Paluu juurille – seminaarit saavat rinnalleen yleisötapahtumia

Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Paasitorni tunnetaan suosittuna kokous-, ravintola- ja juhlatilakokonaisuutena. Syksyllä kuluttajatapahtumat, kuten Dekkarifestivaali ja Paasitorni Boxing Gaala -nyrkkeilytapahtuma, tekevät paluun.

Paasitornilla on pitkä ja värikäs historia erilaisten kokousten, seminaarien sekä verkottumis- ja koulutustapahtumien tapahtumapaikkana. Rakennuksessa ovat aikoinaan neuvotelleet esimerkiksi Vladimir Lenin ja Alexandra Kollontai, ja hiljattain Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in vieraili tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa yritysfoorumissa Paasitornissa. Aikanaan Paasitorni oli myös tunnettu soittopaikka – esimerkiksi Hurriganes on soittanut siellä. Niin oli määrä tehdä myös Sex Pistolsin, mutta keikka peruuntui.

Sittemmin yleisötapahtumat saivat väistyä seminaarien tieltä, mutta paluuta juurille on suunniteltu: Paasitornin toimitusjohtajan Osku Pajamäen mukaan jatkossa elävän musiikin ja bilehenkisten tapahtumien määrää on ajateltu lisätä. Talon tapahtuma-arsenaalin tarjonta on jo valmiiksi monipuolinen. Syksyn aikana Paasitornissa nähdään esimerkiksi rikoskirjojen fanit kokoava Dekkarifestivaali ja nyrkkeilytapahtuma Paasitorni Boxing Gaala.

– Haluamme tuoda nyrkkeilyn pois jumppasaleista takaisin juhlasaleihin, kuten esimerkiksi Madison Square Gardenissa tehdään, kertoo Pajamäki New Yorkiin viitaten.

Oman lisämausteensa soppaan tuo ravintola Juttutupa, joka on yksi Paasitornin yleisöravintoloista. Juttutuvassa on vähintään kolmena päivänä viikossa live-esiintyjä, eikä tapahtumissa koskaan peritä sisäänpääsymaksua. Keskiviikkoisin pyörii tuvan mainetta niittänyt Jazzklubi: se on muun muassa nimetty maailman 150 arvostetuimman jazzklubin joukkoon useita vuosia peräkkäin. Tapahtumat ovat nivoutuneet osaksi Juttutuvan imagoa ja  asiakkaat näkevät ne luonnollisena osana ravintolan toimintaa.

Tila, tapahtuma ja tulevaisuus

– Punaisena lankana tapahtumien suhteen pidämme sitä, että niiden tulee istua Paasitorniin. Tila ja tapahtuma täydentävät toisiaan, Pajamäki sanoo.

Juttutuvan Jazzklubin menestyksen avaimet ovat Graniittiravintoloiden toimitusjohtajan Joonas Keskisen mukaan asiantuntevat musiikkivastaavat sekä pitkäkestoinen suunnitelmallisuus. Esimerkiksi Jazzklubi on toiminut samalla kaavalla jo 20 vuotta. Siitä on tullut niin tunnettu, ettei sitä tarvitse enää juuri erikseen mainostaa, vaan Juttutupaan osataan tulla keskiviikkoisin kuuntelemaan jazzia.

– Meillä on pitkäaikaiset ja luotettavat musiikkivastaavat, jotka buukkaavat klubille esiintyjät. Musiikkivastaavat pitävät tyylisuunnan Juttutuvan näköisenä, jotta haluttu imago säilyy ja vahvistuu jatkossakin, kertoo Keskinen.

Pajamäen ja Keskisen mielestä tapahtumia ei pitäisi katsoa niinkään yksittäisinä tilaisuuksina, vaan jatkumona. Uusia ideoita työstetään pinnan alla jatkuvasti.

– Tapahtumia järjestettäessä ei ajatella vain yhden tapahtuman hyötyjä, vaan ensimmäinen tapahtuma toimii pilottina tuleville, kiteyttää Pajamäki.

Joonas Keskinen (vas.) ja Osku Pajamäki Meripaviljongin terassilla.
Joonas Keskinen (vas.) ja Osku Pajamäki Meripaviljongin terassilla.

Paasitorni

  • Helsingin Hakaniemessä sijaitseva Paasitorni-kokonaisuus käsittää lukuisia kokous- ja tapahtumatiloja, hotellin ja viisi erityyppistä ravintolaa.
  • Yksi Suomen suurimmista ravintolakokonaisuuksista, jossa on yhteensä lähes 6 000 anniskelupaikkaa.
  • Ravintola Juttutuvassa järjestettävä Jazzklubi on nimetty maailman 150 arvostetuimman jazzklubin joukkoon useita vuosia peräkkäin.

Julkaistu Evento-lehdessä 4/2019.