Koronavirus siirsi monet vapaa-ajan tapahtumat ja taidemuodot verkkoon. On koronateatteria, Netflixin yhteisleffailtoja ja balettitaltiointeja. Virtuaalitapahtumissa ei enää tuijoteta perinteistä videokuvaa, vaan laadukkaat lisäpalvelut erottavat jyvät akanoista. 

Tilavuokrien, vuokrahenkilöstökulujen ja tarjoilujen sijaan nyt on mahdollisuus sijoittaa tapahtuman laadukkaaseen verkkototeutukseen.

Yökerhostriimeillä tuetaan yrittäjiä

Berliinin yökerhoihin pääsee poikkeustilasta johtuen kurkistamaan maailman mistä tahansa kolkasta. United We Stream on neljänkymmenen berliiniläisyrityksen yhteistyön tulos, johon on sittemmin liittynyt mukaan tapahtumapaikkoja muista saksalaiskaupungeista sekä esimerkiksi Manchesterin alueelta Isosta-Britanniasta.

Yritys korostaa Guardianille antamassaan haastattelussa, että striimien ei ole tarkoitus toimia taustamusiikkina karanteenijuhlille, vaan muistutuksena siitä, miten kriittinen tilanne on alan toimijoille. Tästä syystä myös tyhjiä tanssilattioita kuvataan tarkoituksellisesti. 

Yökerhostriimeissä on mahdollista lahjoittaa rahaa klubien tukemiseen. Huhtikuun alkuun mennessä lahjoituksia oli kerääntynyt yli 300 000 euron edestä.

Keikat kotisohville

Billboard on koonnut sivuilleen listan maailmantähtien virtuaalikeikoista. Tarjonta vaihtelee kotikutoisista toivelaulusessioista isompiin tuotantoihin. 

Yhdysvaltalainen hip hop -suuruus Travis Scott esiintyi Fortnite-videopelin sisällä. Psykedeelinen show koostui pelimaailman sisälle ilmestyneistä visuaaleista, sekä kerrostalon kokoisesta Travis Scott -hahmosta, joka esitti kappaleitaan ympäri Fortnite-karttaa vaellellen. Tapahtumaa seurasi pelin sisällä yli 12 miljoonaa silmäparia.

Kotoisessa Suomessa keikkoja listaa esimerkiksi Koronakonsertit-sivusto. Huomiota herättävämpiä tuotantoja oli Helsingin kaupungin vapputapahtuma, jossa esiintyy JVG. Vappua juhlittiin virtuaalisella Senaatintorilla, virtuaalisten hahmojen välityksellä. Myös Manta sai lakkinsa. 

– Yhdistämällä televisiotuotannoista tuttua green screen –teknologiaa ja virtuaalimallinnusta, artisti voidaan asettaa mihin tahansa mallinnettuun maisemaan tai paikkaan. Virtuaalistudioita on nähty viime aikoina erityisesti urheilutapahtumissa. Yleisradion urheilulähetyksissä virtuaalistudiot ovat olleet arkipäivää jo useiden suurtapahtumien ajan, tiivistää elämysteknologian asiantuntija Pasi Tuominen, joka vastaa Haaga-Helian ja LAB8:n The Box –projektista. 

Todellisuuden rajoja Ylellä rikottiin myös UMK-karsinnoissa. Tuomisen mukaan virtuaalitekniikkaa ollaan viimeistään nyt tuomassa suuren yleisön tietoisuuteen. Esimerkiksi Bright Groupilla on Vantaalla virtuaalistudio, jossa tehdään mitä mielikuvituksellisimpia toteutuksia. 

Konferensseissa maksullisia lisäsisältöjä

Pelialan huiput kokoontuvat vuosittain GamesBeat-huippukokoukseen, tällä kertaa virtuaalisesti. Veloituksettoman livelähetyksen lisäksi saatavilla on eritasoisia paketteja rekisteröityneille osallistujille. Maksua vastaan pelialan vaikuttajat pääsevät osallistumaan esimerkiksi pienryhmäkeskusteluihin sekä istahtamaan virtuaalisiin verkostoitumispöytiin. 

Neljänsadan dollarin VIP-passiin sijoittaneille tarjotaan muun muassa pääsyä omiin kanaviinsa Slack-sovelluksessa. VIP-vieraat saavat myös ladattua kokouksen sisällöt itselleen myöhempää käyttöä varten. 

Helsingin, Oslon ja Tukholman Nordic Business Forum -tapahtumat järjestetään livelähetyksinä syyskuussa 2020. Konferenssi on ollut saatavilla virtuaalisesti aikaisemminkin, ja livelähetys on sisältänyt poikkeuksellisia ratkaisuja. Nordic Business Forum Live -nimellä kulkeva tämän vuoden tapahtuma on mahdollista striimata virtuaalilasien avulla. Näin osallistuja saa 360 asteen näkymän virtuaaliselle tapahtuma-alueelle. Virtuaalitodellisuus kuuluu normaaleiden katseluoikeuksien hintaan ja se toimii kaikilla yleisimmillä VR-laitteilla Google Cardboardista Oculus Riftiin. 

LAB8:n The Box -projekti on tuottanut moniaistillisia virtuaalitiloja useille kumppaneille erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla. Myös tapahtuma-alan erikoisosaamista on mahdollista yhdistää The Boxin teknologiaan. Events by Haaga-Helia tarjoaa kokonaisvaltaista tapahtumatuotantoa ja lisäpalveluita osana LAB8-kokonaisuutta. Tutustu aikaisempiin projekteihimme tästä.

 

Kirjoittajat työskentelevät Haaga-Helia ammattikorkeakoulun LAB8 -palvelukokemusten laboratoriossa.