Pietarin-risteilyyn italialaista charmia

Pietarissa on nyt mahdollista viipyä 72 tuntia ilman viisumia, kun meno- ja paluumatka tehdään Moby SPL -varustamon uusitulla M/S Princess Anastasialla.

Princess Anastasia aloitti uuden risteilykauden huhtikuun alussa. Alus liikennöi Helsingistä Pietariin kahdesti viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Maanantaista keskiviikkoon laiva kulkee reitillä Helsinki–Tallinna–Tukholma–Helsinki.

Vuoden 2016 lopulla käynnistynyt italialaisen laivayhtiö Mobyn ja St. Peter Linen yhteistyö lupaa Itämerellä risteileville Princess Anastasian matkustajille venäläistä vieraanvaraisuutta yhdistettynä italialaiseen charmiin. Moby tunnetaan huippuluokan risteilyistään, ja se on myös valittu parhaaksi laivayhtiöksi Italia Travel Awards 2016 -äänestyksessä.

Merellä Italia näkyy muun muassa laivan myymälöissä ja ravintoloissa. Verovapaan ostosalueen tarjonnassa on runsaasti italialaisia merkkituotteita vaatteista kosmetiikkaan, koruihin ja kelloihin. Modernia ja perinteistä italialaista keittiötä yhdistelevän laivan menun on suunnitellut Ponzan saarella sijaitsevasta kalaravintola Orestorantesta tunnettu keittiömestari Oreste Romagnolo.

M/S PRINCESS ANASTASIA on valmistunut vuonna 1986 Wärtsilä Pernon telakalla Turussa. Laivan tilasi Rederi Ab Slite, ja se seilasi Viking Linen väreissä vuoteen 1993 saakka nimellä M/S Olympia. Laivan sisaralus on M/S Mariella.

Sittemmin alus on liikennöinyt nimillä M/S Pride of Bilbao (1993–2010) ja M/S Bilbao (2010), kunnes se huhtikuussa 2011 aloitti liikennöinnin Pietari–Tukholma–Tallinna–Pietari-reitillä nimellä M/S SPL Princess Anastasia.

Mobyn ja St. Peter Linen yhteisyrityksen väreissä laiva siirtyi Pietari–Helsinki–Tallinna–Tukholma–Helsinki–Pietari-reitille huhtikuun 2. päivänä 2017.

Nimensä M/S Princess Anastasia on saanut Venäjän viimeisen tsaarin Nikolai II:n tyttären Anastasia Nikolajewna Romanovin mukaan.

PALVELUTASOLTAAN laiva vastaa muita samanikäisiä Itämerellä liikennöiviä matkustaja-aluksia. Ravintolavalikoimaan kuuluuu kahvila, buffet-ravintola, bistro, à la carte, baari ja yökerho sekä kansibaari kesäaikaan.

Laivassa on 834 hyttiä kuudessa tasoluokassa: sviitti, deluxe, commodore, A-hytti, B-hytti ja B 2 V-hytti. Hyttikoot vaihtelevat seitsemän neliön sisähytistä 26,4 neliömetrin sviittiin. Kaikissa hyteissä on oma suihku ja wc, kolmessa parhaassa hyttiluokassa varustelutasoon kuuluvat muun muassa hiustenkuivaaja, televisio, vaatekaappi, nojatuoli, minibaari ja parisänky.

Italialais-venäläisen yhteistyön myötä M/S Princess Anastasia on saanut kylkiinsä raikkaat, Riccardo Guascon suunnittelemat eurooppalaisia maamerkkejä kuvastavat maalaukset.

PÄÄSIN TUTUSTUMAAN alukseen Helsingin satamassa risteilykauden avanneen lehdistötilaisuuden yhteydessä. Varustamon edustajat esittäytyivät medialle sekä kertoivat uudistetusta risteilykonseptista.

M/S Princess Anastasian suurin kilpailuvaltti on ilman muuta Pietarin-matkojen 72 tunnin viisumivapaus, kunhan meno- ja paluumatka tapahtuvat laivalla. Kolmen vuorokauden viisumivapaus tarkoittaa nimen omaan Pietarissa vietettyä aikaa pois lukien laivamatkat.

Lehdistötilaisuuden puitteissa moni risteilyn toimivuuteen oleellisesti vaikuttava seikka, kuten rajatarkastusten sujuvuus, henkilökunnan palveluasenne ja laivan viihdetarjonta, jäivät luonnollisesti kokematta, mutta kiinnostus viisumivapaata risteilyä ja miljoonakaupunkiin tutustumista kohtaan kasvoi oleellisesti.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja

Kuva Sebastian Trzaska