Sekaisin Laurasta

Laura Schwartzin kaltaista superverkostoitujaa tapaa harvoin Suomessa. Valkoisen talon entisen tapahtumajohtajan sanoma on yksinkertainen: syö, juo ja menesty. Schwartz osoittaa omalla esimerkillään, ettei verkostoituminen ole pinnallista oman edun tavoittelua, vaan perusteellista kanssaihmisten kuuntelemista ja auttamista.

Kun istahdamme Laura Schwartzin kanssa pöydän ääreen Helsingin kattojen yllä keväisenä iltapäivänä, on selvää, että Ravintola Savoyssa kulttuurit kohtaavat kuten monta kertaa aikaisemminkin. Suomi on saanut vieraakseen häkellyttävän ulospäin suuntautuneen, tehokkaan ja pelottoman tapahtumavaikuttajan.

Toisin kuin useaan otteeseen ravintolan rikkaan historian aikana, tällä kertaa osapuolet eivät ole valtiopäämiehiä, vaan kaksi tapahtuma-alaan intohimoisesti suhtautuvaa ammattilaista. Schwartzin ammatilliset kannukset on tosin ansaittu vallan ytimessä, Bill Clintonin kaudella Valkoisessa talossa.

Kovan luokan kokemus huokuu kansainvälisen puhujan olemuksesta: Schwartzin sosiaaliset taidot ovat rautaista tekoa. Kahdeksan päivää kestäneen Suomen vierailun aikana Eventon toimituksessa päästiin todistamaan yhä uudelleen, kuinka Schwartz kietoi mitä erilaisimmat ihmiset pikkusormensa ympärille silkalla lämpimällä uteliaisuudella ja pohjattomalla ystävällisyydellä. Onko kyse pelkästä periamerikkalaisesta kohteliaisuudesta, vai jostakin muusta? Otetaan selvää.

Tapaamme Savoyssa, jotta Schwartz pääsee näkemään, että suomalaisilla on muitakin hyveitä kuin vaatimattomuus. Ravintolan on suunnitellut modernististen arkkitehtuurin kirkkaimpaan kansainväliseen kärkeen kuuluva Alvar Aalto yhdessä vaimonsa Aino Aallon kanssa.

Ja siinä missä suomalainen voi olla kunnianhimoinen ja uraorientoitunut kuten Aallot, voi amerikkalainen Schwartz olla sisukas.

Kipinä puhumiseen lapsuudesta

Savoyn keittiöpäällikkö Kari Aihinen on laatinut vierailuamme varten menun, jossa yhdistyvät lähestyvä pääsiäinen ja suomalaiset raaka-aineet. Tarjoilija suosittelee alkuruoan kanssa itävaltalaista Rieslingiä, mutta Schwartz toivoo alkudrinkiksi viinin sijasta vodkaa.

Kilistämme aitoamerikkalaiseen tyyliin martineilla ja sukellamme suoraan Schwartzin lapsuuteen, jossa luotiin perustukset naisen uralle puhujana ja kommentaattorina.

– Lapsena puhekykyni ei kehittynyt samassa tahdissa ikätovereiden kanssa. Yritin parhaani, mutta puhe oli yhtä ymmärrettävää kuin suomen kieli ulkomaalaiselle, Schwartz naurahtaa.

Vanhemmat veivät tytärtä puheterapiaan aina 9-vuotiaaksi asti. Vaikka puhetaito lopulta kehittyi normaalille tasolle, Schwartz kertoo muistavansa edelleen turhautumisen tunteen, joka seurasi viestimisen vaikeudesta.

– Arvostan luultavasti keskustelemista ja kaikenlaista viestintää juuri siksi, että itseilmaisu tuntui lapsuudessa pitkään niin hankalalta. Kun puhe alkoi lopulta sujua, ei siitä ole tullut loppua sen koommin.

Omaa tietä Valkoiseen taloon

Tie Valkoisen talon tapahtumajohtajaksi lähti tavallisen amerikkalaisen perheen kodin pihasta. Schwartz kertoo, että alkuperäinen tulevaisuusskenaario piti sisällään neljävuotiset opinnot samassa yliopistossa sisko Andrean kanssa, muuton Chicagoon ja työllistymisen vankan koulutuksen turvin.

Toisin kävi. Schwartz päätyi palkattomaksi harjoittelijaksi vastaamaan Valkoisen talon puhelimiin vuonna 1993. Viidessä vuodessa hän eteni director of televisionin virkaan ja lopulta tapahtumajohtajaksi. Mitä Schwartz itse näkee nopean urakehityksen taustalla?

– En koskaan ajatellut, että nyt kello on neljä, lähdenpä kotiin. Työ oli niin mielenkiintoista ja inspiroivaa, että se imaisi minut kokonaan mukaansa. En ajatellut enkä ajattele työtäni suorituksena, vaan elämäntapana.

Yliopisto sai siis jäädä. Joskus Schwartz on miettinyt, oliko opinnoista luopuminen viisas valinta, mutta on aina tullut siihen tulokseen, että Valkoisen talon vuodet opettivat asioita, joita ei koulun penkiltä olisi koskaan tarttunut mukaan.

– Olen iloinen siitä, etten nuorena jäänyt miettimään akateemista koulutusta sen enempää, vaan seurasin intuitiotani. Uskon, että tein itseni näköisen valinnan.

Hetkessä eläminen on taito, jota Schwartz näkyy vaalivan tarkkaan. Hän kertoo toimittajien kysyvän usein, missä hän näkee itsensä kymmenen vuoden päästä. Se ei kuulu Schwartzin lempikysymyksiin.

– En ole niinkään kiinnostunut siitä, mitä kymmenen vuoden päästä tapahtuu, enkä ymmärrä, miksi minun pitäisi osata ennustaa niin pitkän ajan päähän. Nautin suunnattomasti siitä, mitä teen nyt, ja toivon, että saan jatkaa sitä niin pitkään kun se tuntuu hyvältä.

Syö, juo ja menesty!

Työ Valkoisen talon tapahtumien parissa päättyi Clintonin kauden loppuun. Vaikka Schwartz on konsultoinut Valkoista taloa useasti työsuhteensa jälkeen, työ ammattipuhujana ja tv-esiintyjänä on vienyt mennessään.

Schwartzin kirjoittama verkostoitumista käsittelevä teos Eat, Drink and Succeed (2010) on vahvistanut hänen asemaansa tapahtumien ja viestinnän asiantuntijana. Kirjan viesti on selvä: yksityiselämän ja työn välistä rajaa ei kannata virittää liian jyrkäksi. Potentiaalisia yhteistyökumppaneita ja kontakteja on kaikkialla, jos osaa vain katsoa. Ystävän kanssa nautitun viinilasillisen tai perheenjäsenten kesken syödyn lounaan äärellä saatetaan luoda edellytyksiä tuleville työprojekteille. Siksi sosiaaliset suhteet ovat myös ammatillisessa mielessä loputon voimavara.

Schwartz on havainnut, että sana ’verkostoituminen’ herättää ihmisissä paljon kielteisiä ajatuksia. Verkostoituminen mielletään nuoleskeluksi ja laskelmoinniksi. Schwartzin mielestä totuus on aivan toinen:

– Verkostoitumisessa on minun mielestäni kyse siitä, mitä itse voi tehdä muiden ihmisten hyväksi. Koen, että minun tehtäväni on tuoda sellaisia ihmisiä yhteen, joilla voisi olla annettavaa toisilleen. Siinä ei ole mitään pinnallista, päinvastoin.

Ystävällisyys kuuluu Schwartzin mielestä luonnollisena osana sosiaaliseen kanssakäymiseen. Se välittyy Schwartzin käytöksestä: toimittajakin saa kuulla enemmän kehuja kuin viimeisen vuoden aikana yhteensä.

– Kauniiden asioiden sanomisen ei tarvitse tarkoittaa nuoleskelemista. Itse en näe yleisillä ”näytät hyvältä”-kommenteilla paljonkaan arvoa, vaan kiinnitän huomiota pieniin juttuihin, sellaisiin asioihin jotka tekevät ihmisten tyylistä yksilöllisen.

Niinpä niin: ilmaisia lounaita ei ehkä ole olemassa, mutta kohteliaisuudet eivät maksa mitään. Parhaimmillaan kauniilla sanoilla saa kanssaihmiset hyvälle tuulelle, ja positiivinen ilmapiiri on paras mahdollinen lähtökohta kaikenlaiselle yhteistyölle.

Tapahtumien uudet tuulet

Schwartz elää omien sääntöjensä mukaisesti, ja ruoka-annosten vaihtuessa seuraavaan meinaavat toimittajan ja haastateltavan roolit kääntyä päälaelleen. Kun Schwartz on aikansa kysellyt toimittajan tulevaisuuden haaveista, on aika vetää huomio takaisin keskustelun kuumaan perunaan: tapahtuma-alaan.

Mikä tapahtumissa viehättää vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen?

– Loppujen lopuksi tapahtumissa on kyse ihmisistä, onpa yhteen kokoontumisen tarkoituksena ratkaista jokin ongelma tai haaste, juhlia menestystä tai vaihtaa informaatiota. Parhaimmillaan tapahtumissa ihmiset ovat enemmän kuin osiensa summa, eikä silloin ole merkitystä sillä, olemmeko amerikkalaisia vai suomalaisia.

Schwartz osallistuu tätä nykyä puhujan työnsä ohessa paljon hyväntekeväisyyslähtöisiin tapahtumiin. Sydäntä lähellä ovat niin terveys, kestävä kehitys kuin kolmannen maailman ongelmatkin.

Puoli elämäänsä hotelleissa yöpyneenä Schwartz on luontevasti mukana muun muassa Clean the World -nimisessä organisaatiossa, jossa hotellien ylijäämäsaippua kuljetetaan kehittyviin maihin ehkäisemään muun muassa huonon hygienian aiheuttamia terveysongelmia, kuten ripulia, joka on edelleen kansainvälisesti yksi yleisimmistä lasten kuolinsyistä.

Kestävän kehityksen merkitys korostuu myös tapahtuma-alalla, jossa käytetään paljon kertakäyttöisiä materiaaleja. Schwartz kertoo, että Yhdysvalloissa on tapana antaa jokaiselle tapahtumaan osallistujalle käsipuoleen pieni lahja kiitokseksi käynnistä. Lahjat ja cateringistä tuleva jäte muodostavat vuositasolla varsinaisen tavaranpaljouden.

– Kestävä kehitys on itsestään selvästi osa kaikkea, mitä tulevaisuudessa tehdään – myös tapahtuma-alalla. Olisi hienoa päästä ideoimaan esimerkiksi kestävämpien tapahtumatuotteiden sarjaa, Schwartz pohtii.

Ehkäpä Schwartz nähdäänkin tulevaisuudessa pelastamassa maailmaan ekokatastrofilta. Se kuulostaa juuri sopivan suurusluokan haasteelta Schwartzin kaltaiselle supernaiselle.

Bisneslounaalla

Kuka

  • Laura Schwartz on kansainvälinen puhuja, kirjailija ja kommentaattori, kotoisin Plymouthista, Wisconsinin osavaltiosta Yhdysvalloista.
  • Jätti yliopiston työskennelläkseen Bill Clintonin kaudella Valkoisessa talossa avustajana, edeten muutamassa vuodessa harjoittelijasta tapahtumajohtajaksi.
  • Kiertänyt maailmaa puhumassa Bill Clintonin kanssa. Toiminut säännöllisesti muun muassa FOX TV:n, CBS:n ja CNN:n kommentaattorina.
  • Kirjoittanut verkostoitumista käsittelevän kirjan Eat, Drink & Succeed (2010). Kirja sisältää runsaasti käytännön vinkkejä erilaisiin tapahtumiin ja verkostoitumistilaisuuksiin.
  • Vietti maaliskuussa 2015 kahdeksan päivää Suomessa Evento-lehden vieraana osallistuen Evento Awardsin tuomarointiin sekä useisiin muihin tapahtumiin.
  • Osallistuu aktiivisesti hyväntekeväisyyteen, istuu esimerkiksi Clean the World -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön hallituksessa.

Paikka: Ravintola Savoy

Lounaspaikaksi valikoitui vuonna 1937 perustettu klassikon maineen saanut Ravintola Savoy, jonka sisustuksen ovat suunnitelleet Aino ja Alvar Aalto. Savoyn terassin ikkunoista avautuu majesteetillinen näkymä yli Helsingin vanhan keskustan. Keittiöpäällikkö Kari Aihinen suunnitteli haastatteluajankohdasta pääsiäisestä inspiroituneen menun Schwartzin vierailua varten. Aihisen johtoajatuksena oli yhdistää suomalaisia raaka-aineita eksoottisiin vaikutteisiin.

Mitä syötiin?

  • savustettua maa-artisokkakeittoa, Savoyssa ilmakuivattua ankanrintaa, sinapinsiemen vinaigretilla mehustettua helmiohraa ja veripalttua
  • soijamarinoitua siikaa, avocadoa, salaatti wakamesta ja paksoysta sekä rapeaa riisipaperia
  • Ahvenanmaan luomukaritsaa, cremolatalla maustettua quinoaa, kik-hernepyreetä ja tummaa valkosipulikastiketta
  • Savoyssa tehtyä mämmiä, baileys-jäätelöä, sitruunamarenkia ja sitruuna-anglaisea