea monitoiminainen. Hän toimii kehitysjohtajana Vastavirrassa, valmennusyrittäjänä Dotissa ja hallitusammattilaisena muun muassa Honkarakenteella.

Updateen Rauhaniemi tuli ennen kaikkea kuuntelemaan puhujia, mutta myös verkostoitumaan.

– Update on ollut erittäin hyvä. Olen ihan fiiliksissä! Rauhaniemi iloitsi ja kertoi käyvänsä paljon erityisesti kansainvälisen tason seminaareissa.

– Tällaisille tapahtumille on kyllä tilausta, kunhan ne ovat tyylikkäitä ja hyvin järjestettyjä. Tärkeää on myös se, ettei puhujissa ole liikaa päällekkäisyyksiä muiden vastaavien seminaarien kanssa.

Hyvä tapahtuma  saa ideat liitoon

Asiakaskokemuksia Shirutessa työkseen tutkiva Sirte Pihlaja koki päivän ensimmäisen vau-elämyksensä astuessaan sisään Savoy-teatteriin.

– Harvoin missään avataan ovea valmiiksi! Pihlaja hämmästeli.

– Positiivinen asiakaskokemus syntyi saman tien, Puska Promotionin Mimosa Sukanen ja Monika Torkki komppasivat.

Kaikki kolme kokivat, että Updaten kaltaiselle tapahtumalle on tilausta.

– Tärkeintä ovat hyvä sisältö ja hyvät puhujat, Sukanen summasi.

Erityisesti kolmikko toivoi irtiottoa arjesta sekä inspiraatioita, joita voi hyödyntää käytännössä.

Muutoksen tuulet puhaltavat, hyvä niin!

Kun olin pieni, suosikkikarkkini oli kirpeään jauheeseen dipattava tikkari. Kun tikkarin laittoi suuhun, jauhe alkoi poksua suussa hauskasti.

Olen aikuisiällä saavuttanut hetkittäin vastaavanlaisia kokemuksia. Update-päivässä tuntui useampaankin otteeseen siltä kuin joku olisi kaatanut poksuvaa jauhetta suoraan aivoihini. Tuntemukselle on toinenkin nimitys: oivallus.

Olen katsonut TED-puheita parisen vuotta intensiivisesti. Niistä on haettu ratkaisua ammatillisiin pattitilanteisiin, parisuhdekriiseilyihin, filosofisiin ikuisuuskysymyksiin ja henkilökohtaisten solmujen avaamiseen.

TED:n Bruno Giussani aloittikin päivän toteamalla painokkaasti, että ihmiskunnan haaste ei ole ratkaisemattomiin, vaan ratkaistavissa oleviin ongelmiin hukkuminen. TED-foorumin tehtävä on tarjota ihmiselle ideoita ja ratkaisumalleja näiden ongelmien selvittämiseen. 

Toiveikkaalla linjalla jatkoi myös Suomen Yhdysvaltain suurlähettiläänä vuoteen 2015 asti toiminut Bruce Oreck. Vaikka Oreck täräytti ilmastonmuutosta koskevat faktat pöytään suorasukaiseen tyyliinsä, hän korosti myös olevansa optimisti.

Toisin kuin käsintehtyjen kasvivärjättyjen saippuoiden, biodynaamisten viinien ja luomupuuvillapaitojen aikakaudella saattaisi luulla, ympäristökatastrofia ei ratkaista yksittäisillä kulutusvalinnoilla. Niilläkin on Oreckin mukaan väliä, mutta skaalautuvuuden tulisi ohjata kaikkea kestävyyteen tähtäävää toimintaa. Järjestelmien tulee olla monistettavia.

Tuija Seipell ja Milad Mohammadi olivatkin varsinaisia rohkeuden soihdunkantajia. Mohammadi tekee juuri sitä, mistä myös Oreck puhui: monistaa sosiaalista tasa-arvoisuutta. Mohammadin Järvaskolan-kouluprojekti avaa ovensa oppilaille ensimmäistä kertaa reilun kolmen kuukauden kuluttua.

Jos Mohammadi kirvoitti Update-yleisöstä seisoviltaan annetut suosionosoitukset, Seipell liikutti jopa itsensä kyyneliin. Seipellin mukaan jokaisen tulisi ottaa reipas askel oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kyseessä on määritelmällisestikin maailman vaikein asia, mutta jos haluamme ottaa selvää siitä, mihin voimme parhaimmillamme yltää, epämukavuutta on siedettävä.

Asetin itselleni tavoitteen: aion vastaisuudessa tehdä kouk­kauksia epämukavuusalueelle niin paljon kuin mahdollista. Minulle se tarkoittaa ensihätään tulevan vappupäivän viettämistä pelkän tenttikirjan seurassa.

Maaret Launis

Sulje mainos Tilaa Evento