Joulukattauksen itseoikeutettuna tähtenä on asiakkaiden edessä lämpimänä leikattava joulukinkku.
Joulukattauksen itseoikeutettuna tähtenä on asiakkaiden edessä lämpimänä leikattava joulukinkku.

Ruotsin kokkimaajoukkue tekee joulupöydän

Ruotsin kokkimaajoukkueen ja Viking Linen keittiömestareiden yhdessä suunnittelema joulumenu kokoaa pöytään puhtaita pohjoismaisia makuja. Uuden joulubuffetin yli 70 ruokalajia koostuu valtaosin suomalaisesta ja ruotsalaisesta jouluperinteestä, mutta mukana on myös uusia joulunaikaan sopivia makuelämyksiä.

Jouluruoat ovat tärkeä osa laivamatkustajien loppuvuoden risteilyelämystä. Laivoille tullaan juhlimaan, herkuttelemaan ja kokemaan pieniä ylellisiä hetkiä kiireisen arjen keskellä.

Matkustajat arvostavat laadukkaita makuelämyksiä, mikä ei ole jäänyt laivayhtiöiltä huomaamatta. Joulupöydän suunnittelija valitaan huolella, ja syytä onkin, sillä esimerkiksi viime vuonna Viking Line myi 182 000 joulubuffettia.

Viime sesongin joulumenun suunnitteli Mikael Björklund, joka on paitsi Ahvenanmaan tunnetuin kokki myös ainoa henkilö, joka on valittu sekä Suomessa että Ruotsissa Vuoden kokiksi. Björklund suosii paikallisesti tuotettuja tuoreita raaka-aineita.

Tänä vuonna Viking Linella haluttiin jatkaa Pohjoismaisten makujen juhlaa.

UUDEN JOULUPÖYDÄN suunnittelijaksi valikoitui Ruotsin kokkimaajoukkue, jonka kanssa Viking Line on ollut yhteistyössä vuoden alusta.

Laivayhtiöiden väliseen kilpailuun tuo mielenkiintoisen lisänsä, että Silja Line tekee yhteistyötä Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Näin ollen matkustajille avautuu tilaisuus vertailla ensi vuoden Culinary World Cupiin ja vuoden 2020 kokkiolympialaisiin valmistautuvien joukkueiden edesottamuksia.

Ruotsin kokkimaajoukkue koostuu ruotsalaisissa huippuravintoloissa työskentelevistä kokeista ja kondiittoreista. Joukkueen johtajana toimii göteborgilaisen West Coast -ravintolan keittiömestari Fredrik Andersson.

Viking Linen mukaan yhteistyön tavoitteena on kehittää ruokaelämyksiä kaikilla laivoilla myös jatkossa sekä tarjota laivojen ravintola- ja keittiöhenkilökunnalle inspiraatiota ja lisäkoulutusta. Ruotsin kokkimaajoukkueen jäsenet tulevat myös itse vierailemaan punaisilla laivoilla.

JOULUKATTAUKSEN itseoikeutettuna tähtenä on asiakkaiden edessä lämpimänä leikattava joulukinkku, mutta myös kasvisruokien ystävät on huomioitu. Joulupöydän esittelytilaisuudessa ihastuin muun muassa paahdettuun juuriselleriin hasselpähkinämajoneesin kera ja sahramikeitettyyn fenkoliin valkoviinikastikkeessa.

Kalaruokia on niin ikään tarjolla runsas valikoima. Perinteisten graavi- ja kylmäsavukalojen lisäksi löytyy muun muassa maustepaistettua lohta ja turskaa sekä piparjuurella, akvaviitillä ja tyrnillä maustettuja sillejä.

Jälkiruoissa yllätti etenkin vappuherkkuina tunnettujen rosettien saumaton sopeutuminen osaksi joulupöytää. Maltalainen riisi punssikarhunvatukoiden kera kruunasi tyylikkään ateriaelämuksen.

Joulubuffet on tarjolla 17. marraskuuta alkaen tapaninpäivään asti. Aterian hinnat vaihtelevat reitin ja kattauksen mukaan 28 eurosta 38 euroon. Hanaviinit sekä -oluet sisältyvät hintoihin, mutta aterian yhteydessä kannattaa mieluiten tilata laivan viiniä, jonta saa buffet-ravintolasta alle 10 euron pullohintaan.  

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska