Rio de Janeiro pintaa syvemmältä

Rio de Janeiro tunnetaan vartalonpalvonnan mekkana, mutta kaupunki on kiinnostava kohde myös kulttuurin ystäville ja liikematkustajille.

Mielikuva rennosta rantaelämästä nautiskelevista riolaisista on jokseenkin väärä, sillä kaupunkilaiset malttavat kaiken kauneuden keskelläkin tehdä noin neljänkymmenen tunnin työviikkoja. Yksi syy vääristyneeseen mielikuvaan on se, että työajan ulkopuolelle jäävät satakaksikymmentä tuntia vietetään mieluusti ulkosalla: kaduilla, kuntoilemassa, rannoilla ja kuppiloissa.

– Vaikka arkea eletään ja töitä tehdään myös Riossa, niin täällä elämässä jää aina aikaa muullekin, TripRiossa työskentelevä Jonna Martikainen toteaa.

Martikainen jäi Rioon oltuaan vuoden reppureissulla Etelä-Amerikassa ja tarjoaa nyt opastettuja kierroksia uuteen kotikaupunkiinsa TripRion leivissä. TripRio on loppuvuodesta 2016 virallistettu yritys, joka on jo vuosia toiminut tiiviissä yhteistyössä suomalaisen TripBrasilin kanssa.

– Asiakkainamme on sekä omatoimi- että ryhmämatkailijoita. Järjestämme kaikki mahdolliset maapalvelut Rio de Janeiron kaupungin ja osavaltion alueella. Liikematkailun saralta meiltä löytyy kokemusta esimerkiksi Rion olympiakisoista, jolloin toimimme TripBrasil-nimen alla. Yksi suurimmista asiakkaistamme oli Suomen Olympiakomitea, Martikainen tiivistää.

Rion viime vuosien suurtapahtumat, vuoden 2014 jalkapallon MM-kilpailut ja vuoden 2016 olympialaiset, jakoivat mielipiteitä talousvaikeuksista kärsivän Brasilian hallituksen rahankäytöstä. Turismin parissa työskentelevät toivoivat kuitenkin toistavansa Riossa samanlaisen olympialaisten tuoman menestystarinan kuin Barcelonassa vuonna 1992: kisojen jälkeen espanjalaiskaupungissa vierailevien turistien määrä kolminkertaistui.

Olympialaiset on nyt kisattu ja Riossa herätty todellisuuteen. Kisamenoista, rakennusprojekteista sekä niiden mukanaan tuomista hyödyistä ja haitoista kiistellään varmasti vielä vuosia, mutta selvää on, että kisat toivat muassaan myös voittoja isäntäkaupungille.

Kulttuuria keskustassa

Yksi onnistuneista muutoksista on Rion historiallisen keskustan, Centron, satama-alue. Satama oli pitkään jäänyt muusta keskustasta irralliseksi, 1800-luvulta peräisin olevien rappeutuvien makasiinien täyttämäksi joutomaaksi. 1980-luvulla esitettiin toiveita alueen kunnostamisesta, mutta esitykset hautautuivat muiden asioiden alle rahanpuutteen ja yleisen haluttomuuden vuoksi.

Olympialaisten alla keskustan uudistushanke sai tuulta purjeisiin ja satama-aluetta alettiin siistiä ja modernisoida. Nyt alue on kiehtova sekoitus historiaa ja tulevaisuutta.

"Turisteille vähän mainostettu Rion keskusta on täynnä historiaa, shoppailumahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita."

– Turisteille vähän mainostettu Rion keskusta on täynnä historiaa, shoppailumahdollisuuksia ja hyviä ravintoloita. Taiteen ystävien kannattaa suunnata Olympiabulevardille katsastamaan upeaa katutaidetta, Martikainen vinkkaa.

Centron alueesta on tullut suosittu myös kaupunkilaisten keskuudessa. Kaunis, pari kilometriä pitkä, kal­lioista rantaviivaa myötäilevä kävelykatu kulkee Brasilian laivaston tonttien halki, ja aamukävelyllä voi nähdä tusinoittain innokkaita maanpuolustajia hölkkälenkeillään. Riossa vieraileville satama-alue onkin turvallinen keidas väkivallastaan tunnetun miljoonakaupungin vilkkaassa keskustassa.

Martikainen huomauttaakin, että mediassa turisteja pelotellaan hieman liikaa kaupungin turvattomuudella: Rioa ei kannata pelätä.

Huomisen museo ja menneen maailman kahvila

Yksi vaikuttavimmista Centron näyistä on vuonna 2015 avattu Museu do Amanha eli huomisen museo. Aamulla sen edustalla kiemurtelee jono jo tuntia ennen avaamista, ja museosta onkin tullut nopeasti yksi Rion suosituimmista nähtävyyksistä. Usvaista horisonttia vasten kohoava, valaan kylkiluita ja ilmalaivan moottoria muistuttava museo on kuin utopistinen visio tieteiskirjallisuudesta.

Rion keskustasta löytyy myös perinteisiä museoita, kuten modernin taiteen Museu de Arte Moderna ja Brasilian klassista maalaustaidetta esittelevä Museu de Belas Artes. CCBB eli Centro Cultural Banco do Brasil on riolaisten keskuudessa suosittu taidekompleksi. Taidenäyttelyiden ja elokuvateattereiden lisäksi pankkirakennuksen ylimmässä kerroksessa voi tutustua pankin yli kaksisataavuotiseen historiaan. Aulasta löytyy myös laadustaan tunnettu Travesta-kirjakauppa sekä ravintola kirjakaupan yläkerrassa. Sisäänpääsy CCBB:hen on ilmainen, ja kuumalla ilmalla ilmastoituun tilaan pistäytyminen on sekä fyysisesti että henkisesti virkistävää.

Centron alueen legendaarisimpia vierailukohteita on vuonna 1894 perustettu Confeitaria Colombo, jossa Rion kerma ja kaupungissa vierailevat turistit nauttivat kahvitauoistaan kylki kyljessä komeiden kokoseinäpeilien ympäröimänä. Art nouveau -tyyliin sisustetussa kahvilassa on hienostunut, mutta riolaisen rento ilmapiiri.

 

 

 

Metrolla Ipanemaan

Vaikka Centro on Rio de Janeiron liike-elämän keskus ja katukuvassa näkyy pitkiä housuja enemmän kuin shortseja, ei täällä vilise huoliteltuja pukumiehiä ja -naisia yhtä paljon kuin vaikkapa Lontoon tai Tukholman kaduilla. Ja siirryttäessä Centrosta Copacabanan tai Ipaneman kuuluille rannoille vaatekerrosten niukkuus sekä miesten että naisten pukeutumisessa vain korostuu.

Yksi Rio de Janeiron viime vuosien parannuksista on metroverkosto. Keskustan pääasemalta, Cariocalta, pääsee kaupungin maanalaisia tunneleita pitkin noin puolessa tunnissa Copacabanalle ja tämän jälkeen Ipanemalle. Väliin jäävät esimerkiksi rouheat Botafogo ja Flamengo, ja matkaa voisi jatkaa aina Barra da Tijucan Miami Beachiä muistuttaville rantahiekoille.

Barra da Tijucassa sijaitsee myös Riocentro, jonne Martikainen ilmoittaa suurimman osan Rion liikematkoista kohdistuvan: kyseessä on paikallinen messukeskus, jonka läheisyydestä löytyy paljon hotelleja.

Ipaneman metroasema on General Osório, josta on muutaman minuutin matka maailmankuululle rannalle. Rantaa reunustavat korkeat kerrostalot ja hotellit, joiden takaa löytyy viihtyisiä ja varjoisia kujia ravintoloineen. Yksi suosituimpia on Garota de Ipanema eli Tyttö Ipanemalta. Baari on nimetty samannimisen laulun mukaan, sillä tarinan mukaan bossa novan johtohahmot Tom Jobim ja Vinicius de Moraes istuivat ravintolassa oluella, kun näkivät viehkeän Heloise Pineiron keinahtelevan ohi – laulu syntyi siltä istumalta.

Riolaiset ovat yhä tänäkin päivänä viehkeitä ja helposti lähestyttäviä. Satunnaiset kohtaamiset ovat mutkattomia ja uusille tuttavuuksille jutellaan kuin vanhoille ystäville.

– Rio on upea kaupunki ja paikalliset ihmiset ottavat matkailijat avosylin vastaan, Martikainen toteaa.

Rantojen, maisemien ja kulttuurin lisäksi riolaiset itse ovatkin yksi Rion suurimmista matkailuvalteista.

facebook.com/triprioofficial

instagram.com/trip.rio

tripbrasil.fi

TOP 3

Liikematkustajan Rio

  • Riocentro on Latinalaisen Amerikan suurin messukeskus. Vuonna 1977 valmistunut Riocentro sijaitsee Barra da Tijucan hiekkarantojen lähellä.

riocentro.com.br

  • Sul America Convention Centre sijaitsee Santos Dumontin jaTom Jobimin lentokenttien lähellä. Messukeskuksessa järjestetään esimerkiksi kulttuuriin ja energiantuotantoon liittyviä tapahtumia.

ccsulamerica.com.br

  • Parque Tecnologico do Rio, eli Rion Piilaakso, sijaitsee Fundaon saarella keskustan kupeessa. Vuonna 2003 perustetun kompleksin tavoitteena on edesauttaa Rion tiede- ja yritysmaailman yhteistyötä ja innovaatioita.

parque.ufrj.br

 

Rion hotellit

  • Hotel Atlântico Business sijaitsee Centron ja boheemin Lapan alueen nähtävyyksien ympäröimänä. Saatavilla on tietokoneet ja tulostimet liikematkalaisten käyttöön. Hotellilta avautuu näkymä Sokeritoppavuorelle.

atlanticobusiness.com.br

  • Windsor Marapendi sijaitsee Riocentron lähellä Barra da Tijucan rannalla. Tyylikkäässä hotellissa on kattavat tilavalikoimat liikematkalaisille.

windsormarapendihotel.com.br

  • Belmond Copacabana Palace on Rion hotellien klassikko, ja täällä on harjoitettu liiketapaamisia ja luksuslomailua jo lähes sata vuotta. Belmondista löytyy sekä ylellisiä että intiimejä neuvottelutiloja.

belmond.com

Jonna Martikaisen suositukset Rio de Janeiroon

  1. Dois Irmaos -vuorelle vaellus. Vuorelta avautuu upea näkymä koko Rio de Janeiron yli.
  2. Rion historiallinen keskusta.
  3. Auringonlasku Arpoadorin rannalla. Ipanemalla sijaitseva Arpoador täyttyy ihmisistä auringonlaskun aikaan – maaginen näkymä.

Turvallisuus

Rioa ei tarvitse pelätä, mutta on syytä olla tarkkana tavaroiden kanssa, eikä kulkea kaduilla liiallisen omaisuuden kanssa. Ilta-aikaan on parempi liikkua taksilla tai Uberilla ja välttää autioita katuja.