Turvassa tapahtumassa?

Kun rahaa on vähän, pitää jostakin tinkiä. Valitettavan usein tinkilistan kärkeen kipuaa tapahtumaturvallisuus. 

Huhtikuisilla Kongressimessuilla puhuttiin tapahtumaturvallisuudesta. Toisin sanoen Janne Auvinen puhui ja luentoa seuraamaan pysähtynyt messukansa kuunteli.

Turussa toimivan kulttuuri- ja tapahtumakeskus Logomon tapahtumajohtajana Auvinen on osaltaan vastuussa kaikkien keskuksessa järjestettävien tapahtumien turvallisuudesta. Viime vuonna niitä oli 1 100 ja niissä viihtyi kaikkiaan 318 000 vierasta.

Heistä kaikki poistuivat koteihinsa hengissä ja – Auvista lainaten – niin fyysisesti kuin henkisestikin kutakuinkin terveinä.

Sama pitäisi olla tavoitteena jokaisessa tapahtumassa, mutta siitä huolimatta satojen kilojen taakkoja ripustetaan nippusiteillä ja hätäpoistumistiet tukitaan turhanaikaisilla tavaroilla.

– Tällaisissa tapauksissa mietin, mihin järjestäjien itsesuojeluvaisto on kadonnut. Haluammeko todella järjestää tapahtuman, johon voi kuolla 1 500 ihmistä? Auvinen kysyy.

Turvallisuuden tärkeät palikat

Tapahtumaturvallisuus tuo ensimmäisenä mieleen tiukkailmeiset järjestysmiehet, mutta on tosiasiassa monen tekijän summa. Turvallisen tapahtuman tärkeisiin rakennuspalikoihin kuuluvat muun muassa paloturvallisuudesta huolehtiminen sekä tapahtumanjärjestäjien ammattitaitoinen toiminta rakennusvaiheesta h-hetkeen.

– Esimerkiksi hätäuloskäynneille johdattavan ”pienen vihreän ukon” on näyttävä ja kaikki hätäpoistumisväylät on pidettävä tyhjinä. Silti exit-kylttejä peitetään surutta ja laatikoita ladotaan minne sattuu, Auvinen puuskahtaa.

– Ettekä usko, millaisia ripustuksia ja kaljakorien päälle kyhättyjä lavarakennelmia olen nähnyt. Niitä rakennettaessa on killuttu ties minkälaisissa valjaissa. Ei voi kuin ihmetellä, ettei kukaan ole kuollut.

Turvallisuuden takaa myös tapahtumaa rakentavan ja siellä työskentelevän henkilökunnan osaaminen. Väärät työtavat omaksutaan usein kollegalta, joka on koko uransa toiminut väärin, ”koska näin on aina ennenkin tehty”.

– Koulutuksen saaminen esimerkiksi ripustamiseen on todella hankalaa. Peruskoulutus puuttuu ja jatkokoulutusta osaavat kaivata vain ne, jotka ymmärtävät asioista jo muutenkin, Auvinen valottaa.

Ja kun deadline painaa päälle, on ihmiskehon rajallisuus helppo unohtaa. Jos rankkaa fyysistä työtä painetaan vuorokausi yhteen putkeen, on hyvin todennäköistä, että keskittyminen saattaa hetkeksi herpaantua. Se hetki voi loppupeleissä olla ratkaiseva.   

– Ripustuslenkkejä mietittäessä myös työyhteisön ilmapiiri tuppaa helposti unohtumaan. Olisihan se mukavaa, että töitä tehtäisiin riittävästi levänneinä terveessä työyhteisössä, jossa kaikki ovat selvin päin, eikä ketään kiusata tai seksuaalisesti häiritä.

Turha kuluerä?

Mutta kun eihän viimeksikään käynyt mitään! Turvallisuus on kallista, joten eikö siitä voisi tinkiä? 

– Ei voi, Auvinen jyrähtää.

– Jos tehdään tapahtuma, eikä sitä ole varaa tehdä turvallisesti, ei sitä pidä tehdä ollenkaan!

Auvisen mukaan turvallisuus on ”äärettömän väärä paikka säästää”.

– Oikein ja turvallisesti tekeminen kestää kauemmin ja maksaa enemmän. Se on vain hyväksyttävä.

Huonona esimerkkinä Auvinen pitää kuntien järjestämiä tarjouskilpailuja, joissa kepin nokassa törröttää aina yksi toisia huomattavasti halvempi toimija.

– Silloin kannattaa kysyä, mistä on tingitty. Halvin on harvoin turvallisin.

Hyvä on, mutta eikö se turvallisuuspykälien viilaaminen nyt vähintäänkin vaikeuta tapahtuman järjestämistä?

– Ei vaikeuta, kun pykäliä viilataan oikein, Auvinen vakuuttaa.

– Turvallisuusvimman ei pidä antaa riistäytyä käsistä eikä turvallisuusvaatimusten ole tarkoitus estää ilonpitoa, mutta yleisön tulee lähteä kotiin elossa. Sitä paitsi kuollut yleisö tulee tapahtumaan harvoin enää uudestaan.

logomo.fi

 

Turvallisen  tapahtuman TOP 4

  • Polttavan tärkeä paloturvallisuus.  Älä peitä exit-kyltin pientä vihreää miestä. Pidä hätäpoistumisväylät tyhjinä.
  • Nippusiteillä ei ripusteta. Käytä vain alalla yleisesti tunnettujen,  turvallisuussäännöksiä noudattavien ammattilaisten ripustus- ja rakennuspalveluja.
  • Yleisömassat hallintaan. Pidä tapahtumassa liikkuminen sujuvana panostamalla suurten  yleisömäärien ammattitaitoiseen ohjaamiseen. 
  • Katso kelloa. Noudata inhimillisiä työaikoja ja muista riittävän levon merkitys.

Säännölliset pelastusharjoitukset auttavat paljastamaan turvallisuussuunnitelman puutteet ja kehittämään poikkeustilanteissa noudatettavia käytäntöjä.