Tapahtumateollisuus ry:n Kalle Marttinen: Testata vai eikö testata?

Kuulun siihen harvinaiseen joukkoon tapahtumateollisuudessa, joka on saanut tehdä töitä koko korona-ajan ja vieläpä kahdessa maassa, Suomessa ja Tanskassa. Tanskassa asuessani olen huomannut kuinka suuri ero kahdella Pohjoismaalla voi olla siinä, kuinka niissä suhtaudutaan koronasta sekä tapahtumille että laajemmin yhteiskuntaan kohdistuviin vaikutuksiin.

Tanska oli ensimmäinen maa maailmassa, joka myönsi tapahtumateollisuudelle kohdennettua taloudellista tukea ja se tapahtui jo huhtikuussa 2020. Nyt Tanskan maksamat tuet tapahtumateollisuudelle ovat jo noin 500 miljoonan euron luokkaa. Olen kuullut, että Tanskassa järjestetään eniten tapahtumia maailmassa maan asukaslukuun suhteutettuna. En tiedä johtuuko siitä, mutta Tanskassa päättäjät ovat selvästi ymmärtäneet alan tärkeyden yhteiskunnalle. Suomesta ei valitettavasti voi sanoa ihan samaa. Tätä kirjoittaessa Suomessa ei ollut vielä yhtään kunnollista tukea alalle, vaikka toki OKM on urheilu- ja kulttuuritapahtumille rahaa hieman jakanutkin. Tanskan tapahtumateollisuus lähtee siis ihan eri viivalta suomalaisiin kollegoihin verrattuna kun tapahtumat saadaan taas auki.

Toinen suuri ero on testaamisessa. Tanskassa johtoajatus lähtee säännöllisestä testaamisesta. Kaikkien yli 12-vuotiaiden toivotaan käyvän viikoittain testissä, vaikka mitään oireita ei olisikaan. Testaaminen on uusi kansalaisvelvollisuus ja luonnollisesti se on sekä ilmaista että nopeaa. Tanskassa suositaan antigeenitestiä ja tuloksen saa noin 15 minuutissa. Työpaikkani vieressä oleva testikeskus pystyy testaamaan tällä hetkellä 15 000 ihmistä vuorokaudessa ja suunnitelmissa on kasvattaa kapasiteettia. Testikeskuksen teltat on vuokrattu Roskilden festarilta, ja myös ihmislogistiikan suunnitteluun on selvästi hyödynnetty tapahtuma-alan ammattilaisia.

Tanskassa päättäjät ovat ymmärtäneet alan tärkeyden yhteiskunnalle.”

Yhteiskunnan uudelleen avaaminen nojaa Tanskassa rokottamisen lisäksi testaamiseen. Tanska esitteli oman exit-strategiansa jo maaliskuussa, tosin siitä puuttui siinä vaiheessa vielä tapahtumat. Kun ravintolat (tosin vain ulkoterassit) ja esimerkiksi kampaamot saavat, sitten joulukuun alun, taas avata ovensa, niihin ei ole asiaa, jos koronapassi ei näytä vihreää. Koronapassi näyttää vihreää, jos olet rokotettu, sinulla on maksimissaan 72 tuntia vanha testitulos tai olet sairastanut koronan viimeisen 12 viikon aikana. Sama kaava tulee koskemaan myös kevään ja kesän tapahtumia. Ilman passia eivät portit aukea. Suomessa ei valitettavasti oikein tunnu syntyvän edes kunnon keskustelua asiasta, mitä täältä testaamisen ihmemaasta käsin ihmettelen suuresti. Kyse ei ole pelkästään siitä, että tapahtumat saadaan taas käyntiin, vaan myös siitä, että ihmiset uskaltavat tulla tapahtumiin. Tanskassa luottamuksen ilmapiiri on luotu hyvissä ajoin valtion johdolla ja täällä tapahtumateollisuus saa tässä huomattavaa kilpailuetua meihin suomalaisiin verrattuna.

 

Kalle Marttinen

jalkapallotapahtumien ammattilainen,

varapuheenjohtaja, Tapahtumateollisuus ry

 

Julkaistu Evento-lehdessä 3/2021.

Sulje mainos Tilaa Evento