Työniloa metsästämässä

Ota pieni hetki ja tunnustele käsi sydämellä, koetko sinä aidosti työn iloa?

Työilon syöpöt

Monet haikailevat kadonneen työn ilon perään. Työstä on vaivihkaa saattanut tullut suorittamista, automaattista rutiinia, mekaanista selviytymistä, puuduttavaa puurtamista. Kilpajuoksu ajan kanssa ja jatkuvat muutokset kuluttavat. Kuten myös se, että live-kontaktit ovat vähentyneet. 

Työn iloa syövät muun muassa yksin tekeminen, tuen ja arvostuksen puute sekä huono yhteishenki. Joillain aloilla on pelkona, viekö lisääntyvä automatisaatio ja robotit työt. Omalla työllä ei ehkä koeta olevan merkitystä, koska ei nähdä, miten se vaikuttaa kokonaisuuteen tai ei tiedetä, miten muutokset siihen vaikuttavat. Paljon puhutusta avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä on vielä matkaa käytännön toteutumiseen. 

Paljon on tekemistä myös palautekulttuurin kanssa. Yleisesti ottaen palautetta annetaan edelleen hyvin vähän, jos ollenkaan. Silti sitä kaivataan ja tarvittaisiinkin työn parhaan panoksen aikaansaamiseksi sekä innostajaksi. Palaute voi olla vaikka kollegalta toiselle huikattu kiitos, hyvin hoidettu! Sekin on palautetta, että kysyy: voitko kertoa minullekin, miten tuon teit? Se, että on kiinnostunut toisesta. Yhtä lailla hymy, kannustava sana tai taputus olalle on palautetta.

Oman alansa asiantuntija

Kaikki tuo on omiaan lisäämään työn iloa. Sitä tunnetta, että on aamulla kiva tulla töihin ja kokee saavansa jotain oleellista aikaan. Jokaisen vastuulla on omalla käytöksellään pitää huolta työpaikan tunneilmastosta. On hyvä olla valppaana, mitä levittää ympärilleen. Myös itsensä ja oman työnsä arvostaminen lähtee jokaisen sisältä käsin. Oma asiantuntijuus on päättäväisesti otettava haltuun. On alettava nähdä itsensä oman työnsä asiantuntijana riippumatta siitä, millainen tehtävä on.

Kun kokee työnsä merkityksellisenä, synnyttää se ilon siemenen. Ilon siitä, että saa palvella. Loppujen lopuksi se on se, mistä on kysymys: saada olla toinen toistemme palveluksessa. Ei pakosta, vaan vapaasta tahdosta auttaa ja saada siitä hyvä mieli. Kun tuosta perimmäisestä tehtävästä nauttii, on ilo työskennellä. Vaikka ulkoisia olosuhteita ja ihmisiä ei voi muuttaa, aina on jotain, mihin itsessäsi voit vaikuttaa.

Pohdittavaksi

Ota pieni hetki ja tunnustele käsi sydämellä, koetko sinä aidosti työn iloa. Pohdi, mitä työn ilo sinulle tarkoittaa ja miten voisit saada sitä lisää? Minkä konkreettisen teon asian eteen voit tehdä nyt heti?

Kirjoittaja on Intuitivon yrittäjä, coach, kouluttaja, puhuja ja kirjoittaja. Pääteemoina ovat aito itsensä tunteminen ja sitä kautta kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä eli itsensä johtaminen. Lisätietoja: www.intuitivo.fi

Kaijan kirjoittama kirja: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa käsittelee muutoksen aikaa, jossa elämme sekä sitä, miten voimme itse monin eri tavoin vaikuttaa elämämme valintoihin ja hyvinvointiimme. Kirja on myynnissä suurimmissa kirjakaupoissa sekä Viisas Elämä –sivuilla: http://www.basambooks.fi/kirja/978%20952%20260%20532%200/elaman-virrassa/ 

Nyt on myös tarjolla kirjaan perustuva Elämän virrassa -verkkokurssi:  http://intuitivo.fi/elaman-virrassa-verkkokurssi/

Sulje mainos Tilaa Evento