Rohkeuden manifesti loi uskoa tulevaan

Hissuttelu ei ole vaihtoehto. Nyt on aika herättää tunteita, uskaltaa olla rohkeasti jotain ja luoda uutta. Siksi iso joukko tapahtuma-alan ihmisiä kokoontui helatorstain alla kuulemaan Rohkeuden manifestia.

Rohkeuden manifestin alkua odoteltiin kutsuvissa tunnelmissa, kun DJ Christoffer Weiss toteutti etkoilla osallistujien musiikkitoiveita ja antoi viime hetken vinkkejä, miten osallistumisesta tulee onnistunut. Hän myös ohjasi miettimään, mitä rohkeus tarkoittaa juuri minulle.

Tilaisuuden juontaja, toimittaja Tero Karhu antoi heti puheenvuoron otettuaan ohjeet, miten osallistutaan,  äänestetään ja lähetetään viestejä. Vaikka voisi luulla, että kaikilla on jo tähän hetkeen mennessä melkoinen virtuaaliseminaarien suma takanaan, ohjeista ei milloinkaan ole haittaa – jokainen alusta on vähän erilainen, ja aktiiviselle osallistujalle tärkeät asiat ovat erinäköisten minnukkeiden takana.

Miksi Rohkeuden manifesti?

Karhu pyysi ensi alkuun tapahtuman järjestäjiä kertomaan, miksi nyt tarvitaan Rohkeuden manifestia.

Hissuttelu ei ole vaihtoehto, jos haluamme sitouttaa asiakkaamme, perusteli virtuaalitapahtuman järjestämistä Osnat Mangs Sisters Incistä. Sisters haluaa herättää tunteita ja vaikuttaa, ja juuri nyt tarvitaan tekoja ja toimintaa.

Speakersforumin Lauri Sallantaus korosti rohkeuden monimuotoisuutta. Rohkeutta on myös ymmärtää oma rajallisuutensa, heikkoudet ja vahvuudet, ja tietää, missä asioissa luottaa kumppaneihin. Sallantaus haluaa aina kannustaa asiakasta valitsemaan kahdesta vaihtoehdosta tuntemattomampi puhuja; Speakersforumin osaamista on mätsätä oikea puhuja oikeaan tapahtumaan.

Eventon päätoimittajan Heli Koivuniemen mukaan tapahtuma-alalla vaaditaan nyt rohkeutta luottaa ammattilaisten järjestämiin tapahtumiin. Sitä vaaditaan sekä viranomaisilta että osallistujilta. Tärkeintä on miettiä, miten saadaan turvallisuus ja luottamus palautettua ja osallistujat paikalle, Koivuniemi summasi Eventon motiiviksi olla mukana Rohkeuden manifestissa.

Suurin uhkamme juuri nyt on pelko ja sen aiheuttama lamaantuminen ja paniikki. Rohkeutta tarvitaan enemmän kuin koskaan!

 

Rohkeuden evankelistat, ensimmäisenä Panu Luukka

Ainakin Turku, Naantali, Jyväskylä, Joensuu, Oulu, Vaasa ja Porvoo olivat kuulolla, kun yli 1 700 osallistujaa kerännyt tapahtuma pääsi vauhtiin.

Yrityskulttuurimuotoilija Panu Luukka puhui rohkeasta yrityskulttuurista otsikolla Älä ole kuin muut – uskalla olla jotain. Tiivistetysti: Se, jolla on talentti, voittaa, ja tässä(kin) maailman hetkessä talentista on niukkuutta. Houkutellaksesi talenttia omaan organisaatioosi, tulee sinun maistua ja tuntua joltakin, herättää tunteita.

Luukan mielestä hälyttävä tilanne ei johdu koronasta vaan yritysten on skarpattava kansallisen hyvinvoinnin takia. Hän esitti hätkähdyttävän tutkimustuloksen: suomalaisista työntekijöistä vain 12 prosenttia on sitoutunut työpaikkaansa. Toinen mokoma lukeutuu työpaikan sabotööreihin ja pääosa laumasta, 76 prosenttia, hengailijoihin. Vain sitoutuneet työntekijät saavat aikaan menestyvän yrityksen, vain he haluavat antaa organisaatiolle enemmän kuin välttämättömän – tai vähän sen alle, kuten kävi Leppävaarassa, missä raidemerkinnät menivät vääriin paikkoihin, nurinniskoin. Voiko olla surullisempaa nelosta kuin ylösalaisin väärään paikkaan kiinnitetty numerokyltti? Tai Malmilla, missä sairaalan seinälle kiinnitettiin opaste, jossa luki joka osaston kohdalla suomenkielisen nimen vieressä ”samma på svenska”. Ihmiset eivät välitä.

Luukalla on yksi tavoite organisaatiolle: jospa maanantai olisikin sen työntekijöiden paras päivä. Thank God it's Monday, taas pääsee töihin!

Luukka vertasi suomalaisyrityksille tyypillisiä laimeita erottautumispyrkimyksiä siihen, että kaikki ovat samaa maksalaatikkoa, jotkut vain yrittävät olla vähän parempia. Mitä jos olisit Thai cube?

– Se, että yrität olla samaa kuin muut, on helvetin huono strategia. Sinun tulee olla rohkeasti oma itsesi, silläkin uhalla, että joku ei pidä siitä mitä olet päättänyt olla.

Kirjassaan Yrityskulttuuri on kuningas Luukka kirjoittaa siitä, miten tärkeä on työntekijän potentiaali. Vielä tärkeämpää on, kuinka paljon ihminen haluaa antaa potentiaalistaan yrityksen käyttöön.

– Työvoiman saatavuus vaihtelee, mutta talentista on jatkuvaa niukkuutta. Täytyy erottautua kohinasta, näyttää ja tuntua joltain. Kuka haluaa teille töihin?

Myönteisen, voittavan yrityskulttuurin taustalla on paljon työntekijäymmärrystä, ja sen myötä syntyy kierre: myönteinen työntekijäkokemus, hyvä asiakaskokemus ja asiakasuskollisuus.

– Rakenna tarinoita, jotka herättävät tunteita. Ihminen tekee päätöksensä tunteella. Uskalla olla Thai cube maksalaatikkomeressä!

Iiro Seppäsen tervehdys Etelä-Afrikasta

Kun kaikki pysähtyy, tarvitaan rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Taikurina, extreme-urheilijana ja elokuvatuottajana tunnettu Iiro Seppänen sai Vuoden Puhujagaalassa Vuoden löytö 2019 -palkinnon, ja virtuaalitapahtumaan hän lähetti videotervehdyksen, jossa pohdiskeli hänelle ajankohtaista aihetta, riskin anatomiaa. Seppäsellä on työn alla myös kirja samasta aiheesta.

Seppänen on elänyt 30 vuotta riskinoton ja viihdeteollisuuden rajapinnassa. Hän tietää, että kyky riskinottoon vaihtelee ihmiskohtaisesti: osa innostuu, osa välttelee epämukavuusalueelle joutumista. Miksi pelätään epäonnistumista, kun halutaan onnistua?

Seppänen puhui hallitusta riskinotosta ja omien pelkojen kohtaamisesta. Hän on aina nähnyt mahdollisuuksia siellä, mihin muut eivät ole osanneet katsoa. Seppäsen polttoainetta on unelma tehdä mahdottomasta mahdollista. Suurimmat keksinnöt on rakennettu eri sukupolvien riskinottajien varaan.

Seppänen vei kuulijat aikamatkalle nuoruuteensa, jolloin hän halusi löytää työn, johon tuntee intohimoa ja joka on mielekästä.

–Halusin taikuriksi: halusin tehdä mielekästä työtä, tulla hyväksi ja minulla oli siihen intohimoa – elin ja hengitin taikuutta. Näen paradoksin lama-ajassa: moni valitsi silloin turvallisen ammatin, mutta menetti silti senkin. Yksi temppu muutti koko elämäni suunnan: lähdin kädet ja jalat sidottuna vapaaseen pudotukseen. Sen koettuani halusin keksiä keinon, millä voin hyppiä työkseni. Mahdottomasta tuli mahdollista, ja kun itseluottamus kasvoi, uskalsin lähteä maailmalle. Olen elänyt unelmaani.

Seppänen kysyi puheenvuoronsa lopuksi, mikä on suurin riski, jonka sinä olet ottanut. Osallistujat jakoivat seinällä kokemuksiaan, joissa toistui se, että intohimon takia on otettu isoja riskejä: on lähdetty tutusta tuntemattomaan. Sellainen on voinut olla esimerkiksi irtisanoutuminen ja muutto ulkomaille. Omatkin suurimmat riskini liittyvät ulkomaille lähtöön, sillä monesti opaskeikalle lähtiessä on tuntunut kuin hyppäisi tuntemattomaan.

Iiro Seppäsen puheenvuoron jälkeen oli juuri oikea hetki laittaa keho liikkumaan. Siihen opasti Cuckoo Workoutsin Veera Lehmonen. Hän innosti yleisöään liikkeelle kauluspaita päällä – niinhän moni osallistujista työhönsä pukeutuu, uskoisin – eikä se rajoittanut lainkaan diskokäsien ja jumppakäsien heiluttelua, twerkkausta, sheikkausta ja freestyle-jammausta.

Tunnevalmentaja korostaa rohkeuden monimuotoisuutta

Tero Karhu haastatteli tunnevalmentaja Camilla Tuomista aiheesta Monimuotoinen rohkeus. Tuominen huomautti, että klassisesti rohkeudesta tulee mieleen uhkarohkeus, räväkkyys ja ulospäin suuntautuneisuus.

– Courage-sanan ytimessä on couer, sydän, ja sen alkuperäinen tarkoitus on ”uskaltaa puhua sydämestä”. Moni ei tule ajatelleeksi, että heilläkin on rohkeuden muotoja. Se voi olla herkkää, pientä, yksilöllistä – mieti, mihin minä tarvitsen rohkeutta. Rakkauden ja ilon tunteen näyttäminen voi olla rohkeaa ja haavoittuvaista.

Miten tulla rohkeammaksi? Se on Tuomisen mukaan hyvin yksilöllistä, mutta hän neuvoo tunnustelemaan, mitä kohti haluat mennä; mikä on intohimosi, ja ottamaan pieniä askelia sitä kohti.

– Itse ajattelen, että yrittäjänä saan olla just niin innostunut kuin olen!

Yrityksissä on todella tärkeää, että ihmiset uskaltavat nostaa käden ylös; tyhmissä ideoissa on kaiken siemen. Myös ongelmista kannattaa puhua ajoissa, kun ne ovat vielä pieniä rikkaruohoja.

On rohkeutta näyttää, kuka olet, Tuominen kannusti. Hän kysyi osallistujilta, mikä on kullekin ominainen rohkeuden muoto, vaihtoehtona seitsemän eri tapaa olla rohkea; moraalinen, älyllinen, fyysinen, tunnerohkeus, sosiaalinen, resilienssi tai psykologinen kestävyys.

Ruotsin Vuoden puhuja: rohkeus ja naiivi into täydentävät toisiaan

Kommunikaatioluennoitsija Antoni Lacinai kysyi, onko rohkeus samaa kuin naiivius. Hän kertoi sympaattisen tarinan suomalaisesta Jaakosta, joka lähti pyörällä tuhansien kilometrien kierrokselle ilman minkäänlaista valmistautumista. Lacinai tapasi Jaakon vuosia sitten Örebrossa ja jututti miestä jacuzzissa yhden rankan päivän päätteeksi. Jaakko oli ajatellut, että eihän pyöräily voi olla liian vaikeaa, mutta tuossa vaiheessa matkaa peppu sanoi jo muuta, ja vajavaiset taidot olivat hidastaneet matkaa.

Mutta silti, Jaakko oli täynnä hurmaavaa energiaa – aina kannattaa yrittää, epäonnistumista pelkäämättä. Naiivi into voi kantaa pitkälle, kun ei pelkää kaatumista. Samaa Lacinai todisti myös Wayne Gretzkyn harjoitusmetodilla: hän kuulemma kaatui jäällä enemmän kuin kukaan muu pelaaja, ja nousi silti yhdeksi kaikkien aikojen jääkiekkoilijoista.

Nyt eletään odottamattomia aikoja, ja monen yrityksen ratkaisu on perua kaikki.

– Se ei ole rohkeaa, vaan pelokasta. Jotkut tekevät asioita myös nyt. He opettelevat uusia tapoja, ja ovat parempia tulevaisuudessa. Ajattele, kuten Jaakko: How hard can it be! Useimmiten on parasta tehdä jotain, parempi kuin olla tekemättä mitään.

Virtuaalitapahtuman järjestäjille oli tärkeää juuri Antoni Lacinain viimeinen ajatus – toimia. Parhaat kiitokset tapahtumasta olivat varmasti seinälle lopussa ilmestyneet kehut:

”Upeasti toteutettu kokonaisuus!”

”Kiitos – heräsin henkiin!”

”Kiitos koronan pysäyttämää menoa pöllyttävistä ajatuksista.”

Vuoden Puhuja 2019 Marjo Rantanen oli läsnä tilaisuudessa äänenä, joka esitteli puhujat ja jakoi kannustavaa rohkeuden manifestia. Lopuksi hän evästi osallistujat rohkeuden tielle:

– Sinussa on kaikki voimat, jotka tarvitset. Voit tuntea itsesi voimakkaammaksi. Jokainen päivä hermosi muuttuvat vahvemmiksi ja tunnet itsesi syvästi kiinnostuneeksi, niin ettet kiinnitä huomiota mitä muut ajattelevat. Tunnet itsesi enemmän ja enemmän kykeneväksi seisomaan jaloillasi, tekemään valintasi, etkä välitä, vaikka se on joskus vaikeaa. Rohkeus palkitsee ajan kanssa, onnea matkaan!

 

Tilaa lehti!

Tilaa digilehti!