Tarina pensselillä vai pikseleinä?

Isä toivoi oppitunneilla vihkoon piirtäneestä tyttärestään pikemmin arkkitehtiä kuin työtöntä näyttelijää tai kuvataiteilijaa. Lopulta mikään näistä ei toteutunut. Esiintymistä rakastava kuvittaja Äni Jaatinen elättää itsensä piirtämisen ja sisällöntuotannon yhdistelmällä.

Turun lastensairaalan seinäpiirroksesta alkoi Äni Jaatisen tutkimusmatka: kuinka digitaalisuuden voi yhdistää taiteeseen, ja miten siitä tehdään bisnestä.

– Olin aivan varma, etten voi elättää itseäni kuvittamalla, jos en pääse opiskelemaan grafiikkaa. Tapani on ajatella, miten saisin töistäni viihteellisiä ja liiketoiminnallisesti kannattavia. Ehkä se ärsyttää taidemaailmaa, sillä avustuksiakaan en ole saanut.

Tarina on nuoren taiteilijan mukaan vasta alussa. Hän on tarttunut rohkeasti hetkeen ja ympärillä olevien ihmisten luomiin mahdollisuuksiin.

Keskittymiskyvyn puutetta hänellä tuskin on, sillä livenä tapahtumien ja haastatteluiden kuvittaminen vaatii älykkyyttä ja äärimmäistä keskittymiskykyä. Aistien on oltava herkeämättä hereillä, ja työssä vaaditaan reaktiivista ja intuitiivista otetta. Sillä ei ole väliä, onko esiintyjien kieli englanti vai suomi. Kansainvälisissä yritystapahtumissa kuvitukset luonnistuvat yhtä lailla. Yhdysvalloissa asuvan siskonsa kautta Jaatinen onkin saanut useita kontakteja ja työtarjouksia myös rapakon toiselta puolelta.

Aivoja hellivät päiväunet

Ateljeen sisätiloihin kantautuvat autojen renkaiden vaihdon äänet: kompressori surahtelee ja rengaspultit kirskuvat. Se, että Jaatinen löysi ateljeensa teollisuushallien keskeltä ei ole sattumaa, vaan tietoinen valinta. Ensimmäiselle asiakkaalle MetroAutolle hän suunnitteli teippauksia. Autotalo ja teippausfirma kaikkosivat ympäriltä, ja Jaatisen oli löydettävä asiakaskuntansa toisaalta.

Slushin lähestyttyä Jaatinen mietti, voisiko tapahtumista tehdä kuvitusta teknologiaa hyödyntäen.

– Ostin piirtopöydän ja grafiikkatyökalun. Kuvitin iPadillä. Mietin, että kunpa olisi tietokone, jolla voisi kuvittaa.

Sattuman kautta selvisi, että Microsoftilta löytyy kuvittamiseen tarkoitettu laitesarja. Näin alkoi yhteistyö Microsoftin kanssa.

– Nyt voin personoida työni tulosta ja valita pensselin tai pikselin.

Luova työ vaatii veronsa. Jaatinenkin pitää kurinalaisesti huolta siitä, että palauttaviin hetkiin löytyy kalenterissa tilaa. Jaatista tuskin näkee tuhertamassa kuvituksia stressaantuneena ennen asiakastilaisuutta. Sen sijaan hänen rutiinikseen ovat muodostuneet keskushermostoa aktivoivat päiväunet ja rentouttavat kahvihetket.

Tunnettuuden kasvaessa Jaatinen on joutunut miettimään, miten käsittelee yhä hupenevaa aikaansa. Sähköposti kilahtelee tiuhaan, ja sosiaalinen media laulaa. Niiden herkeämätön seuraaminen häiritsee keskittymiskykyä ja tukahduttaa luovuuden.

– Juha Vuorinen, jota suuresti arvostan, antoi arvokkaan vinkin: laitat sen toosan kiinni, etkä avaa sitä. Minulle, somemuijalle! Some on elämäni, ja nyt yritän vähentää asteittain sen käyttöä.

Vaikka Jaatinen on joutunut loppuvuodeksi omien sanojensa mukaan laittamaan kiskan kiinni, yhteisöllisyysajattelulle löytyy aina tilaa.

– Järjestän ateljeessani epävirallisia työpajoja, nörttiklubeja. Ajatuksena on, että tehdään töitä yhdessä rinnakkain. Jokainen keskittyy omaan työhönsä. Keskittyneeseen kollektiiviseen tekemiseen mulla on tilaa. On upeata saada omanlaista aivoenergiaa ympärilleen, sosiaalisesti lahjakas ja ulospäinsuuntautunut kuvittaja mietiskelee.

Renkaanvaihtajien ja erityisesti heidän asiakkaidensa iloksi Jaatinen avasi äskettäin ateljeen alakertaan taidetta tulvillaan olevan kahvilan.

 

Tilaa digilehti

Tilaa Evento

 

Kuka?

Äni Jaatinen

  • Kuvataiteilija ja graafinen suunnittelija Äni J.
  • Suunnitellut ja maalannut muun muassa TYKS:in lasten ja nuorten syöpäosaston seinämaalaukset.
  • Luonut yrityksille ja yksityisille visuaalista ilmaisua ja taidetta klassisesta piirtämisestä digitaaliseen kuvitukseen.
  • Tehnyt live-kuvituksia yhteistyössä Slushin, Kauppakamarin, Microsoftin ja yritystapahtumien kanssa.
  • Työskenteli ravintola- ja tapahtuma-alalla seitsemän vuotta.

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.