Rudi Rok rikkoo rajoja ihmisäänellä

Aiemmin tanssin parissa työskennellyt Rok aloitti uransa 19-vuotiaana tähtäimenään tehdä rohkeasti yksilöllistä, muistijäljen jättävää ääntä. Aistien hyödyntäminen on Rokin mielestä Suomessa lapsenkengissä.

Rudi Rok on omien sanojensa mukaan aina ollut hidas oppimaan uutta. Sitkeys, rohkeus ja omaleimaisuus ovat antaneet siivet uusille asioille.

– Olen erittäin periksiantamaton, kun haluan oppia jotain. Saan vahvat kiksit siitä, että ylitän itseni. Olen aina tykännyt tehdä erilaisia ääniä. Lapsuudessani minulla oli paljon lemmikkejä ja jossain vaiheessa huomasinkin, että olin kehittynyt todella hyväksi eläinten imitoimisessa. Usein ajatellaan, että nämä äänet ovat lahjakkuutta. Luulen kuitenkin, että se suurin lahjakkuus piilee periksiantamattomuudessa. Se on jonkinlainen lahja. Minä olen tehnyt todella paljon työtä, opetellut 12-tuntisia päiviä vaikkapa vain yhtä ääntä. Minua on aina kiehtonut kaikki mahdoton.

Kuka vain voi oppia mitä vaan, sanoo Rok.

– Mielestäni oppimiseen on selkeä kaava. Kun sinulla on kristallinkirkas mielikuva siitä, mitä tavoittelet ja ymmärrät tavoitteen saavuttamiseksi vaadittavan työmäärän, on oppiminen huomattavasti helpompaa. Se pätee myös äänissä. Täytyy olla selkeä mielikuva siitä, missä maali on. Huuli ja kielet ovat lihaksia, jotka vahvistuvat harjoitellessa. Jos jaksaa omistautua, oppii.

Persoona peliin

Rok uskoo yksilöllisyyteen. Jos haluaa erottua massasta, niin pitää erottautua.

– Maailmassa on yli seitsemän miljardia ihmistä ja sinä olet yksi niistä, eikä kukaan ole samanlainen kuin sinä. Helpoin tapa erottautua on siis olla oma itsensä. Se tosin vaatii uskallusta ja luottoa omaan visioon. Beatboxaamisessa ja äänissä mulla on todella selvä visio siitä, mihin haluan tämän taiteenlajin viedä. Suurin äänityö, jonka olen äänelläni tehnyt, on Fiatin ensimmäisen täyssähköauton, Fiat 500E:n moottorin ääni. Olen yrittänyt rikkoa beatboxaamisen rajoja siten, etten tee sitä, mitä kaikki muut tekevät, vaan omalla tavallani. Voin yhdistää beatboxaamisen vaikkapa haitarin tai sellon kanssa.

Aistit käyttöön

Rokia kiehtoo yllätyksellisyys.

– Nautin siitä, että pystyn näyttämään, että beatboxaaminen on jotain vielä enemmän kuin ihmisten odotukset ovat.

Ääni on erittäin vahva elementti, kun sitä käytetään siten, että kuulija yllättyy.”

Rokin mielestä meillä keskitytään ihan muihin asioihin, kun pitäisi keskittyä aisteihin.

– Minun huomioni on, että tähän aletaan pikkuhiljaa heräämään. Ääni on erittäin vahva elementti, etenkin silloin, kun sitä käytetään siten, että kuulija yllättyy. Yritysten äänisuunnittelussa keskitytään äänimuistijälkeen.

– Otetaan vaikkapa Coca Cola. Jos kaadat lasiin kokista, ja näet kuvan kuplivasta pinnasta, et voi olla kuulematta korvissasi ääntä.

Rokin show’ssa ääni on kantava elementti, mutta hän haluaa, että ääni myös tuntuu. Yksi vaikuttavimpia esiintymisiä on Rokille keikka Australiassa Singmarkin kanssa.

– Kun olin Singmarkin kanssa esiintymässä Australiassa kuurojen festivaalilla, esiinnyin lavalla siten, että keskityin mataliin ääniin ja mimiikkaan. Silloin kaikki tunsivat äänet. Pystyin tuomaan värähtelyn kautta tunteen yleisölle. Äänihän resonoi ihmisen kehossa.

Eri alat sekoitusmyllyyn

Keikkailun lisäksi Rok ohjaa ja editoi mainoksia ja musiikkivideoita ja tekee puhujakeikkoja.

– Kerron omasta luomistarinastani. Teen sen kuitenkin viihteen kautta. Tarinani ei tarvitse muita keinoja kuin oman ääneni ja mikin. Puhun myös asiantuntijasisällöllisesti.

Rokin luomisprosessi vaatii sekä painetta että tilaa, vaihtelevasti.

– Minun luomisprosessi vaatii välillä painetta, välillä tarvitsen tilaa. Olemme yksilöitä ja on tärkeää löytää oma tapa elää, luoda ja olla. Uskon siihen, että kun on oma visio ja oma tapa tehdä, onnistuu. Itselleen pitää uskaltaa olla rehellinen.

Rok uskoo myös eri alojen osaamisen miksaamiseen.

– Se vaatii rohkeutta, että astuu ulos boksista. Ilman uskallusta ei synny uutta.

Kuka?

Rudi Rok

  • Oma yritys luova tuotantoyhtiö Helsinging.
  • Tekee ääni-installaatioita taidepainotteisesti ja visuaalista sisältöä. Ohjaa, kuvaa, leikkaa ja esiintyy yritystapahtumissa ja ääninäyttelee.
  • Suurin äänityö, jonka äänellään tehnyt, on Fiatin ensimmäisen täyssähköauton, Fiat 500E:n moottorin ääni.

Julkaistu Evento-lehdessä 3/2020.

Tällä palstalla jututamme ammattilaista työnsä äärellä. Kahvihetken tarjoaa Meira.

Sulje mainos Tilaa Evento