Tapahtumateollisuudella on takanaan erikoinen vuosi, eikä koronakurimuksen päättymispäivää tiedä kukaan. Tampere-talo kulkee kuitenkin päättäväisesti turvallisten tapahtumien tiellä. Ovet avattiin kesäkuun alussa koronaturvatoimia noudattaen, ja jo ennen sitä oli otettu varaslähtö virtuaali- ja hybriditapahtumien maailmaan.

– Tapahtumateollisuuden täytyy näyttää esimerkkiä rohkaisemalla yrityksiä ja yksityishenkilöitä takaisin tapahtumiin. Turvallisten tilaisuuksien järjestäminen on tälläkin hetkellä mahdollista, sanoo Tampere-talon liiketoimintajohtaja Mika Nevalainen.

Avainasemassa on osaaminen: nyt jos koskaan on ammattimaisesti järjestettyjen kohtaamisten aika.

– Ihmiset eivät jää kotiin, vaan haluavat kohdata joka tapauksessa. Hallitsemattomien kokoontumisten sijaan kannattaa enemmin suosia ammattilaisten toteuttamia tapahtumia, huomauttaa Tampere-talon yritysmarkkinoinnin asiantuntija Marika Luukkanen.

– Meillä tapahtumat ovat niin turvallisia kuin mahdollista. Tapahtumateollisuuden ammattilaisina olemme panostaneet fasiliteetteihin ja kouluttautuneet uusiin toimintatapoihin, jotta vieraamme voivat keskittyä elämästä ja käsillä olevasta tapahtumasta nauttimiseen.

Korona haastaa luovuuteen

Tämä syksy ja koko ensi vuosi on uuden normaalin opettelua. Tavoitteena on avoinna pysyvä Suomi, jonka arjessa ja juhlassa kohdataan riskittömästi.

– Tulevaisuuden tapahtumat ideoidaan nyt. Luoviin ja turvallisiin tapahtumaratkaisuihin ei ole valmista kaavaa, vaan ne muotoutuvat yksi kerrallaan asiakkaiden toiveista, tarpeista ja tahtotilasta lähtien. Me luomme konsepteja, joiden toteuttaminen on mahdollista myös muuttuneessa maailmassa, toteaa Events Tampereen liiketoimintajohtaja Katri Varjos.

Tampereella onkin tehty hartiavoimin töitä uuden ajan tapahtumien toteuttamiseksi. Teknologia on korvaamaton apu, mutta aivan kaikkeen virtuaalimaailmakaan ei taivu.

– Tiimiyttäminen, verkostoituminen, sitouttaminen ja yhteisöllisyys ovat motivoitumisen kannalta isoja asioita sekä työssä että yksityiselämässä. Ihmistä ei ole luotu erakoksi, Varjos muistuttaa.

– Turvallisuudesta huolehtiminen on vastuunkantoa sekä yksittäisistä vieraista että yhteiskunnasta, ja koronaturvallisten tapahtumien kerrannaisvaikutukset ovat suuret koko talouden kannalta. Kodin seinien sisään ei tarvitse jäädä, kunhan huolehtii hygieniasta ja valitsee kohtaamispaikaksi turvallisen ympäristön.

Uuden ajan tapahtumatoteutuksia

Case 1: Tampereen lukioiden kevätjuhla

Toukokuun poikkeusoloissa perinteiset ylioppilasjuhlat olivat poissa laskelmista. Tampereella lukiotaipaleensa päättäneitä nuoria muistettiinkin kaupungin lukioiden yhteisessä virtuaalijuhlassa. Uusille ylioppilaille ja heidän läheisilleen suunnattu juhla oli Aamulehden verkkosivuilla myös muiden kiinnostuneiden seurattavissa.

Kaikille avoin virtuaalijuhla!

Tampere-talossa ja sen ympäristöön levittäytyvässä Sorsapuistossa kuvatussa juhlassa kuultiin lukuisten tervehdysten lisäksi Tampere Filharmonian jousiyhtyeen tulkinta Jean Sibeliuksen Andante Festivosta sekä ylioppilasjuhlien kestosuosikki Gaudeamus igiturin virtuaaliversio Gaudeamus Digitur.

Case 2: Tampere Filharmonian puistokonsertti

Tampereen kulttuurisyksyn perinteinen aloitus, Tampere Filharmonian puistokonsertti, on kerännyt Sorsapuiston nurmelle vuosittain tuhansia kuulijoita – viime vuonna heitä oli peräti 13 000. Tämän vuoden elokuussa konsertti vietiin poikkeuksellisesti Tampere-talon Isoon saliin.

Yleisömääräänsä kasvattanut hybridi­konsertti!

Hybridikonserttiin kutsuttiin paikan päälle hoitoalan, terveydenhuollon ja palvelualojen työntekijöitä sekä kansalaisjärjestöjen työntekijöitä ja vapaaehtoisia, joita täten kiitettiin yhteiskunnan kannalta tärkeästä työpanoksesta koronapandemian aikana. Muu yleisö seurasi konserttia Yle Areenasta, jossa sen on tähän mennessä nähnyt jo 45 000 silmäparia.

Case 3: SDP:n puoluekokous

Elokuussa Tampere-talossa järjestetty SDP:n puoluekokous oli oppikirjaesimerkki turvallisesta suurtapahtumasta tiukimpien kokoontumisrajoitusten lievennyttyä. Tampere-talossa olivat läsnä puoluekokousedustajat, sääntömääräiset osallistujat sekä median edustajat ja kokouksen järjestämisen kannalta välttämätön henkilökunta. Muu puolueväki osallistui kokoukseen virtuaalisesti.

Korona-ajan hajautettu suur­tapahtuma!

Paikan päällä olleet 750 osallistujaa jaettiin kahdeksi ryhmäksi, jotka eivät ison talon mahdollistamien tilaratkaisujen ja erillisten kulkureittien ansiosta fyysisesti kohdanneet. Puoluekokouksen järjestötori pidettiin poikkeuksellisesti ulkotiloissa. Events Tampere vastasi myös kokouksen näyttäväksi kehutusta ilmeestä.

”Iso kiitos teille kaikesta avusta, joustosta ja läpi koko pitkän projektin säilyneestä hymyilevästä palvelusta.”

Päivi Ahola, SDP:n johdon assistentti

Tampere-talon koronaturvatoimet

 • Käsien pesu ja käsidesi
 • Oikea yskimishygienia
 • Kättelyn ja halaamisen välttäminen
 • Korttimaksun suosiminen
 • Bakteereja ja viruksia tuhoavat pitkävaikutteiset pinnoitteet
 • Siivouksen tehostaminen
 • Turvavälit
 • Yleisön kulun porrastaminen
 • Kasvomaskit ja visiirit
 • Infotaulut ja kuulutukset
 • Sairasta kotona, tervetuloa tervehdyttyäsi!

 

Tampere-talo Oy

Tampere-talo on Tampereen kaupungin omistama osake­yhtiö, joka operoi, promotoi ja tuottaa monipuolisia tilaustapahtumia. Yhtiön tapahtumatoimisto Events Tampere tuottaa tapahtumia ja tarjoaa kongressi- ja kokouspalveluja Tampere-talossa ja sen ulkopuolella.

Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttikeskus, jossa toimivat myös Tampere Filharmonia, à la carte -ravintola Tuhto sekä maailman ainoa Muumimuseo. Lisäksi talon yhteydessä palvelee Marriott-hotelli.

www.tampere-talo.fi

www.eventstampere.fi