Suomalainen sielunmaisema houkuttelee aasialaisia

Hotelli Nuuksiossa työskentelevä Katriina Reponen peräänkuuluttaa entistä aktiivisempaa yhteistyötä paitsi matkailutoimijoiden myös eri toimialojen välillä. Yhteinen alusta helpottaisi esimerkiksi aasialaisten stop over -asiakkaiden houkuttelemista.

Katriina Reponen

Espoon ja Kirkkonummen rajalla sijaitseva Nuuksio tarjosi Katriina Reposelle rauhoittumispaikan, kun hän palasi Suomeen vietettyään hektisen vuoden Aasiassa ja Lähi-idässä. Vaikka aika ulkomailla oli antoisaa, kaipasi hän pysähtymistä.

– Tulin viime kesänä Suomessa käymään ja minusta tuntui, että haluan pysyä läheisteni lähellä. Kävin ystäväni kanssa Nuuksiossa kävelemässä ja minulle tuli olo, että tämä on paikkani.

Reposen toiveisiin vastattiin pian. Työpaikka löytyi Hotelli Nuuksion myynnistä ja koti muutaman sadan metrin päästä idyllisestä punaisesta puutalosta järven rannalta.

– Maailmalla ollessa tajusin, että metsä on osa suomalaisten sielunmaisemaa. Esimerkiksi Israelissa paikalliset eivät ymmärtäneet, miksi lähteä metsään. Itse nautin metsässä liikkumisesta ja siitä, että voin vapaapäivänä nauttia aamukahvini vaikka järvenjäällä. Omaan valtakuntaani päästyäni unohdan, että työpaikka on lähes nurkan takana.

Metsän ja luonnon vaikutuksista hyvinvointiin on tehty useita tutkimuksia, ja moni yritys on herännyt tähän asiaan. Reponen tutkii parhaillaan, miten luonto ja luonnon läheisyys vaikuttavat kokousasiakkaiden tunnelmaan ja tiimityöskentelyyn.

– Alustavien tulosten mukaan asiakkaat ovat kokeneet erittäin merkittäväksi sen, että kokouksen lomassa pääsee tuulettumaan luontoon, sillä se antaa uutta inspiraatiota ja laittaa ajatukset liikkeelle.

Matkailualalle Reponen päätyi vahingossa. Koulutukseltaan hän on ekonomi ja opiskeluaikoina Reponen toimi lentoemäntänä Finnairilla lentäen paljon Aasian-reittejä.

– Olen myös opettanut Arcada-ammattikorkeakoulussa matkailualaa ja opin samalla paljon itse. Finnairilla työskennellessä pyörittelin paljon mielessäni stop over -ajatusta ja mietin, mitkä ovat ne tekijät, jotka saisivat aasialaiset pysähtymään pidemmäksi aikaa Suomeen.

Yksi Suomen valttikortti on ainutlaatuinen luonto: metsä, järvet ja saaristo, alueista erityisesti Lappi. Täältä löytyy myös vahvaa teknologia- ja valotaideosaamista, kuten esimerkiksi Lux Helsinki ja Amos Rexin näyttely osoittivat. Reponen uskoo, että tulevaisuudessa valotaidetta tullaan matkailussakin hyödyntämään entistä vahvemmin.

– Pitkän välimatkan takia visiitti Lapissa ei välttämättä ole mahdollista, mutta esimerkiksi Nuuksion alueelta löytyvät sekä porot että kota. Siinä missä suomalaiset haluavat kokea luonnonilmiöt aitoina, ovat aasialaiset enemmän sinut sen kanssa, että ne tuotetaan keinotekoisesti. Revontuletkin olisi siis tulevaisuudessa mahdollista tarjota valotaiteen avulla myös Etelä-Suomessa.

Aasialaiset haluavat Reposen mukaan nähdä kohdemaan kauneimmat niemennotkelmat ja kokea matkansa aikana mahdollisimman paljon. Tälle kohderyhmälle kannattaisikin räätälöidä valmiita paketteja.

– Suomessa nuo kauneimmat paikat ovat usein seurakuntien omistuksessa. Leirikeskukset ovat niin vähäisellä käytöllä, että matkailualan ja seurakuntien kannattaisi tehdä yhteistyötä, jotta niistä saataisiin kaikki hyöty irti. Toki tiloja pitäisi kunnostaa, sillä aasialaiset haluavat vähän parempaa.

Reponen peräänkuuluttaa nykyistä aktiivisempaa dialogia eri toimijoiden ja toimialojen välillä. Palveluntarjoajat toimivat kukin omilla tahoillaan, vaikka yhteistyötä tekemällä saavutettaisiin parempi näkyvyys ja tavoitettavuus.

– Tarvittaisiin yhteinen alusta, jotta myyminen olisi tehokkaampaa. Esimerkiksi aasialaiset sijoittajat eivät ajattele, että Porvoo ja Helsinki ovat eri kaupunkeja. Heille Ruotsi ja Suomikin tarkoittavat samaa asiaa. Kotimaistakin asiakasta helpottaisi, että kaikki tieto löytyisi samasta osoitteesta. Nyt hän joutuu viettämään paljon aikaa netissä selvitellessään pelkästään Nuuksion alueen tarjontaa, Reponen muistuttaa.

Kuka?

Katriina Reponen

  • Koulutukseltaan ekonomi. Työskennellyt matkailualalla vuodesta 2006. Tällä hetkellä Hotelli Nuuksion myynnissä.
  • Suunnistanut kuusivuotiaasta lähtien, harrastuksiin kuuluu myös avantouinti. Reponen on suuri saunafani.
  • Tykkää järjestää erilaisia tapahtumia, kuten talviriehapäiviä, myös ystävilleen.
  • Entisen Eerikin kartanon 25 hehtaarin tiluksilla sijaitseva Hotelli Nuuksio on profiloitunut kokous- ja kongressi­- hotelliksi. Se tarjoaa monipuoliset ja virikkeelliset tilat 6–200 henkilön kokouksille ja juhlille sekä vehreän miljöön ja monipuoliset oheisohjelmat.

hotellinuuksio.fi