Saunominen tuli takaisin – Löyly lanseerasi unisex-kulttuurin

Jokin aika sitten yleinen saunominen näytti olevan vastatuulessa. Uimahallien saunoissa pullisteltiin löylynsietokyvyssä. Herrojen saunaillat olivat viinanhuuruisia ja niissä päätettiin asioista poikaporukoissa. Firman juhliin ei olisi väsyneempää ideaa voinut keksiä kuin saunailta, ja monet naiset kieltäytyivät kategorisesti moisesta touhusta. Mutta paremmat ajat kurkistelivat kulman takaa.

Julkisen saunomisen uuteen kukoistukseen on vaikuttanut monta asiaa yhtä aikaa. Helsingin Hernesaareen kolmisen vuotta sitten rakennettu Löyly avasi pelin, ja näytti, että tarkkaan harkittu konsepti voi toimia ja olla kannattavaa liiketoimintaa. Löylyn saunanlämmittäjänä toimiva Matti Markkanen kertoo, että varsinkin Helsingissä asuntokannan muuttuminen on luonut kysyntää.

– Pieniin asuntoihin ei enää tehdä automaattisesti asuntosaunoja. Niistä ei oikeastaan koskaan tule hyviä, sillä ne ovat liian pieniä, ja niissä on liian pieni sähkökiuas. Monella ne toimivat varastotilana, joka pitäisi ennen saunomista tyhjentää. Toisaalta vanhojen kerrostalojen taloyhtiösaunat ovat remontin tarpeessa ja vähällä käytöllä.

Markkanen muistuttaa, että saunomiseen liittyy muutakin kuin peseytyminen, ja monelle sosiaalinen puoli on yhtä lailla tärkeää.

Tilaussaunoja on toki ollut kaiken aikaa, mutta ne eivät ole liiketoimintana olleet järin kannattavia. Niitä on vuokrattu polttariporukoille tai urheiluseurojen saunailtoihin, jolloin tärkeämpää on ollut mahdollisuus omien juomien tuomiseen.

Löylyn esimerkin innoittamana uusia kaupallisia saunoja on noussut tai nousemassa muuallekin. Helsingissä on Allas Sea Pool aivan ydinkeskustassa Kauppatorin kupeessa. Tampereelle avautui viime vuonna kaksikin yleistä saunaa, Tullin sauna Tampere-talon läheisyyteen pienteollisuusalueelle ja Saunaravintola Kuuma Ratinan suvantoon Laukontorin laitaan. Allas Sea Pool avaa toisen pisteen Ouluun ja Kuopioon on niin ikään avautumassa uusi saunaravintola.

Saunomista ja ruokaa

Keskeisessä roolissa saunojen uuteen tulemiseen on palvelukonseptin monipuolistuminen. Yleisen saunan yhteydessä on laadukas ravintola, josta saa ruokaa lounaasta iltaan saakka. Anniskelualuetta voi olla koko tila, kuten Tullin saunassa tai sitten sauna, pesu- ja pukuhuoneet on rauhoitettu anniskelulta, kuten Kuumassa.

– Lasi on pieni ongelma saunaan anniskelussa, sillä kun ihmiset kulkevat siellä paljain jaloin, yhtään ainoaa rikkoutunutta pulloa tai lasia ei saisi löytyä lattioilta. Siksi päätimme rajoittaa tarjoilun terassille ja takkahuoneeseen, kertoo Saunaravintola Kuuman toimitusjohtaja ja osakas Pasi Rautanen.

Löylyssä asia on ratkaistu muoviastioin eli juomat kaadetaan valmiiksi muovituoppeihin tai -laseihin.

Altaalla saunomiseen yhdistyvät erilaiset ryhmäliikuntatunnit sekä kesäkonsertit, mutta ohessa on myös ravintola.

Kuumassa ravintolakonseptin on luonut Sara la Fountain, joka on myös yksi osakkaista. Käytännön toteutuksesta vastaa keittiömestari Eero Mäkelä.

Löyly.

Unisex ja uikkarit

Toinen tärkeä muutos saunomisen suosioon liittyen on yhteissaunominen. Sukupuolia ei kaikissa saunoissa enää erotella ja niissä uimapuvun käyttö on pakollista. Kun kaikki käyvät saunassa samaan aikaan, seurueet eivät jakaannu kahtia. Pariskunnatkin voivat saunoa yhdessä, vaikka pukuhuoneet ovatkin erilliset.

– Jos olisimme päätyneet uikkarittomiin yhteissaunoihin, täällä olisi ollut suomalaisia ja muutamia saksalaisia turisteja. Nyt asiakkaita on kaikkialta maailmasta, ja varsinkin kaukoidästä, Markkanen kertoo.

Saunaravintola Kuuman Rautanen sanoo, että siellä on kuitenkin harkittu satunnaisia miesten ja naisten vuoroja esimerkiksi kerran viikossa.

Allas Sea Poolissa saunoja on kolme, yksi naisille, yksi miehille ja yksi yhteiskäyttöön sekä tilauksiin. Allas Sea Poolin Wellness Manager Tiina Vainio sanoo, että Altaalla päädyttiin erillisiin saunoihin siksi, että pukuhuoneita ja suihkutiloja käyttävät myös ryhmäliikuntatuntien osallistujat, jotka eivät välttämättä käy lainkaan saunassa.

– Halusimme myös tarjota aidon suomalaisen saunaelämyksen, johon liittyy alastomuus saman sukupuolisten kesken.

Uimahalleissa suurin syy uimapukujen käyttökieltoon on kloori, jota on altaiden vesissä. Saunoissa se höyrystyy hengitysilmaan, mikäli uimarit eivät huuhtele niitä huolellisesti ennen saunomista ja päinvastoin saunassa hikeentyvät uimapuvut likaavat altaiden vettä, jota pitäisi kloorata entistä enemmän. Meri- tai järvivesi sietää hikeä paremmin, sillä se ei ole suljetussa altaassa.

Suolavesi on tosin kova rasitus lauteille. Esimerkiksi Löylyssä lauteet joudutaan uusimaan vuosittain.

Uiminen on elämys

Saunasta on tärkeää päästä uimaan, ja mitä kylmempää on vesi, sitä voimakkaampi on elämys. Varsinkin Löylyssä asiakkaista suuri osa on turisteja, ja ajatus hyiseen mereen kastautumisesta tuntuu mahdottomalta, mutta mielensä rohkaisseille kokemus on järisyttävä.

Saunaravintola Kuumalla olikin huonoa onnea avauksensa suhteen, sillä sen pulahtamisallas ei valmistunut ajoissa. Uimapaikka on laivaväylän vieressä, joten se on turvallisuussyistä kielletty ennen kuin allas saadaan asennettua.

– Monet ovat kertoneet tulevansa heti asiakkaiksi, kun uiminen on mahdollista.

Helsingin Allas Sea Poolissa uiminen on kaikkein tärkeimmässä roolissa, sillä siellä on sekä merivesiallas että lämmitetty allas, joka muistuttaa uimahallin altaita ratoineen.

Allas Sea Poolissa on tarjolla uintitekniikan opetusta esimerkiksi Jani Sievisen tai Hanna-Mari Seppäsen kursseilla.

Löylyn laatu on tärkeää

Suosituimmissa uusissa saunakohteissa on tarjolla aito savusauna. Perinteisesti ne on rakennettu syrjemmälle palovaaran takia. Löylyn saunoja lämmittävä Kari Partanen kertookin vanhan sutkauksen, jonka mukaan savusaunoja on kahdenlaisia: palaneita ja niitä, jotka eivät vielä ole palaneet. Löylyssäkin katto on syttynyt kertaalleen tuleen kiukaan yläpuolelta.

Savusaunan lämmitys on hidas prosessi, varsinkin jos kiuas on päässyt jäähtymään kokonaan. Kaupallisissa saunoissa kiviä on useita tonneja, ja kun sauna on avoinna joka päivä, ei kiuas pääse jäähtymään muulloin kun kivien vaihtopäivinä. Savusaunan löyly on omaa luokkaansa pehmeydessään ja viipyilevyydessään, mutta pieneen sähkökiukaaseen tottunut saattaa heittää vahingossa liikaa vettä kiukaalle. Löyly nousee hitaasti, mutta samaan virheeseen ei sorru toiste.

Jokapäiväinen lämmittäminen on kiukaille kovaa, ja kiuaskiviä joudutaankin vaihtamaan puolen vuoden välein.

Hiukkaspäästöt huolettavat

Puunpoltosta syntyviä pienhiukkasia pidetään erittäin haitallisina hengitysilmalle, ja saunayrittäjät ovatkin joutuneet ottamaan asian huo­mioon monilla tavoin. Tullin Saunalle ei puukiukaiden käyttölupia myönnetty lainkaan, sillä se sijaitsee kerrostalon alakerrassa keskellä kaupunkia. Presidentinlinnan naapurissa olevalla Altaalla ei ollut toivoakaan puukiukaista, ja siellä päädyttiin sähkökiukaisiin.

Matti Markkanen lisää klapeja Löylyn tilaussaunan kiukaaseen ulkokautta.

Kuuman kiukaista valitettiin rakennusvaiheessa, ja siellä kertalämmitteisen kiukaan lämmittämiseen käytetään kuivaa kuusta, sillä se palaa kaikkein puhtaimmin. Savusaunassa on lisäksi käytössä sähkövastus, jolla ylläpidetään tasaista lämpötilaa lämmittämisen jälkeen. Lisäksi takat ovat kaasukäyttöisiä, eli savua syntyy vain aamuisin kiukaita lämmitettäessä. Löylyssä puolestaan käytetään pääasiassa tuohetonta koivua. Löyly sijaitsee Hernesaaressa, jossa avomereltä puhaltavat tuulet hajottavat savutuprahdukset. Lähellä ei myöskään ole asuintaloja.

Kiuasteknologia on kehittynyt ja uusissa kiukaissa käytetään toisioilmaa parantamaan paloprosessia, minkä vuoksi näkyvää savua tulee lähinnä puita lisättäessä.

Löylyn ulkoseiniä peittävää puuritilää kutsutaan nimellä hulmu.
Löylyn ulkoseiniä peittävää puuritilää kutsutaan nimellä hulmu.
Kuuman lauteilta aukeaa näkymä Ratinasuvantoon.
Kuuman lauteilta aukeaa näkymä Ratinasuvantoon.
Kuuman yläterassi on osittain katettu. Toimitusjohtaja Pasi Rautanen kertoo, että talveksi lipan etureunaan on tulossa lasitus.
Kuuman yläterassi on osittain katettu. Toimitusjohtaja Pasi Rautanen kertoo, että talveksi lipan etureunaan on tulossa lasitus.
Kuuman ravintola on suosittu lounasaikaan.
Kuuman ravintola on suosittu lounasaikaan.
Tullin saunassa mökkisaunaympäristö on tuotu urbaaniin teollisuusrakennukseen.
Tullin saunassa mökkisaunaympäristö on tuotu urbaaniin teollisuusrakennukseen.
Tullin sauna.
Tullin sauna.
Altaalla järjestetään ohjattua ryhmäliikuntaa, kuten joogaa sup-laudoilla. Kuva: Jussi Ratilainen
Altaalla järjestetään ohjattua ryhmäliikuntaa, kuten joogaa sup-laudoilla. Kuva: Jussi Ratilainen
Allas Sea Pool. Kuva: Dorit Salutskij
Allas Sea Pool. Kuva: Dorit Salutskij

Sauna ei ole etkopaikka

Uudet kaupalliset saunat näyttävät tulleen vanhojen yleisten saunojen jättämälle paikalle. Saunominen ja uiminen etenkin kylmässä vedessä on sen verran väsyttävää, että saunan jälkeen ei monikaan halua jatkaa baarikierrokselle. Saunan yhteydessä olevassa ravintolassa voidaan toki ruokailla, mutta sen jälkeen suunta on useammin kotiin kuin yökerhoihin.

Useimmissa paikoissa saunoja ei vuokrata yksityistilaisuuksiin, vaan paikka pyritään pitämään auki yleisölle ainakin osittain. Tullin saunassa saunat ovat yleisiä, mutta ryhmä voi varata oman pukuhuoneen kabinettikäyttöön. Löylyssä ja Altaassa on kummassakin omat tilaussaunansa.

Tullin saunassa saunat ovat yleisiä, mutta ryhmä voi varata oman pukuhuoneen kabinettikäyttöön.

Pukuhuoneet rajoittavat kävijämäärää

Löylyn Matti Markkanen sanoo, että lisäkapasiteetti olisi tarpeen. Rakentamisvaiheessa kukaan ei tiennyt, millaiseen suo­sioon paikka voi päästä. Asiakkaat joutuvat toisinaan jonottamaan vapaata pukukaappia. Pukuhuoneiden kapasiteetti onkin liki kaikilla toimijoilla ongelmana, sillä kun kaappeja on kahdessa rivissä päällekkäin, ei kaikkia voida millään käyttää samaan aikaan.

Kuuman Rautanen sanookin suosittelevansa isommille ryhmille kymmenen–viidentoista minuutin porrastamista, jotta kaikki eivät olisi samaan aikaan pukemassa tai saunassa, vaan väkeä olisi tasaisesti kaikissa pisteissä.

Altaalla kaappeja on peräti 400 kappaletta kahdessa rakennuksessa, mutta määrässä on otettu huomioon myös ryhmäliikuntatunneille tulevat.

Sauna voi olla nähtävyys

Löylystä on tullut arkkitehtipiireissä iso puheenaihe, ja sitä on esitelty liki kaikissa merkittävimmissä arkkitehtuurijulkaisuissa, ja se on ollut ehdolla lukuisissa arkkitehtuurikilpailuissa. Avanto Arkkitehtien Ville Haran ja Anu Puustisen työtä on käynyt katsomassa kymmeniä arkkitehtiopiskelijaryhmiä. Myös muut uudet saunaravintolat ovat irtautuneet suomalaisesta mökkisaunatraditiosta ja ne ovat leimallisesti moderneja rakennuksia.

Saunomisen suosion syy saattaakin osittain olla tässä modernisaatiossa, jossa saunomisesta on tullut urbaania, kaupallisia palveluja käyttävää toimintaa. Saunaa ei tarvitse enää omistaa, jotta saunomisesta voisi nauttia.