Elokuvateatteri Tennispalatsin suurimmassa salissa oli alkamassa tämänvuotinen Evento Awards -palkintojenjakotilaisuus. Jukka Mäkelä oli asettautunut istumaan liki takariviin. Jo korviin kantautunut huhu siitä, että hänet olisi asetettu ehdolle vuoden vaikuttajaksi, tuntui mukavalta. Mutta kun oma nimi ilmestyi valkokankaalle, ja Mäkelä nousi hakemaan palkintoa, hän muistaa olleensa yllättynyt ja häkeltynyt. Kaiken lisäksi yleisö nousi seisomaan.
– Salin reaktio tuntui hienolta. Ihmiset vihelsivät. Et usko, miten pitkä matka takarivistä oli kuljettava palkintoa noutamaan, Woltti Groupin asiakkuusjohtaja muistelee hymyillen.
– Mutta ehdottomasti lämpimimmät onnittelut sain myöhemmin meidän firmamme nuorimmilta työntekijöiltä.
Vuoden vaikuttaja -valintaperusteissa Jukka Mäkelää luonnehdittiin tapahtuma-alalla pitkään vaikuttaneena ja alaa Suomeen voimakkaasti luoneena tekijänä, joka edelleen uskoo kohtaamisiin, vuorovaikutukseen ja henkilökohtaisuuteen.
Yritän lounaan alkusalaatin äärellä udella, mitä konkreettista palkinnosta on seurannut. Konkari naurahtaa ja paljastaa, että vuoden kuluessa kaikenlaisia keskustelunavauksia on ehtinyt käynnistyä. On niin paljon ihmisiä, joiden kanssa ”olemme tienneet toisemme”. Palkinto ja siitä onnitteleminen on madaltanut kynnystä ottaa yhteyttä – ja johtanut useisiin avauksiin. Sen enempää Mäkelä ei vielä suostu paljastamaan. Hän vaikenee aiheesta silmät ilkikurisesti vilkkuen.
Afrikkatunnelmaa merenjäältä
Kun ihminen palkitaan pitkästä ja uraauurtavasta työstään alalla, on pakko kysellä uran varhaisista vaiheista. Yksi alkupiste sijoittuu vuoden 1990 tammikuuhun. Mäkelä, joka oli aiemmassa työssään järjestöalalla toisinaan toteuttanut työnantajan tapahtumia, oli perustamassa Seikkailu oy -yritystä. Samoihin aikoihin maassamme perustettiin myös muutama muu samantyyppinen tapahtuma-alan yritys.
– On vaikea sanoa, mikä oli ensimmäinen. Onko se edes tarpeellista? Toimenkuvat, joiden päälle tapahtumayrityksiä tuolloin perustettiin, olivat toisistaan poikkeavia. En tiedä, keskittyikö kukaan meistä 90-luvun yrittäjistä ainoastaan tapahtumiin.
Seikkailukin perustettiin alkujaan sellaisen kivijalan päälle, jossa tapahtumien lisäksi toinen kantava osa olivat matkat. Perustajat pyörittelivät ajatusta seikkailumatkoista, matkatoimistotyyppisestä palvelusta räätälöidä yrityksille elämys- ja palkintomatkoja. Vaikka 90-luvulla olikin hyvin tyypillinen tapa toteuttaa yritystapahtuma viemällä sidosryhmät Lappiin, ehti samanaikainen lama nakertaa matkatoimistoajatukselta pohjan nopeasti pois.
Meidän alallamme pääsee seuraamaan eri alojen liiketoimintaa kuin vip-katsomosta.”
– Kyllä me nuoret kundit pian huomasimme, että bisnes on tapahtumissa ja pääkaupunkiseudulla eikä lainkaan ulkomailla.
Mäkelän aloittaessa tapahtuma-ala ei ollut millään tavoin ammattimaista.
– Ei ollut firmoja, joista olisi voinut tilata lavasteita tai visuaaleja alihankintana. Kaikki tehtiin itse.
Niinpä Mäkeläkin oli niittämässä kaisloja Töölönlahden merenjäältä. Merikaapelihallin täyttämiseksi niitä tarvittiin sangen monta sylystä. Asiakas kun oli tilannut Helsingin Kaapelitehtaalle afrikkalaista tunnelmaa.
– Alkuaikojen freelancer-verkosto oli moninkertainen verrattuna siihen, mitä tapahtuma-alan yrityksillä nykyään on.
Vakituisia työntekijöitä, satoja freelancereita – Seikkailu oy ehti olla tapahtuma-alan peruskoulu sangen suurelle tekijäjoukolle.
– Tolkuttoman monet tapahtuma-alan nykyiset tekijät ja yrittäjät ovat ehtineet olla jossain vaiheessa Seikkailussa töissä.
Olikin aika, jolloin Jukka Mäkelä rehellisesti saattoi sanoa tuntevansa jokaisen alan merkittävän toimijan Suomessa.
Aika ennen somea
Tapahtumatuotantoala on tutkitusti hektinen ja kuormittava. Mikä ihme saa ihmisen pysymään stressaavalla alalla vuosikymmenestä toiseen?
– En ensinnäkään ole lainkaan kahdeksasta neljään -mies. Adrenaliinia pitää aina olla jossain vähäsen. Mielestäni hienointa tällä alalla kuitenkin on, että pääsen työni kautta katsomaan monen yrityksen asioita läheltä. Meidän alallamme pääsee seuraamaan eri alojen yrityksiä ja liiketoimintaa kuin vip-katsomosta. Siitä minä tykkään.
Hyvän analogian pitkään uraan Jukka Mäkelä löytää matkapuhelinten maailmasta.
– Kun aloitimme, työntekijöillämme ei ollut edes kännyköitä. Asioita ei ollut mahdollista hoitaa esimerkiksi tekstiviestein.
– Olen ollut lanseeraamassa niin NMT- kuin GSM-puhelimia, nyt työskennellään 5G:n parissa erilaisista puhelinmalleista puhumattakaan. Teleoperaattoreiden maailma on täysin muuttunut: olen ollut tekemässä Posti-Teleä ja sen jälkeen Radiolinjaa ja Soneraa.
Median äkäinen muutos vaikuttaa myös tapahtuma-alalla.
– Vielä 2000-luvun alussa markkinointi oli nykyistä paljon helpompaa: tässä maassa oli lähinnä kaksi valtakunnallista televisiokanavaa. Nyt tuntuu, ettei kukaan tahdo uskoa, että Youtube-kanava ei ole toiminut Suomessa kuin reilun vuosikymmenen. Youtube ja sen kautta erilaiset sosiaalisen median kanavat ovat vaikuttaneet todella paljon nykyiseen tekemiseemme. Se, mikä oli alkuaan irrallinen juttu, on nykyään asia, jonka varaan koko tapahtuman voi halutessaan rakentaa.
Pitkä perspektiivi teleoperaattori-bisnekseen saa Mäkelän muistelemaan hetkeksi Telen tilaisuutta.
Lämmintä ruokaa noutaessamme hän kertoo, miten Telen slogan oli aikoinaan ”Yhdistämme”.
– Jossain urani alkuvaiheissa olin mukana miettimässä esiintyjiä tilaisuuteen. Joku ryhmästämme tarttui kiinni sloganiin. Lopulta ehdotimme asiakkaalle, että tilaisuudessa yhdistämme Vuokatin Back to the Sixties -tapahtumassa esiintyneitä artisteja: ensin lavalle nousee Pave Maijanen, joka pyytää yhdistämään hänet Pepe Willbergiin, joka puolestaan kysyy voisiko yleisön joukosta mukaan tulla myös Hector, joka pyytää mukaan vielä Kirkankin. Suuri yleisö tuntee kokoonpanon myöhemmin Mestareina, mutta isossa tapahtumassa, ensimmäistä kertaa yhdessä, me yhdistimme heidät.
Välillä rukkaset käteen
Vuonna 2004 Jukka Mäkelä siirtyi Woltti Groupiin. Kännykät tai teleoperaattorit eivät jättäneet miestä tuolloinkaan.
– Minulla on ilokseni pitkäaikaisia asiakkaita. Olen päässyt tekemään töitä esimerkiksi DNA:n viestinnän kanssa jo yhdeksän vuoden ajan. Jälleen olen saanut vip-aitiosta seurata, miten pienestä haastajayrityksestä on kasvanut alan iso tekijä.
Pitkäaikainen asiakkuus tarkoittaa myös sitä, että kesällä Jukka Mäkelä on ollut Porissa aina SuomiAreenan aikaan. Asiakas on ollut tapahtuman pääyhteistyökumppani.
Vaikka Mäkelä onkin asiakkuusjohtaja, joka on vahvasti kiinni myynnissä ja tuloksessa, välillä myös johtaja osallistuu tuotannon käytännön töihin.