Porvoo on luonteva osoite Uudenmaan yrityksille, jotka etsivät kokouspaikkaa tai toimintaa tyhy-päiväänsä. Luontomatkailuun keskittyvien yrittäjien verkosto kattaa laajan alueen Emäsalosta Pellinkiin, Ilolasta Kerkkooseen, ja monipuolinen tarjonta yllättää.

– Vanha Porvoo on kruununjalokivemme, mutta Porvoo on myös paljon muuta. Porvoossa voi helposti yhdistää luonnonläheisen aktiviteetin, kulttuurin ja hyvän ruoan. Porvoo on rauhoittumisen ja ihanien elämysten paikka vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Porvoon kaupungin matkailu- ja markkinointipäällikkö Sari Myllynen toteaa.

Hyvinvointia Råmossa Lodgen tapaan

Råmossa Lodgen yrittäjät Outi ja Jussi J. Pekkinen ottavat kaikki ryhmät henkilökohtaisesti vastaan metsätilallaan Ilolan kylässä. Aviopari tarjoaa isännän sukutilalla hyvinvointimatkailua pienryhmille.

– Meillä on luonnonkaunis, vaihteleva maasto, oma lähdepohjainen järvi ja korkeatasoiset puitteet. Meiltä lähtiessään huomaa kokeneensa jotain ainutlaatuista, Outi Pekkinen kuvailee.

Rauha ja yksityisyys on taattu: Råmossa palvelee aina yhtä asiakasryhmää kerrallaan. Pekkiset toteuttavat kaiken ohjelman luontoa kunnioittaen.

– Tunnen tämän paikan: ihmiset, maastot – tuoreet saukon jäljet, tiedän missä hirvet makaavat öisin, missä ilves on kävellyt – ja vahva paikallistuntemus tenhoaa vieraisiimme ja tarjoaa mahdollisuuden oppia. Haluamme, että Råmossa olisi paikka, jossa saa jotain uutta, oli se sitten luontoon tai ruokaan liittyen, Jussi J. Pekkinen kertoo.

Eräkisailu tarjoaa hyvän mahdollisuuden luonnon tarkkailuun. Kaikki aktiviteetit toteutetaan Råmossassa lihasvoimalla, vanhoja leikkejä hyödyntäen, luonnonmateriaaleja hyväksi käyttäen.

Råmossan palvelun täydentää huipputason ruoka. Porvoolaisten ravintoloiden SicaPellen ja Meatdistrictin keittiöpäällikkö Simona Milazzo otti keväällä vastuun tarjoiluista. Hänen ruokafilosofiansa sopii mainiosti luonnon keskelle: hän luo metsän ja järven antimista aidon suomalaisen ruokaelämyksen. Omilta mailta saadaan koivunmahlaa alkudrinkkiin. Luonnon helmassa nautittavan mustikkapiirakan myötä syntyy vahva luontoyhteys.

Pekkiset korostavat kodikkaan tunnelman ja yksityiskohtien voimaa. Rauha, ympäröivä metsäluonto ja käsin tehty uniikki hirsitalo luovat kokonaisuuden. Parasta palautetta päivän päätteeksi ovat hymyilevät ja rentoutuneet vieraat.

ramossa.fi

Kokouspoukama majoittaa ja palvelee isommat ryhmät

Isompien ryhmien, jopa useiden satojen henkilöiden tilaisuudet, järjestyvät Emäsalossa Kokouspoukaman maisemissa. Lähes 20 vuoden kokemuksella kokous- ja yritystapahtumia Porvoon saaristossa tarjoava joustavaliikkeinen organisaatio huolehtii itse kaikista Kokouspoukaman palveluista, myyntipäällikkö Sami Talsi kertoo.

– Asiakkaan näkökulmasta on helppoa, että tuotamme lähes kaiken itse omissa tiloissa, omalla henkilökunnalla: ruoka, majoitus, emännöinti, ohjelma. Muutokset, joita aina väistämättä tulee, onnistuvat helposti. Olemme perheyritys, joka palvelee ympärivuotisesti kaiken kokoisia ryhmiä, suurimmat virkistyspäivätapahtumat ovat olleet 600–700 hengelle. Pienemmille ryhmille tämän vuoden uutuus on Båten till mötet -kokouspaketti, jossa ryhmälle varataan oma saari kokoustilaksi, Talsi mainitsee.

Isompien ryhmien virkistyspäivissä pääsee käyttöön koko ohjelmapalvelukapasiteetti, josta Talsi mainitsee esimerkiksi Saaren arvoituksen, joka on pakopeli maalla ja merellä. Ainutlaatuinen ohjelmanumero on Batmax-veneillä toteutettu safari saaristossa. Kaksipaikkaiset veneet soveltuvat oppaan johdolla tehtävälle retkelle, jollaista ei muualla ole tarjolla. Se on erityisesti kokousvieraiden suosiossa. Kalastusta on eri kohderyhmille: tyhy-päivään tiimien väliseksi kisailuksi sopii Sintit senteiksi -kalastuskisa, tosissaan kalastavat lähtevät merelle kalastusoppaan kanssa.

Parhaillaan on menossa myös Emäsalon kehittäminen, saaren kärkeen suunnitellaan yhteistyössä muiden maanomistajien kanssa sekä polkupyörä- että kävelyreittejä. Talvisin Kokouspoukama pyörittää laskettelukeskusta Kokonniemi Oy:n kanssa. Kokouspoukama ja Kokonniemi suunnittelevat yhdessä myös ympärivuotisesti toimivan palvelukeskuksen toteutusta Kokonniemen alueelle palvelemaan niin paikallisia kuin alueen matkailijoita, maalla ja merellä, monipuolisesti alamäkipyöräilystä metsäjoogaan.

– Olemme upealla paikalla saaristossa helposti saavutettavissa autolla tai vesiteitse. Yhtenäinen porukkamme luo henkilökohtaista palvelua jokainen omalla persoonallaan, Talsi sanoo.

kokouspoukama.fi

Seikkaile Tove Janssonin hengessä Pellingissä

Island Riddles johdattelee lämminhenkiselle seikkailulle Tove Janssonin ensimmäisen kirjan ”Kuinkas sitten kävikään” maisemiin.

– Kuinkas sitten kävikään -teemaretki perustuu Tove Janssonin kuvakirjaan. Island Riddles vie sinut Muumien ikimetsään, tismalleen samoille rannoille, joilla Tovekin käveli lapsena. Saat reitille lähtiessäsi mukaasi kirjan sekä 14 arvoitusta, jotka ratkomalla löydät polun metsän halki. Seikkailuretkellä Pellingin saaristossa tarinat heräävät eloon, yrittäjä Erika Englund kertoo.

Kyläkaupan kulmalta lähtevällä metsäseikkailulla edetään samaa polkua, jonka pohjalta Tove Jansson on kirjoittanut kirjan. Maidonhakureissu saattoi viedä lapsilta puoli päivää – retkellä edetään kirjan paikkoja etsien, ja evästuokioineen se vie hyvinkin puoli päivää.

– Fiktiiviset tehtävät rakentuvat aina edellisten tehtävien päälle. Ne vaativat nokkeluutta eivätkä ole ihan helppoja, mutta sopivat niin lapsiperheille kuin työporukoille. On hauska huomata, että lapset hoksaavat tietyt tehtävät heti. Suosittelenkin seikkailua 6–7-vuotiaasta ylöspäin kaikenlaisille ryhmille, Englund sanoo.

Vuosi 2020 on Muumipeikon 75-vuotisjuhlavuosi, ja sen kunniaksi myös Island Riddles osallistuu John Nurmisen säätiön Meidän meri -kampanjaan. Luvassa on uusia rasteja, joilla on tarjolla Itämeri-tietoutta. Kaikki toiminta tapahtuu luonnon ja kulttuurin ehdoilla.

– Jos meiltä häviää luonto, meiltä häviää myös pelikenttä. Onneksi Suomen luonto taipuu moneen, kun siihen lisää ihan vain vähän, saa aikaan uusia juttuja!

Island Riddlesin hyväntuulinen metsäseikkailu on Porvoon ainoa lisensoitu Muumi-tuote. Muumi-hahmoja siellä ei tapaa, mutta kaikki assosioituu vahvasti Tove Janssonin kirjaan.

Korona-ajan riskitekijät otetaan myös metsäseikkailulla huomioon: vain yksi ryhmä per päivä seikkailee polulla.

– Meille tullaan oman perheen tai pienen ryhmän kesken, eikä reitillä ole muita samaan aikaan. Reitin maalissa olevalle laavulle voi jäädä vaikka loppupäiväksi, Englund markkinoi.

islandriddles.com

Porvoon luontokohteiden kirjoa jatkaa Kerkkoossa sijaitseva Kannonnokka, jonka rauhoittavissa maisemissa on tarjolla muun muassa kallion sisään louhittu sauna, vaijeriliukua ja kotaruokailua.

Saunaelämystä etsiville saunan ja paljun tarjoavat Porvoon huvilat Kråkössä. Anu Tuomaalan ikimetsäjooga ja ikimetsärentoutus onnistuvat monessa metsässä ja sopivat hyvin myös sosiaalisen etäisyyden aikakaudelle. Haikon kartano laajoine puistoineen tarjoaa upean merellisen kartano- ja kylpyläkokemuksen, johon voi liittää hyvinvointiteemaisia oheispalveluita.

www.porvoo.fi/kokousta

www.porvoo.fi/luontokohteet