Mustijoki vilvoittaa mukavasti! Kuva: Soili Reinikainen, Outdoors Uusimaa.
Mustijoki vilvoittaa mukavasti! Kuva: Soili Reinikainen, Outdoors Uusimaa.

Pyöräilyssä on potentiaalia palveluliiketoimintaan!

Uusimaa tarjoaa pyöräilijälle hiljaisuutta ja luonnon rauhaa lähellä pääkaupunkiseutua. Junalla pääsee mukavasti polkupyörän kanssa niin länteen Lohjanjärvelle kuin pohjoiseen Hyvinkään seudulle. Bussi – ja laivakin – vievät itään. Saavutettavuus on siis oikein hyvä, vaikka ei ihan koko matkaa edestakaisin jaksaisikaan pyöräillä.

Mustijokilaakson reitti Hyvinkäältä Porvooseen on mukava 100 kilometrin viikonloppuretki. Kulttuurinnälkäisille on tarjolla esimerkiksi Sepänmäen museo Mäntsälässä, joka on hieno esimerkki 1700-luvun lopun verkostomaisesta yrittäjyydestä. Käsityöläiset tuottivat siellä niin pitsiä kuin työkaluja lähiseudun kartanoihin. Tiesitkö, että Mäntsälässä sijaitsee myös kuuluisan, koillisväylän löytäneen merenkulkijan, A.E. Nordenskiöldin lapsuudenkoti Alikartano? 

Lohjanjärven ympäripyöräily on huomattavasti vaativampaa. Se on kaikkiaan yli 300 kilometriä pitkä pyöräilyreitti, jonka voi toki pilkkoa lyhyempiin pätkiin. Länsi-Uusimaa on myös tulvillaan paikallishistoriaa ja kivoja luonnonkohteita. Esimerkiksi Raaseporin ja Tammisaaren välissä Källvikenissä sijaitsevasta prinsessa Dagmarin lähteestä voi nauttia terveysvaikutteista raikasta lähdevettä! Lähde on nimetty Tanskan prinsessa Dagmarin mukaan, joka vieraili siellä useasti 1800-luvun loppupuolella puolisonsa keisari Aleksanterin kanssa.  

 

Myös prinsessa Dagmar joi terveysvaikutteista vettä tinakupista! Kuva: Panu Kosonen, Outdoors Uusimaa.

Uudellamaalla pyörällä pääsee siis mukavasti niin lähteille, koskille kuin rantaraiteille. Maasto on melkoisen tasasinen eli se sopii tavispyöräilijöillekin. Mistä siis johtuu, että pyöräily ei ole noussut suurempaan suosioon Uudellamaalla?

Monipuoliset palvelut vetävät pyöräilijät luokseen

Yksi syy pyöräilyn vähäiseen suosioon voi olla se, että maaseudulla on tarjolla kovin vähän palveluita (kauppoja, ravintoloita, majoitusta, käyntikohteita) yksittäisasiakkaille. Asiakkaita ei vain ole tarpeeksi, että ovet kannattaisi pitää auki. Toisaalta, kun palveluita ei ole, pyöräilijän on vaikea nauttia olostaan ja viipyä matkalla palveluita hyödyntäen. 

Pyöräilyn suosio on kasvussa niin matkailussa kuin lähiseudulla liikkumiseen. Outdoors Finland -projektissa tehtyjen selvitysten mukaan pyöräilijät ovat erittäin potentiaalinen matkailijaryhmä Suomelle. Lisäksi pääkaupunkiseutu, Suomen isoin asukaskeskittymä, tarjoaa mukavan asiakaspotentiaalin sitä ympäröivälle Uudellemaalle.  Miten siis realisoida potentiaali asiakkaiksi yrityksiin?

Erityisesti matkailijat tarvitsisivat pyörävuokrauksen ja valmiita matkapaketteja. Tällä hetkellä Happy eBikers tekee uraauurtavaa työtä paketoimalla pyöräilymatkoja yksittäismatkailijoille. Näitä siis lisää! Pääkaupunkiseudun asukkaiden mielenkiinto tulisi myös herättää ympäröivän maaseudun aarteisiin. Lähiseudulla virkistäytyminen ei vaadi pitkää lomaa ja se on kaikin puolin vastuullinen valinta. Kuka tekisi ensimmäisen Pyöräile maaseudulle-kampanjan?

 

Pyöräillen löydät Uudenmaan luonnon ja kulttuurin helmet! Kuva: Soili Reinikainen, Outdoors Uusimaa.

Pyöräilijä on asiakas niin maanteillä kuin verkossa

Pyöräilijän reitit kulkevat monen kunnan ja kaupungin läpi. Sen vuoksi pyöräilyreittien tekemiseen sekä niiden markkinointiin tarvitaan yhteistyötä. Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamassa Outdoors Uusimaa-projektissa tuotimme teemallisia pyöräilyreittejä sekä kuva-aineistoa markkinointiin.

Outdoors Uusimaa -projektissa tehdyt reitit löytyvät kansainvälisestä Outdooractive.com-portaalista ja ne ovat kaikkien hyödynnettävissä. Voit esimerkiksi upottaa ne kotisivullesi, niin yrityksesi näkyvyys pyöräilevälle matkailijalle paranee.

Reitit ovat Cycling in Mustijoki River Valley from Hyvinkää to Porvoo >>, Explore Nature in Helsinki Region: Cycling at Lake Tuusula  >>, Cycling in Lake Lohja's Cultural Heritage >>, Cycling Helsinki East Region  >> ja  Cycling Helsinki West Region Tour  >>.  Samat reitit suomalaiselle pyöräilijälle sovitetulla sisällöllä löytyvät Outdoorsfinland.com-portaalista.

Projektissa tuottamamme valokuva-aineisto on kaikille ladattavissa Flickr.com-palvelussa. Toivomme valokuville ahkeraa käyttöä yritysten ja matkailukohteiden markkinoinnissa ja myynnissä.  Pyydämme ainoastaan, että kuvien käyttäjät mainitsevat kuvaajan ja Outdoors Uusimaa -projektin kuvan yhteydessä.

Hyvää pyöräilykesää kaikille!

Kirjoittaja on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun matkailun liikkeenjohdon lehtori. Hän keskittyy sekä projekteissa että opetuksessa matkailukohteiden kestävään kehittämiseen ja teki Outdoors Uusimaa -projektia 1.9.-2016–31.3.2018 yhdessä Laurea ammattikorkeakoulun projektitekijöiden kanssa.