Tapahtumateollisuuden 3200 yrityksen toiminta ja lähes 200 000 työntekijän toimeentulo ovat kärsineet ihmisten kokoontumisten rajoittamisesta yhtämittaisesti jo vuoden. Alan yritysten liikevaihdot ovat pudonneet koronapandemian keston aikana keskimäärin 74 %. Joulukuun alusta saakka tapahtumat ovat olleet kokonaan kiellettyjä ja yli puolet alan yrityksistä on menettänyt tältä ajalta yli 90 % liikevaihdostaan. Kuluvan vuoden tappiot tulevat nousemaan valtakunnallisesti vähintään 700 miljoonaan euroon. Tapahtumateollisuus ry:n raportin mukaan joka toinen alan yritys ilmoittaa olevansa vaikeuksissa ja yli neljännes on joutunut irtisanomaan työntekijöitään.

Tapahtuma-ala toivoo eri toimialojen tasa-arvoistamista niin exit-suunnitelmassa kuin nopeampaa ennakointia ilmaantuvuuslukujen arvioinnissa. Tämän hetken tietojen mukaan livetapahtumien järjestäminen on mahdollista Turussa, mikäli ilmaantuvuusluku olisi Varsinais-Suomen alueella korkeintaan 75 tapausta 100 000 suomalaista kohden viimeisen 14 vuorokauden aikana. Tällä hetkellä luku on THL:n tautirekisterin mukaan Varsinais- Suomen alueella 155 luokkaa.

Viime viikolla julkaistu exit-strategia ei vakuuttanut alan toimijoita, sillä kesätapahtumien peruuntumiset jatkuivat strategian julkaisemisen jälkeen. Onkin mahdotonta vaatia tapahtuman järjestäjältä 14 vuorokauden tarkastelujakson mukaista reagointia. Suuren yleisötapahtuman tuottaminen vaatii usean työntekijän työpanoksen yli vuoden ajan, eikä esimerkiksi hybriditapahtumaksi suunnitellun tapahtuman siirtyminen kokonaan verkkoon tai ison musiikkifestivaalin peruuttaminen ilman isoja taloudellisia tappioita niin tapahtumajärjestäjille kuin tapahtuman alihankkijoille ja kumppaneille ole mahdollista kahden viikon aikajänteellä. Myöskään työ- ja elinkeinoministeriön valmistelussa ollut tapahtumatakuu ei ole saanut tapahtumanjärjestäjiä vakuuttuneiksi tuen riittävyydestä.

Konkreettisia keinoja Turun alueella olisi aktiivinen viestintä ja yhteistyö aluehallintoviraston kanssa turvallisten tapahtuman suunnittelemiseen ja järjestämiseen, jotta tapahtumiin voidaan varautua ja järjestää heti kun se on mahdollista, ja samalla varautua hyvissä ajoin. Yli vuoden ajan kestäneet voimakkaat rajoitus- ja sulkutoimet ovat ravisuttaneet tapahtumateollisuutta, mutta samalla uudistaneet ja keränneet tapahtuma-alan yritykset tekemään yhteistyötä tiiviimmin kuin koskaan aikaisemmin. Yksi asia on kuitenkin varma, nyt tarvitaan selkeää viestintää ja ennakoitavia päätöksiä kesän ja syksyn tapahtumia koskien.

Vaikka yritystapahtumien tulevaisuus on hybridi, ei etäosallistuminen tule korvaamaan SHIFTin kävijöiden ja kumppaneiden mukaan livekohtaamisia täysin. Myös korona-aika on synnyttänyt patoutunutta kysyntää tapahtumille ja tapahtumaosallistujat odottavat, että kasvokkainen kohtaaminen on jälleen mahdollista. Tapahtuma-alan rajoitusten purkaminen vaikuttaa parhaimmillaan koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin vahvistumiseen. Tapahtumatakuun ja exit-suunnitelman tulee tarjota parempi selkänoja varmistamaan tapahtuma-alan uudelleen avautuminen ja sitä kautta syntyvä laajan liiketoiminnan elpyminen ja kansainvälisen kilpailukyvyn palauttaminen siihen, mikäli rajoitukset jatkuvat pidempään.

Ennakoivan vuoropuhelun lisäksi osa tapahtumien selviytymisstrategiaa on eri toimijoiden välinen luova yhteistyö, joka ei jätä tapahtumia paitsioon, kun ihmiset saavat kuitenkin kohdata turvallisuusmääräysten puitteissa muissa tiloissa. Kirkkopuiston terassi on yksi hieno korona-ajan innovaatio, jonka yhteydessä myös SHIFT aloittaa tänä kesänä fasilitoimalla yrityspäättäjien kohtaamisia yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa. Samanlaista avointa dialogia, mahdollisuuksien etsimistä ja reiluja, ennakoitavia turvallisuustoimia sekä niiden noudattamista toivovat myös muut tapahtumatuottajat, jotka ovat avain siihen, että Turun tapahtumakenttä pysyy vireänä myös jatkossa.

Sini Toivonen

kirjoittaja on SHIFT Business Festival toimitusjohtaja