Poliisi on uusinut yleisötilaisuuksien järjestäjille suunnatut ohjeensa keväällä 2016. Niiden mukaan tilaisuudesta on tehtävä ilmoitus poliisille vähintään viisi vuorokautta ennen tapahtumaa, jos tilaisuus edellyttää liikennejärjestelyjä tai toimenpiteitä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Jos tilaisuuteen tarvitaan liikenteenohjaajia tai tilapäisiä järjestyksenvalvojia, ilmoitus on tehtävä vähintään kaksi viikkoa ennen.

- Kun ilmoitus yleisötapahtumasta on tullut, meillä tehdään arviointi, vaatiiko turvallisuus jotakin muuta kuin järjestäjät ovat itse suunnitelleet, Helsingin poliisissa yleisötapahtumia koordinoiva ylikomisario Ari Taipale sanoo.

Poliisilla on omat ohjeistuksensa riskiarvioinneista. Arvioitsijat hankkivat tarvittavat selvitykset tapahtumakohtaisesti. Ylikomisario Taipale kehuu helsinkiläisten isojen, vuosittain toistuvien tapahtumien järjestäjien osaamista.

- Ilmoitukset tulevat sen tyyppisinä, ettei poliisin tarvitse niitä korjata. Yleisötilaisuuksien järjestäjät tekevät turvallisuus- ja pelastussuunnitelmat, ja niissä otetaan huomioon terrorismiinkin liittyvät asiat, hän sanoo.

Ilmoitus yleisötilaisuudesta tehdään järjestämispaikan poliisille, Helsingissä esimerkiksi sähköpostiin yleisotilaisuudet.helsinki@poliisi.fi.

Turvallisuus on yhteisvastuuta

Poliisitarkastaja Ari Järvenpää poliisihallituksesta painottaa yhteisvastuuta tapahtumajärjestäjien, yleisön ja viranomaisten kesken.

- Poliisi ei pysty laittamaan isoja resursseja turvallisuuden valvontaan tapahtumien aikana, vaan se tapahtuu ennalta yhteistyössä tapahtumajärjestäjien kanssa. Silloin myös pelastusviranomaiset ovat mukana. Poliisi rakentaa uhka-arvioita, jotka perustuvat analysoituun tietoon. Arvioita yleisötapahtumasta ei voida tehdä, jos tietoa tapahtumastakaan ei ole. 

Ammattimaisesti järjestetyissä tilaisuuksissa turvallisuustilanne on Järvenpään mukaan hyvä, mutta on paljon sellaisiakin tilaisuuksia, joista lain mukaan ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta. Esimerkiksi kun osallistujamäärä on vähäinen, eikä tilaisuudessa tarvita liikennejärjestelyjä. Silti paikalla saattaa olla kymmeniä ihmisiä.

- Senaatintorillakin ihmisiä kokoontuu jatkuvasti, eikä kyseessä useinkaan ole yleisötapahtuma, Järvenpää toteaa.

Hänen mukaansa yleisön turvallisuus on järjestetyssä tapahtumassa todennäköisesti paremmin taattu kuin tavallisessa kaupunkiruuhkassa.

- Tapahtumassa on aina ennalta laadittu turvallisuussuunnitelma, ja vastuuhenkilö paikalla. Kansainvälisten kokousten ja konferenssien järjestäjiä Järvenpää neuvoo olemaan yhteydessä paikalliseen poliisiin lakisääteisten ilmoitusten lisäksikin heti, jos jokin turvallisuuteen liittyvä epäily herää.

Poliisi.fi –sivustolla on ohjeita yleisötilaisuuksien järjestäjille kohdassa muut lupa- ja ilmoitusasiat.