Opas syntyi, koska aiheesta oli vähän yleisesityksiä.

– Tuntuu siltä, että tästä aiheesta puhutaan vielä melko vähän, Inka Helin sanoo.

Oppaassa käsitellään muun muassa ilmoittautumis- ja lipunmyyntijärjestelmiä, RFID:tä, kasvontunnistusta, wifi-verkkoja ja tapahtumasovelluksia. Lisäksi puhutaan myös epäteknisistä käytännöistä. Oppaassa nostetaan esimerkiksi muun muassa se, että tapahtumakävijöiden ilmoittautumistiedot saatetaan jakaa kokonaisuudessaan alihankkijoille, jotka tarvitsisivat vain osan tiedoista.

– Tietoturva ei ole vain koodareiden ja digiammattilaisten hommia, vaan kuuluu tapahtuman järjestämiseen. Alkuun voi lähteä kahdesta asiasta: ensiksi miettii mitä tietoja tapahtumassa syntyy ja miten niitä tietoja käsitellään ja toiseksi käy läpi kaikki järjestelmät verkoista av-järjestelmiin ja kulkukortteihin. Ei jokaista järjestelmää tarvitse ymmärtää. Riittää, että tiedostaa mahdolliset riskit ja juttelee niistä vaikka järjestelmätoimittajan kanssa. Se auttaa jo pitkälle, Helin sanoo.

Tietoturvan merkitys tulee aina vain kasvamaan. Maksamisen muodot kehittyvät, hyvää asiakaskokemusta kehitetään tekoälyn avulla ja lippuhuijaukset uhkaavat yleistyä. Samaan aikaan yhä useampia fyysisen ympäristön elementtejä kuten av-järjestelmiä, lukkoja ja kulunvalvontaa hallitaan verkon kautta.

– Varmista, että tapahtumakävijät ovat varmasti oikeassa wifi-verkossa eivätkä huijarin pystyttämässä melkein samannimisessä verkossa, sanoo Helin helppona pikavinkkinä tapahtuman tietoturvaan liittyen.

Tapahtuman tietoturvan opas on vapaasti luettavissa ja ladattavissa osoitteessa https://pubsecure.lucidpress.com/tapahtuman-tietoturva/