Unohtumattomia elämyksiä Backaksessa

Backaksen 200-vuotias kartanomiljöö on muuntautunut ainutlaatuiseksi tapahtuma- ja elämyskeskukseksi, jossa historia ja nykypäivä paiskaavat kättä suomalaisen lempimaisemassa – maalla keskellä kaupunkia.

Backaksen tarina ulottuu kauas 1500-luvulle: tilan ensimmäiseksi omistajaksi kirjattiin vuonna 1540 muuan Jöns Persson. 1600-luvulla Backas palveli rusthollina eli ratsutilana, 1700-luvulla tilan omistajina vaikuttivat sotilaskirjurit.

Nykyinen kartanorakennus valmistui vuonna 1818 – siis tasan 200 vuotta sitten. Backaksessa vietettiin aikakaudelle tyypillistä kartanoelämää, kunnes tila Suomen itsenäistymisen kynnyksellä myytiin sen nykyisellekin omistajalle, Osuusliike Elannolle (nyk. HOK-Elanto). Tästä alkoi tilan todellinen kukoistuskausi.

Yli 700-hehtaarisen suurtilan metsät ulottuivat Vantaanjoen töyräiltä aina Tuusulan rajalle saakka. Kartanon pelloilla kasvatettiin viljaa, perunaa ja juureksia, puutarhassa kukoistivat hedelmäpuut ja tuhannet marjapensaat. 1930-luvulle tultaessa tilalla oli yli sata lehmää ja 900 sikaa. Uusia maatalouskoneita hankittiin sitä mukaa, kun niitä alalle kehitettiin.

Talvisodan aikana kartanon päärakennus palveli Suomen hallituksen väliaikaisena kokoontumispaikkana – kiitos Elannon johtajan Väinö Tannerin ministeripestin. Helsingin pommitusten aikana Backas täytti myös valtionarkiston hajasijoituspaikan virkaa.

Katse ensi vuoteen – varaa kevään ja kesän yritys-tapahtumat nyt!

Sotien jälkeen Backaksen maat alkoivat saada uutta käyttöä. Vuonna 1952 niistä lohkotulle alueelle avattiin Seutulan lentokenttä. Paljon maita käytettiin seuraavina vuosikymmeninä myös kokonaisten uusien kaupungin­osien rakentamiseen.

1980-luvulta alkaen Backaksessa keski­tyttiin kasvihuoneviljelyyn ja kukkien kasvatukseen. Päärakennus kunnostettiin maineikkaaksi pitokartanoksi. Kauppapuutarha toimi vuoteen 2009, minkä jälkeen myös pitokartanotoiminta hiipui. Ennen niin eläväisen Backaksen maille laskeutui hiljaisuus.

Backaksen uusi aika

Ruususen uni jäi kuitenkin lyhyeksi. Yritystoiminnan otti haltuunsa Lappiin suuntautuvista metsästys-, kalastus- ja elämysmatkoista tuttu Kuninkaan Erä, ja viime vuonna kartanonmäen uudistetussa päärakennuksessa avattiin Ravintola Backas. Tapahtuma- ja elämyskeskuksen kehittäminen sai jatkoa tämän vuoden keväällä, kun pihapiirin vanha puimala sai uuden elämän Tapahtumakeskus Puimalana.

– Puimala on monille tuttu lavatanssipaikka. Tänä kesänä suuressa, avarassa tilassa nautittiin tanssin lisäksi yksityisistä kesäjuhlista sekä kesäteatterista, konserteista ja maamme huippuartistien esiintymisistä, iloitsee Ravintola Backaksen tapahtumakoordinaattori Mireka Kantanen.

– Syyskuun alussa ehtii vielä Laura Voutilaisen tähdittämiin Kekrikemuihin, lokakuussa on puolestaan Oktoberfestin aika.

Huolellisesti vaalitut yksityiskohdat, kuten vanha puimuri ja tarjoilualustana toimivat hevoskärryt tuovat Puimalaan aitoa vanhanajan tunnelmaa. Maalaismiljöö, monikäyttöiset tilat ja Ravintola Backaksen suussa sulavat herkut tekevät Puimalasta myös yritystilaisuuksien helposti muuntautuvan näyttämön.

– Puimala taipuu 100–800 hengen yritystilaisuuksiin juhlista kick-offeihin sekä työhyvinvointi- ja virkistyspäiviin. Täällä ei kastu eikä palele syksyn sateissa eikä edes kevään epävakaisissa keleissä, Kantanen huomauttaa.

– Puimalan lisäksi Ravintola Backaksen päärakennuksesta löytyy ympärivuotisia kokoustiloja 5–120 hengen ryhmille. Vanhanajan pihakahvila Olohuone soveltuu jopa 50 hengen yksityistilaisuuksiin, Tiilitehtaan sauna taas hellii löylyillä jopa 30 vierasta kerrallaan. Kesäaikaan myös pihapiirin suuret puutarha-alueet ovat yritystilaisuuksien käytössä.

Mikä parasta, Backaksen maalaistunnelmasta nauttiakseen ei tarvitse ajaa Kehä III:a kauemmas.

– Meille on matkaa Helsingin keskustasta vain reilut 15 kilometriä. Perille pääsee helposti yhteiskuljetuksella, julkisella liikenteellä tai omalla autolla. Ilmaisten pysäköintipaikkojen riittävyydestäkään ei Backaksen mailla tarvitse koskaan huolehtia!

Backaksen entisöity päärakennus palvelee kokous- ja muita yritysasiakkaita.
Backaksen entisöity päärakennus palvelee kokous- ja muita yritysasiakkaita.
Puimalassa viihdytään pitkälle syksyyn. Lokakuun ohjelmaan kuuluu tietenkin Oktoberfest.
Puimalassa viihdytään pitkälle syksyyn. Lokakuun ohjelmaan kuuluu tietenkin Oktoberfest.
Vanhasta puimalarakennuksesta on muotou­tunut monipuolinen tapahtumakeskus.
Vanhasta puimalarakennuksesta on muotou­tunut monipuolinen tapahtumakeskus.

Puimala 100

Puimala täyttää ensi vuonna pyöreitä. Juhli persoonalliseksi tapahtuma-keskukseksi muuntuneen rakennuksen 100-vuotistaivalta – varmista yritysryhmäsi paikka jo tänään!

Tapahtumakeskus Puimala

7.9. Laura Voutilainen

12.10. Oktoberfest

24.5.2019 Erin

Ravintola Backas

11.11. Isänpäivä

15.11. Stand up -ilta

22.11. Show & Dinner

29.11. Stand up -ilta

 

Laatua luonnosta lautaselle

Metsän antimet ja arktiset suomalaiset herkut syntyvät pohjoisen luonnon vaativissa olosuhteissa. Juuri siksi ne myös maistuvat niin hyviltä!

Ravintola Backaksen keittiössä kunnioitetaan laatua, suomalaisuutta ja puhtaita, raikkaita raaka-aineita.

– Villiyrtit poimitaan lautaselle omasta pihasta, leivät leivotaan porvoolaisen Strömsbergin myllyn jauhoista ja peuranliha saadaan Lopen puhtaasta luonnosta. Meillä tiedät, mitä syöt, vakuuttaa Ravintola Backaksen myynti- ja markkinointipäällikkö Sanna Koskinen.

Loppukesän ja alkusyksyn herkuista, ravuista, nautitaan Backaksessa lokakuun loppuun saakka.

– Ohjelmallisilla rapuillallisilla herkutellaan kotimaisilla jokiravuilla ja glaseeratulla peuranlihalla – rapulauluja tietenkään unohtamatta! Niissä on apuna jazztrio, jonka rytmit tuovat iltaan muutenkin mukavaa tunnelmaa, Koskinen kertoo.

Marraskuussa alkaa puolestaan pikkujoulujen juhlinta. Se onnistuu vaikkapa hulvattoman hauskalla stand up -keikalla, kasinohengessä James Bondin tyyliin, drag-taiteilija Pola Ivankan vetämässä kieltolaki-illassa tai Backaksen maukkaassa joulupossukoulussa.

– Possut ja sikala olivat pitkään tärkeä osa Backaksen toimintaa, ja komea sikala-rakennus seisoo pihapiirissä edelleen, Koskinen muistuttaa.

Alina-emäntämme vetämässä possukoulussa twistataan joulukinkku kokonaan uuteen uskoon. Yhdessä kokkaaminen ja lopputuloksella herkutteleminen on täydellinen ohjelma pikkujouluihin, joista parhaat vinkit lähtevät tuliaisina myös osallistujien kotikeittiöihin!

Laatua luonnosta lautaselle

www.ravintolabackas.fi

Sulje mainos Tilaa Evento