Taitoja, joita ei koulussa opita – osa 2

Viime blogissa käsiteltiin taitoja, joita ei juurikaan kouluissa opita: pitkäjänteisyys ja keskittymiskyky, itseluottamus ja optimismi sekä innokkuus ja päättäväisyys. Niiden lisäksi on muutama muukin tärkeä taito, joissa edelleen on kyse ihmisenä kasvamisesta, oman elämän haltuunotosta ja kansainväliset mitat täyttävistä kansalaistaidoista.

Ystävällisyys ja yhteisöllisyys

Ystävällinen hymy, oven avaus, kaunis sana, taputus olkapäälle. Ystävällisyys on helppoa, eikä edes maksa mitään. Jokainen tietää, kuinka hyvältä ystävällinen kohtelu tuntuu. Silti sen antaminen erityisesti kiireisenä ja väsyneenä voi olla vaikeata, vaikka se nostattaisi myös antajansa mielialaa. Ystävällisyys on jotain, mitä jokainen voi koska vain antaa toiselle ilman, että se on mitään itseltä pois. Kun annat, niin saat. Ystävällisyys laajemmassa mittakaavassa on yhteisöllisyyttä: toisista välittämistä, auttamista, yhteishenkeä ja ymmärrystä siitä, että olemme kaikki samassa veneessä - tai (maa)pallossa. Itsekin voi joskus tarvita apua, joten miksei sitä antaisi muille. Onneksi yhteisöllisyys on jo vahvasti nostamassa päätään ja tulevaisuudessa varmasti entisestään lisääntyy. 

Suvaitsevaisuus ja toisten kunnioittaminen

Siltikin esimerkkejä suvaitsemattomuudesta on aivan liikaa. Edelleen monet haluavat korostaa yksilön etua ja omaa erityisyyttään. Samaan aikaan toisten erilaisuutta arvostellaan, heitä jopa vihataan. Maailma on avoimempi kuin koskaan, mutta ikävä kyllä sivistys, erityisesti sydämen sivistys, on kaventunut. Toisten kunnioittaminen on hyväksymistä. Sitä, että antaa toiselle luvan olla sellainen, kuin on ilman arvostelua tai hyökkäystä. Kellään ei ole oikeutta sellaiseen. Jos ei kunnioita muita, niin ei oikeasti kunnioita itseäänkään.

Aitous ja rehellisyys

Aitous ja rehellisyys ovat monin osin nekin jääneet unohduksiin. SOME-maailma ruokkii epäaitoutta. Facebook on näyteikkuna, jossa kilpaa kerrotaan siitä, kuinka mahtavan hyvin kaikki on.  Totuus on monesti aivan toista. Julkisella seinällä esiinnytään erityisvahvat maskit päällä, jossa pinnallisilla ”naamiohuveilla” peitellään syvimpiä haavoja, eikä välttämättä edes itse tiedetä, kuka ja mitä oikein on.  Epäaitous ei noissa välineissä pääse yhtä näkyväksi, kuin aidoissa kasvotusten tapahtuvissa kohtaamisissa. Silloin feikkaus ja epärehellisyys useimmiten paljastuvat. Jos huijaa itseään, ei voi olla rehellinen muillekaan.

Tunnollisuus ja tiedonhalu

Tunnollisuus liittyy vahvasti keskittymiskykyyn, sillä kun ei malta keskittyä yhteen asiaan kunnolla, ei sitä voi tunnollisestikaan tehdä. Siihen liittyy myös tiedonhalu: ollaan terveen uteliaita ja vaivaudutaan ajattelemaan omilla aivoilla. Otetaan asioista selvää, eikä vain kauhistella ja levitetä sensaatiomaista otsikkoa, jonka jokin some-expertti on pistänyt liikkeelle. Tunnollisuus on vastuunottoa ja ansaittuun luottamukseen vastaamista: sovitut asiat hoidetaan ja kaikki tekevät oman osuutensa. Tiedonhaluun liittyy myös erottelukyky: mikä on olennaista ja mikä taas ei.

Syyskuun alussa 2016 julkaistiin Viisas Elämä –sarjaan Kaijan kirja: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa.  Kirja käsittelee muutoksen aikaa, jossa elämme sekä sitä, miten voimme itse monin eri tavoin vaikuttaa elämämme valintoihin ja hyvinvointiimme. Kirja on myynnissä suurimmissa kirjakaupoissa sekä Viisas Elämä –sivuilla: http://www.basambooks.fi/kirja/978%20952%20260%20532%200/elaman-virrassa/

Kirjoittaja on Intuitivon yrittäjä, coach, kouluttaja, puhuja ja kirjoittaja. Pääteemoina ovat aito itsensä tunteminen ja sitä kautta kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä eli itsensä johtaminen. Lisätietoja: www.intuitivo.fi

*Kaupallinen yhteistyö
Sulje mainos Tilaa Evento