Korpikuusikon Hunajan Teemu Aittamaa.
Korpikuusikon Hunajan Teemu Aittamaa.

Tampere-talo vastuullisuuden edelläkävijänä – katon täydeltä ympäristöystävällisiä ratkaisuja

Tampere-talosta tuli vuoden 2019 lopussa hiilineutraali kiinteistö, jossa voi helposti järjestää hiilineutraalin tapahtuman. Millaiset valinnat ovat johtaneet kongressitalon suunnannäyttäjäksi ympäristökysymyksissä?

Kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto tuntee Tampere-talon koko elinkaaren. Hän on avainhenkilö myös hiilineutraalin kiinteistön luomisessa, jonka myötä Tampere-talo muodostaa hiilineutraalin korttelin yhdessä viereen rakentuneen Courtyard by Marriott Tampere City -hotellin kanssa.

Koivisto kertoo, että havahtuminen ympäristöasioihin tapahtui käytännössä heti talon valmistuttua vuonna 1990.

– Meillä oli jo vuonna 1992 ympäristöohjelma. Olimme edelläkävijä: se oli mahdollisesti maailman ensimmäinen virallinen ympäristöohjelma. Talon käyttöpäällikkö Raimo Putkonen ja kongressipäällikkö Anja Aarnio olivat hyvin aktiivisia ja haastoivat kongressitalojen maailmanjärjestöä AIPC:tä: pitäisikö kongressitalojen olla suunnannäyttäjiä, Koivisto kertoo.

Ympäristöajattelua vauhditti omalta osaltaan 90-luvun alun lama, joka pakotti miettimään, miten uusi hieno rakennus voisi olla vähemmän kuluttava.

– Energiansäästö oli yksi kannattavuuden palanen. Olemme vähentäneet energiankulutuksemme lähes puoleen vuodesta 1991, vaikka samaan aikaan talo on kasvanut tuhansilla neliöillä. Vuonna 2019 talon energialuokka nousi E:stä C:hen, mikä on tämän ikäiselle rakennukselle kova luokitus, Koivisto kertoo.

Koivisto kertaa isoja askelia: Tampere-talo on siirtynyt sähkönkäytössä koski­voimaan eli täysin uusiutuvaan sähkön­lähteeseen, käyttää uusiutuvaa lämmönlähdettä, sertifioitua metsäteollisuuden biohaketta sekä tuottaa kahden aurinkosähkövoimalan avulla itselleen energiaa. Vuodesta 2015 Tampere-talo on jäähdytetty ympäristöystävällisesti Näsijärven syvänteiden viileällä vedellä.

– Tampereen Sähkölaitos on ollut meille merkittävä kumppani tällä matkalla, ja Tampereen kaukojäähdytysverkon järjestyksessään ensimmäinen sopimus on meillä, Koivisto kertoo.

Vuonna 2014 Tampere-talo sai uuden merkistön mukaisen Joutsenmerkin ensimmäisenä pohjoismaisena kongressi­talona. Merkin uudistuessa ensi vuonna talo on jälleen mukana kehitystyössä kriteeristön lausuntaryhmässä.

Katto ympäristön kannalta keskeisessä roolissa

Kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto rohkaisee muitakin toimimaan ympäristöä säästäen ja kertoo esimerkkinä, miten paljon ympäristölle hyviä ratkaisuja saa luotua yhdelle katolle.

– Kiinteistön katto jää usein hyödyntämättä, vaikka se voisi olla todella isossa roolissa. Meillä on katolla ilmaa puhdistava pinnoite, kaksi aurinkovoimalaa, kasvihuone ja neljä yhdyskuntaa mehiläisiä, Koivisto kertoo.

Katon peruskorjauksen yhteydessä materiaaliksi valittiin Suomessa poikkeuksellinen vaalea noxite-pinnoite, joka puhdistaa ilmasta typen oksideja. 

– Katollamme on yli 7 000 neliötä huopakermiä, joka puhdistaa ilmasta typen oksideja enemmän kuin henkilökunnan vuotuinen työmatkaliikenne aiheuttaa, Koivisto kertoo.

Lisäksi vaalea kate vähentää kiinteistön jäähdytystarvetta. Koivisto harmittelee, ettei sen käyttö ole yleistynyt.

Kaukojäähdytykseen liittymisen myötä katolta poistettiin isot lauhdutinyksiköt ja saatiin tilaa kasvihuoneelle. Kasvihuoneen rakentamista edelsivät kaupunkiviljelykokeilut pihamaalla vastuullisuustyöstä vuonna 2019 PRO-palkinnolla palkitun keittiöpäällikkö Juhana Paturin johdolla.

– Kun oivalsimme, että mittakaava voisi olla viljelylaatikoita isompi, päätimme toteuttaa Juhana Paturin haaveen kasvihuoneesta. Kyseessä on Tampereen talousalueen ainoa kattokasvihuone, jonka satoa hyödynnetään lähiruokana omassa ravintolassa. Sadon rooli on merkittävä satokauden loppupuolella, ja kasvihuoneesta on tullut suosittu käyntikohde, Koivisto kertoo.

Paturin kädenjälki näkyy kasvihuoneessa, jossa on monta erikoisuutta, muun muassa kumppani Biolanin kasvualustaksi tuomat biohiili ja rahkasammal. Lisäksi kasvihuone on varustettu ilmalämpöpumpulla, joka pidentää kasvukautta molemmista päistä. Kasvihuone on ollut myös tutkimushanke: erikoisvalmisteisten eristelasien ansiosta ei tarvita varjostuksia.

– Sitten ovat vielä alivuokralaisemme, 200 000 mehiläistä. Pölyttäjät ovat vaarassa hävitä kaupunkien keskustoista, joten myös tässä on ekologinen näkökulma: 2,5 kilometrin lentosäteellä liikkuvat mehiläiset pölyttävät koko keskusta-alueen kukkivat kasvit. Satomme paljastaa, että mehiläisillä on paljon syötävää, kuulemma harvoin saadaan tällaista tuottoa, Koivisto kertoo.

Hunajaa riittää ravintolan käyttöön ja myyntiin, ja mehiläisvahasta tehdään muun muassa huulirasvaa.

Isossa talossa on tehty paljon muitakin teknisiä uudistuksia ja kokeiluja.

– Seuraamme kokonaisenergiatehokkuutta ja etsimme koko ajan uusia ratkaisuja hyödynnettäviksi. Kokonaistaloudellisuus ja elinkaariajattelu ovat sysääviä voimia, Koivisto summaa.

Nyt kun hiilineutraaliudesta puhutaan paljon, Tampere-talo voi jälleen kerran näyttää mallia.

– Olemme olleet 2020 lähtien hiilineutraali koko korttelin voimin. Moni vielä tavoittelee sitä, ja on hienoa olla matkalla. Matkaa joutuu kuitenkin juoksemaan, jos vasta nyt lähtee liikkeelle. Yhteinen tavoite on päästä keinolla tai toisella hiilineutraaliuteen, Koivisto sanoo.

Vastuullisuuden kolmijalka

Tampere-talo on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmaan, jossa sosiaalinen, taloudellinen ja ympäristövastuu kuuluvat yhteen. Koivisto näkee, että talo on hyvin ajassa mukana ja jo pitkällä vastuullisuuden matkalla.

Vastuullisuus on oleellinen osa talon viestiä, jonka tavoitteena on innostaa muitakin.

– Olemme suunnannäyttäjä, emmekä ole kitsaita ideoistamme. Maapallo on meidän kaikkien yhteinen – jos me voimme tehdä jotain, muutkin pystyvät. Ympäristö ja vastuullisuus ovat juttuja, joita jokaisen kannattaa tukea.

Hiilineutraali tapahtuma – luotettavasti ja läpinäkyvästi

Tampere-talo on jo luonut hiilineutraaleja kuluttaja- ja yritystuotteita. Ensimmäiset hiili- neutraalit yritystapahtumat on järjestetty, samoin ensimmäinen hiilineutraali yleisötapahtuma, klassisen musiikin festivaali, on lanseerattu.

– Vastuullisuus on nykyään tärkeässä roolissa yritysten arvoissa, ja valitsemalla Tampere-talon kaltaisen vastuullisen kumppanin asiakas saa tukea omille arvoilleen. Tapahtuman hiilijalanjäljen kompensointi ei enää ole kallista, kun meillä on kaikki jo kunnossa kiinteistön puolelta ja asiakasliiketoimintaan soveltuvat tuotteet, kiinteistöpäällikkö Marko Koivisto rohkaisee.

Tapahtuman hiilineutraaliuteen vaikuttavat muun muassa osallistujien matkustaminen, hotelliyöpymiset ja tilaisuuden ruokavalinnat. Kaikille tekijöille jyvitetään laskennassa osuudet. Laskennan perusteella määritetään tilaisuuden hiilijalanjälki, joka kompensoidaan istuttamalla taimia Tampere-talon hiilinieluun Lempäälässä.

Metsäalueen istutus joutomaalle alkoi toukokuun 2020 lopulla. Sadan vuoden sopimus kertoo pitkäjänteisyydestä.

– Toteutamme hiilineutraalit tapahtumat yhteistyössä Puuni Oy:n kanssa, jonka valinta kumppaniksi oli helppo – heidän toimintansa on aidosti läpinäkyvää. Taimien istutuksella kompensoimme sitä, mitä ei muuten saa nipistettyä, tarvittaessa myös oman liiketoimintamme osalta, Koivisto kertoo.

Hän toteaa, että Puuni toivottaa tervetulleeksi katsomaan, miten metsä kasvaa.

– Päästökompensaatioista ja siitä, puhdistetaanko niillä vain omaatuntoa, keskustellaan paljon, mutta tässä teoria kohtaa käytännön – asiakkaamme voivat halutessaan mennä paikan päälle katsomaan, miten yhteinen metsämme kasvaa, Koivisto ynnää.

Suomen Jazzliiton toiminnanjohtaja Maria Silvennoinen kertoo, että asiakkaan näkökulmasta kompensaatio on helppo toteuttaa.

– Järjestimme sääntömääräisen syyskokouksemme Tampere-talossa syksyllä 2020. Järjestelyvaiheessa Tampere-talo tiedusteli kiinnostustamme tilaisuuden hiilijalanjäljen kompensointiin, ja koska ekologinen vastuullisuus on yksi arvoistamme, tartuimme mahdollisuuteen. Tampere-talon laskelmiin perustuva kompensaatiohinta oli yllättävän kohtuullinen, enkä usko sen muodostuvan kynnyskysymykseksi minkään kokoiselle organisaatiolle. Asiakkaalle tilaisuuden kompensaatiota ei olisi voitu tehdä helpommaksi Tampere-talon hoitaessa kaiken työn. Kompensaatiomahdollisuus tuo ehdottomasti lisäarvoa tapahtumien järjestämiseen ja sai paljon positiivista palautetta myös jäsenistöltämme!

Julkaistu Eventossa 1-2/21.

Sulje mainos Tilaa Evento