Taitoja, joita ei koulussa opita – osa 1

Tekniikan huima kehitys hämärtää helposti käsityksen olennaisesta. Uusien, toinen toistaan hienompien teknisten keksintöjen, laitteiden ja ohjelmien tarjonta saa meidät unohtamaan, että aivot eivät välttämättä pysy tuon kehityksen mukana.

Uskomattoman upeat ihmisaivot ovat huippuunsa viritetty ohjelmisto, jonka kapasiteetista suurin osa on käyttämättä. Tuo kapasiteetti ei välttämättä täsmää nykyajan maailman haasteisiin ja oletuksiin. On paljon asioita, jotka säilyttävät kaiken muutoksen keskellä paikkansa ja joiden merkitys vain korostuu. Ne ovat taitoja, joita ei juurikaan kouluissa opita. Niissä on kyse ihmisenä kasvamisesta, oman elämän haltuunotosta ja kansainväliset mitat täyttävistä kansalaistaidoista.

Pitkäjänteisyys ja keskittymiskyky

Kärsimättömyys on yksi uusista kansantaudeista, joka oirehtii monin tavoin. Nopeutta ylistetään tehokkuuden nimissä ja media ruokkii tätä taitavasti tarjoamalla esim. tv-ohjelmia katsottavaksi  netissä jo ennakkoon. Miksi pitäisi nähdä, kuulla ja tietää asioita etukäteen? Eikö infotulvaa ole jo riittävästi jokaisessa hetkessä? Mihin tämä malttamattomuus johtaa? Ainakin läsnäolottomuuteen ja keskittymiskyvyttömyyteen. Molempiin paras vastalääke on syvään hengittäminen. Sitä mukaa, kun tahti kiihtyy ja tulipaloja sammutellaan, niin vain hetkeen pysähtyminen tuo rauhan. Ja siitä rauhasta käsin on mahdollista valita lyhyen pinnan sijaan pitkäjänteisyys. Se on paitsi kärsivällisyyttä, niin myös kykyä nähdä pidemmälle ja laajemmin. Se on luottamusta siihen, että nyt istutettu siemen kasvaa tulevaisuudessa. Keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan venyttää pinnaa. Se, että malttaa edes pienen hetken pitää huomion siinä, mitä juuri nyt on meneillään, eikä yritä samaan aikaan tehdä muutamaa muuta asiaa. Aivomme on rakennettu niin, että ne voivat keskittyä korkeintaan kahteen asiaan yhtä aikaa. Todellinen tehokkuus on nimenomaan sitä, että tekee keskittyneesti sen, mitä pitää ja vasta sitten siirtyy seuraavaan asiaan. Joten pitkää pinnaa ja läsnäoloa on hyvä kehittää ihan jokaisen!

Itseluottamus ja optimismi

Luottamus itseen on kaiken perusta: ensin luotettava itseensä, jotta voi luottaa toisiin ja jotta muut voivat luottaa sinuun. Itseluottamus heilahtaa helpostikin suuntaan tai toiseen tilanteen mukaan ja jos esim. kiusaamista jatkuu pitkään, nakertaa se lopulta itsetunnonkin nollille. Meillä jokaisella on valta nostattaa tai madaltaa toistemme itseluottamusta. Surulliset perhe-, koulu- ja työpaikkakiusaamiset ovat esimerkkejä siitä, millaista valtapeliä arjessa käydään. Sellaisen käytöksen taustalla on aina pelko ja huono itseluottamus. Luottamukseen liittyy luottamus elämään, lapsenusko siihen, että elää kantaa. Se taas vaatii optimistista asennetta ja ylipäätään valoisaa katsantokantaa elämään. Optimismi on myös sitä, että osaa keskittyä hyvään sortumatta kuitenkaan yltiöoptimismiin, jonka taakse usein piiloudutaan. Silloin vain kieltäytyy kohtaamasta elämään luonnollisena kuuluvat negatiiviset asiat ja tunteet. Kohtaamalla varjot näkee selkeämmin valon.

Innokkuus ja päättäväisyys

Kun valinnanvaihtoehtoja on tarjolla yllin kyllin, alkaa niitä pitää itsestäänselvyytenä. Kun kaikkea on paljon, voi helposti turtua ajatukseen, että mikään ei enää ole mitään. Silloin ei mikään suuremmin innosta tai herätä intohimoa. Suomalaisuuteen kuuluu neutraali ”coolius”: vaikka sataisi nobeleita tai muita kansan itsetuntoa kohottavia tapahtumia, pidetään matalaa profiilia pokeri-ilmeellä. Kun ei mikään innosta tai minkään eteen ei tarvitse ponnistella, siinä unohtuu myös päättäväisyys. Kuitenkin päättäväisyys on moottori, jolla asioita saadaan tapahtumaan ja muutoksia aikaan. Ilman päättäväisyyttä sanat jäävät vain leijumaan ilmaan ilman konkreettisia tekoja. Koska nyt tekoja tarvitaan enemmän kuin koskaan, tarvitaan myös päättäväisyyttä toteuttaa ne.

Syyskuun alussa 2016 julkaistiin Viisas Elämä –sarjaan Kaijan kirja: Elämän virrassa – Miten elät linjassa muutosten kanssa.  Kirja käsittelee muutoksen aikaa, jossa elämme sekä sitä, miten voimme itse monin eri tavoin vaikuttaa elämämme valintoihin ja hyvinvointiimme. Kirja on myynnissä suurimmissa kirjakaupoissa sekä Viisas Elämä -sivuilla: http://www.basambooks.fi/kirja/978%20952%20260%20532%200/elaman-virrassa/

Kirjoittaja on Intuitivon yrittäjä, coach, kouluttaja, puhuja ja kirjoittaja. Pääteemoina ovat aito itsensä tunteminen ja sitä kautta kokonaisvaltainen vastuunotto omasta elämästä eli itsensä johtaminen.

Lisätietoja: intuitivo.fi

Sulje mainos Tilaa Evento