Pieni teko, iso tulos

Minkä jokapäiväisen asian haluaisit olevan toisin, mutta syystä tai toisesta et saa muutosta aikaiseksi?

Muutoksen työläin ja eniten sinnikkyyttä vaativa vaihe on sisäinen muutostyö. Pinttyneet ajattelu-, toiminta- ja tunnetavat vastustavat, kun yritämme hypätä tuntemattomaan, toteuttaa innostavaa visiota tai tarttua haastaviin tavoitteisiin. Toteutus on pikku juttu sen jälkeen, kun sisäinen työ on tehty eli jahkailu, epäröinti ja verukkeet selätetty.

Kaikki verukkeet ovat saman arvoisia. Muistutan itseäni tästä päivittäin. Kaikki verukkeet kuluttavat aikaa ja aika on rahaa, mutta paljon tärkeämpää on ymmärtää, että aika on minun ainutkertaista elämääni. Tämän oivalluksen myötä olen tullut tarkemmaksi ajankäytön suhteen. Päämääräni on nauttia työstä, leikkiä, levätä ja pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnistani joka päivä. Siksi on elintärkeää, että jaan aikani oikeille asioille.

Toteutus on pikku juttu sen jälkeen, kun sisäinen työ on tehty eli jahkailu, epäröinti ja verukkeet selätetty.

Viisas pääsee vähemmällä. Tässä kohtaa kannattaa seurata italialaista Paretoa ja hänen 80/20-periaatettaan. Sen mukaan 80 prosenttia tuloksesta syntyy 20 prosentin ponnistuksilla. Samaa periaatetta sovelletaan yrityksissä, kun todetaan, että 20 prosenttia asiakkaista tuo kassaan 80 prosenttia rahasta tai kun sanotaan, että menestys on 80 prosenttia psykologiaa ja 20 prosenttia strategiaa. Toisin sanoen oikeita asioita tekemällä saa aikaan enemmän ja vähemmällä vaivalla. Töitä paiskitaan edelleen, mutta työskentely on tavoitteellisempaa ja keskittyneempää, jolloin tulosta syntyy nopeammin ja energiaa kuluu vähemmän. Samalla kasvaa tunne, että omalla työpanoksella on tärkeä merkitys.

Käytännön esimerkki: Olen opetellut uuden tavan. Avaan aamuisin sähköpostin vasta sen jälkeen, kun olen ensin nostanut vireystilani ja edistänyt itselleni tärkeintä työtehtävää. Sähköpostissa odottavat muiden tärkeät asiat. Olen opetellut rajojen vetämistä, koska haluan olla parhaimmillani, kun hoidan oman vastuualueeni, koska siitä minulle maksetaan.

Vinkki: Mieti omia tapojasi tehdä töitä kotona ja työpaikalla. Mitkä toiminnot ovat tärkeimpiä ja tavoitteen kannalta kiireellisimpiä? Mitkä työt voivat odottaa? Mitkä muutaman minuutin askareet voisi hoitaa heti pois päiväjärjestyksestä ja mieltä vaivaamasta?

Italialainen olettaa, että arkeen mahtuu myös rentoutumista ja makunautintoja. Olisiko siinä syy, miksi toinen italialainen, Francesco Cirillo, keksi Pomodoro-tekniikan (sana viittaa keittiöstä tuttuun tomaattiajastimeen). Ajastin auttaa työskentelemään tuotteliaasti eli aivojen kannalta mielekkäissä spurteissa: 25 minuuttia keskittynyttä työntekoa, viisi minuuttia lepoa ja taas 25 minuuttia täysipainoista työtä. Muutaman spurtin jälkeen levätään pidempään. 

Omaa arkeani helpotti heti, kun keksin ajastaa työrupeamat. Aika tuntuu lisääntyvän, kun sitä lakkaa haaskaamasta jahkailuun. Olennaista on tarttua päämärän kannalta oikeisiin asioihin.

Aika tuntuu lisääntyvän, kun sitä lakkaa haaskaamasta jahkailuun.

Suoritamme päivämme suureksi osaksi automaattiohjauksessa. Mielen sopukat ovat täynnä käyttökelpoisia tapoja ja toimintamalleja, jotta pysymme hengissä ja asiat hoituvat. Jos tuntuu, että päivät ja tilaisuudet valuvat käsistä, kannattaa harjoitella uusia tapoja – päämäärä on ensimmäinen askel. Kun tietää suunnilleen mitä kohti kulkea, sisäinen viisaus alkaa ehdottaa toimintasuunnitelmaa. Silloin on hyvä harjoitella läsnäoloa ideoille, intuitiolle ja inspiraatiolle. Kun jokin ajatus tuntuu oikealta ja tavoitteen mukaiselta, on tärkeää toimia heti. Empimättä eteenpäin, kunnes viimeistään muutaman viikon jälkeen on syntynyt uusi tapa. Omia ajatuksia, tekoja ja tunteita tietoisesti ohjaten hyvä tulee!

Pirkko Tavaila on työyhteisövalmentaja, mentori, inspiroija ja suunnannäyttäjä. Hänen ammatillinen missionsa on lisätä yritysten ja yksilöiden kestävää kukoistusta. Liiketoimintaosaajana ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilaisena Pirkko osaa tukea kiireessä puurtavia asiakkaitaan niin, että elämänilo, elinvoima ja rauha ovat läsnä myös arjessa.