Kuva: Aleksandrs Kendovs
Kuva: Aleksandrs Kendovs

Pohjolan keskiössä käy bisneskuhina

Kansainväliset yritykset ovat nähneet jo pitkään Latvian potentiaalisena investointikohteena. Voikin hyvällä omalla tunnolla sanoa, että Riika on Pohjolan keskiössä.

Latvialaiset puhuvat itse New Nordicista. Täällä on helppo elää ja tehdä bisnestä, sillä kaikki puhuvat täydellistä englantia, jopa torimummoista lähtien. Siksi en ole itse tullut opiskelleeksi latvian kieltä.

Lentoyhteydet Riikaan ovat sujuvat esimerkiksi Pohjoismaisen organisaation tapahtumien järjestämiseen. Air Balticin menestystarinaa on ollut ilo seurata. Se vaikuttaa kustannustehokkaalta yhtiöltä, joka uudistuu ja uudistaa kalustoaan.

Vietän nykyisin paljon aikaa Pullman-hotellissa. Siellä vierailee usein norjalaisten ja ruotsalaisten incentive-yritysryhmiä. Suomalaisia ei kaupungissa ole vielä runsain joukoin näkynyt.

Tapahtumat ovat Latviassa yleisesti ottaen laadultaan ja palvelutasoltaan korkeatasoisia. Hintataso on kohtuullinen. Työvoima on täällä edullista ja siksi tapahtumiin voidaan investoida enemmän henkilöresursseja. Radisson Blu Latvija on ollut monopoliasemassa isoimpana 2 500 henkeä vetävänä kongressipaikkana. Vuoden 2020 alusta tai aikana avataan vanhaan kauppakeskukseen Atta Centre, joka tulee tekniikaltaan olemaan moderni. Se sijaitsee 15 minuutin päässä lentokentältä ja viiden minuutin ajomatkan päässä Riian keskustasta. Tapahtumatilojen lisäksi Attaan tulee co-working-tiloja. Siellä on oma catering-palvelu. Riian Jurmala, lyhyen etäisyyden päästä lentokentältä, toimii myös syksyisin ja talvisin virkistymispaikkana tiimeille. Siellä saa keskittymiseen ja työskentelyyn omanlaistaan rauhaa.

Latvian valtio tukee startup-yrityksiä. Osa teknologia-alan ammattilaisista, kuten nettisivujen ja 3D-mallinnusten tekijöistä, hankkii asiak-kaansa suoraan kansainvälisiltä markkinoilta. Täällä on pitkin maaseutua myös hyvin taidokkaita käsityöläisiä.

Perustaja Miikka Vahtera,

Sia Kauss Agency

Julkaistu Evenot-lehdessä 6/2019.