Hyvä uutinen on se, että järjestäjän ei tarvitse huolehtia kaikesta itse. Kun jokainen mukana oleva taho hoitaa oman osuutensa huolellisesti, lopputulos on hyvä ja kaikille turvallinen. Mitä isommasta ja ammattimaisemmasta tapahtumasta on kyse, sitä suunnitelmallisempaa turvallisuustoiminnan on oltava, mutta jo varsin pienistä tapahtumista tulee tehdä turvallisuussuunnitelma

Bright tekniikan suunnittelijana ja toimittajana pystyy parantamaan tapahtuman turvallisuutta merkittävästi omilla ratkaisuillaan. Esimerkiksi yleisön painetta voidaan vähentää erilaisilla kuvaseinillä ja äänen viivepisteillä, jolloin kaikkien ei ole pakko pyrkiä eturiviin – ääni kuuluu ja sisällön näkee demokraattisesti kaikilta paikoilta.

Tapahtuman järjestäminen on jatkuvaa dialogia järjestäjän ja mukana olevien toimijoiden sekä viranomaisten, asiantuntijoiden ja muiden kumppaneiden kesken. Tapahtumaturvallisuuteen lasketaan kuuluvan niin yleisöturvallisuus, paloturvallisuus, ensiapu, järjestyksenpito, rikosturvallisuus kuin elintarviketurvallisuuskin.

Poistumistiet avoinna

Tapahtuman tekniikan suunnittelu aloitetaan viestin ja tavoitteen ohella riskianalyysilla. Turvallisuuden lähtökohtana ovat yleisön sujuva liikkuminen ja esteettömät poistumistiet.

Tekniikan testaaminen, hiominen ja harjoittelu jatkuu usein viime hetkiin ennen tilaisuuden alkua ja se on luonnollisesti turvallisinta tehdä ilman yleisöä.

”Tekniikka on yleisöä varten eikä sen olemassaolo saa haitata yleisöä. Asiakkaan kumppanina meidän tehtävämme on löytää ratkaisut, joilla päästään haluttuun lopputulokseen ilman kompromisseja turvallisuudessa tai asiakaskokemuksessa”, Brightin projektipäällikkö Mikko Makkonen kertoo.

”Käytännön esimerkkeinä katon rajassa työskentelevä seurantaheittimen käyttäjä kiipeää työpisteelleen köysitikkaita pitkin. Ylös päästyään hän vetää köysitikkaat perässään ylös. Järjestäjän kanssa pyritään löytämään kompromissi, milloin yleisö päästetään tilaan, sillä seurantaheittimen käyttäjä ei voi mennä koko päiväksi tuoliinsa koko päiväksi odottelemaan illan tilaisuutta.”

Yleisön tai esiintyjien yläpuolella oleviin rakenteisiin suhtaudutaan erityisellä huolellisuudella. Esimerkiksi valonheittimet kiinnitetään ensisijaisella ripustinkoukulla ja varmistetaan vielä vaijerikiinnityksellä.

Valo- tai äänentoistotornit suojataan aidoilla, jotta kukaan ei saisi päähänsä kiivetä niihin nähdäkseen paremmin.

Huonoon säähän voidaan varautua

Makkonen kertoo, että säätila aiheuttaa joskus haasteita:

”Useimmiten kuitenkin tiedämme myrskyistä jo etukäteen, koska seuraamme aktiivisesti säätiedotuksia ja varoituksia, sekä käymme aktiivista vuoropuhelua meteorologien ja järjestäjien kanssa.” Päivystysvuorossa oleva henkilökunta huolehtii esitysten aikana, että lava on turvallinen niin esiintyjille, teknikoille kuin yleisöllekin. Tukesin tapahtumanjärjestäjän ohjeissa edellytetään, että järjestäjällä tulee olla selkeät toimintaohjeet tapahtuman aikana nopeasti muuttuville olosuhteille. Esimerkiksi vuoden 2017 Flow-festivaalin aikaan Kiira-myrskyyn varauduttiin poistamalla tai suojaamalla lavoilta kaikki somiste-elementit, rakenteet ja tekniikka, jotka olisivat voineet irrota tuulessa ja lentää yleisön joukkoon.

”Jos säätiedotus lupaa kovaa tuulta, voimme avata lavan takaseinän ja poistaa screenit, jolloin rakenteille tulee vähemmän tuulikuormaa.”

Makkonen muistuttaa, että ihmisten turvallisuus menee kaiken muun edelle:

”Joskus on vaan pakko luovuttaa, jos olosuhteet käyvät liian rajuiksi.”

Vuonna 2017 Flow:n Bright Balloon 360° -lava suljettiin varmuuden vuoksi lauantain loppuillaksi, kun screenien kiinnitykset olivat vaurioituneet.

Sankarin viitat lopussa

Makkosen mukaan kokonaisvaltainen turvallisuusajattelu koskee myös Brightin omaa henkilökuntaa. Esimerkiksi tikapuiden käyttö tulee olla erittäin hyvin perusteltua. Kaikki korkean paikan työt pyritään tekemään joko telineiltä tai henkilönostimesta, ja jokainen käyttää korkean paikan työssä putoamissuojaimia. Jos jotain työtä ei voida turvallisesti tehdä, pitää löytää toinen ratkaisu.

”Uhkarohkeudesta ei saa enää sankarin viittaa, ne ovat yksinkertaisesti lopussa. Aasinhattuja voidaan kyllä antaa, jos joku hölmöilee.”

Turvallisiin työtapoihin kuuluu muutenkin oikeiden työvälineiden ja -menetelmien valinta.

Läheltä piti -tilanteita käy kaikille, mutta jatkuvalla kouluttamisella varmistetaan, että asiat kehittyvät oikeaan suuntaan. Turvallisuus on meidän kaikkien alalla toimivien yhteinen asia.

Bright

Me olemme Pohjoismaiden johtava tapahtumatekniikan asiantuntija. Operoimme vuosikymmenten kokemuksella ja ydinosaamistamme on tapahtumatekniikan suunnittelu, toteuttaminen, kiinteät asennukset, ylläpitopalvelut sekä alan parhaiden laitteiden myynti ja maahantuonti. Visuaalisen suunnittelun ja sisällön-tuotannon yksikkömme on Visual45, laitemyynnistä vastaa Intersonic. Toimimme kolmessa Pohjoismaassa: Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Koko Groupin liikevaihto on noin 100 miljoonaa euroa ja työllistämme vakituisesti noin 400 asiantuntijaa.

Bright Finland numeroina

  • 120+ vakituista työntekijää
  • 3 toimipistettä
  • 4 varastoa
  • 27 liikevaihtoa vuodessa
  • 3 000+ tapahtumaa ja projektia vuodessa

www.brightgroup.fi

info.fi@brightgroup.com

+358 10 841 4150