Jussi-gaala 2021 Studio 1200:ssa: Tekninen suunnittelu
ja toteutus Sibelius Design, lavastus Sami Ylikahri.

Pakkalantie 21:n ytimessä on Suomen suurin studio, Studio 1200, jonka pinta-ala on 1 200 neliömetriä ja vapaa korkeus 10,5 metriä. Helsinki Airport Studios (HAS) operoi lisäksi kolmea muuta studiota, Studio 525:tä, Studio 750:tä ja Studio 300:aa laajoine oheistiloineen. Tammikuussa 2020 toimintansa aloittanut studio on laaja monitoimitila.

– Toiminta on käynnistynyt yllättävän vilkkaana, ja tv-tuotantoyhtiöt ovat löytäneet tilan hyvin. Studiolla on tehty jo muun muassa All together now, Master Chef, Laulu rakkaudelle ja Putous. Toivotamme tervetulleeksi myös yritystapahtumat, messut ja muut kohtaamiset, bändien keikkoja unohtamatta, kertoo myynnistä ja markkinoinnista vastaava Olli-Pekka Kallio.

 Studioiden tilat mahdollistavat vaikka mitä; vain mielikuvitus on rajana. Esimerkiksi Kansallisoopperan Laila-installaatio koepystytettiin Pakkalantie 21:ssä. Myös Jussi-gaalaa 2021 juhlittiin Suomen suurimmassa studiossa. Tilaa testataan vihdoin tositoimissa pikkujoulukaudella isommalla väkimäärällä.

Treenitilasta vaativien tuotantojen studiotilaksi

Tapahtumateollisuuden tukipalveluita tarjoa­va logistiikka-alan pikkujättiläinen Valova on toinen Helsinki Airport Studiosin omistajayrityksistä. Vuosikymmeniä niin tapahtumateollisuuden eri yrityksiä kuin suomalaisia yhtyeitä palvellut Valova pani alulle koko studiohankkeen.

– Kimmoke studion perustamiseen lähti Valovasta. Valovan ”preppitilassa” ovat vuosien ajan käyneet niin kotimaiset kuin ulkomaiset orkesterit treenaamassa ennen kiertueiden alkamista. Kun kiinteistön toinen pääty vapautui vuokrattavaksi, ajatuksena oli, että tehdään vähän parempi treenitila. Tulikin ulkomaistenkin tuotantojen vaatimukset täyttävä studio­tila, kaikkia studioiden lankoja käsissään pitävä Asta Manninen Valovasta kertoo.

Valova tarjoaa kuljetuspalveluiden lisäksi varastointi- ja huolintapalvelua.

Tähtipölyä tapahtumaasi

Tähtipölyn ripottelemisessa tapahtumaasi auttavat Helsinki Airport Studiosin kumppanit samassa osoitteessa.

Toinen studion omistaja Valovan rinnalla on Sibelius Design, joka tunnettiin aiemmin nimellä K-Light. Yrityksellä on yli 25 vuoden kokemus tv- ja showbisneksestä. Sibelius Designin erikoisosaamista on tv-ohjelmien visuaalinen suunnittelu sekä lavatekninen suunnittelu. Valot, screenit ja screenien sisältö saavat viimeistellyn ilmeensä tiiviissä yhteistyössä tuotantojen avainhenkilöiden kanssa. Saman yrityksen kautta voi tilata myös ääni- ja lavastesuunnittelun.

Rakenteet JDR-Rigging.

Studioiden yhteydessä toimii lavastepaja, jonka toimijoilla on vuosikymmenien kokemus televisiotuotannoista ja tapahtumista. Pajan toiminnasta vastaa Sami Ylikahri. Moneen jo tehtyyn tuotantoon on saatu kiistaton etu, kun lavasteet on tehty samassa kiinteistössä. Lisäksi lavasteet saadaan varastoitua samaan kiinteistöön, eikä kuljetuskustannuksia synny. Paja toteuttaa lavastetarpeet suunnittelusta toteutukseen, matotuksista erikoiskalusteiden valmistukseen. Lisäksi paja vuokraa kalusteita. 

JDR-rigging tarjoaa ylivertaisella kokemuksella ripustuspalveluita tapahtumateollisuuden ja televisiotuotantojen tarpeisiin. Lisäksi Jon Reevesin yrityksellä on yli kaksi kilometriä trussia ja satoja ketjunostimia vuokrattavaksi. JDR-rigging hoitaa kaikkein vaativimmat ripustukset.

Päästöttömiä juhlia, kierrätys kunniaan tuotannoissa

Tiloissa on pysyvä anniskelupaikkalupa valmiina. Pakkalantie 21:en ovat tervetulleita kumppaneiksi kaikki ammattimaiset toimijat catering-palveluista muihin, toisaalta myös valmiit kontaktit löytyvät. Turvallisuuskumppanina toimii Takana Oy.

Pakkalantie 21:n käyttämä vesisähkö ja kaukolämpö ovat päästöttömiä, mikä vastaa monen vastuullisen tapahtumajärjestäjän tarpeisiin.

Ympäristönäkökulman tuominen kulttuurialan arkeen voi joskus olla haastavaa. Helsinki Airport Studios on edelläkävijä tässä: kulttuurialan kiertotaloushanke pyörittää materiaalikiertoa Valovan tiloissa. Vuosi sitten Matalahiili-nimisenä alkunsa saanut hanke aloittaa marraskuun alussa käytännön työn nimellä MyStash.

– MyStash kehittää kulttuurialaa vastaamaan ilmastokriisin haasteisiin ja vaatimuksiin. Tarkoituksena on parantaa kulttuuri- ja tapahtuma-alan tuotannosta syntyvää materiaalikiertoa sekä vähentää jätteen määrää ja lisätä lajittelua, MyStashin Panu Sirkiä kertoo.

Yhteistyö Valovan kanssa mahdollistaa joustavat varastointi- ja logistiikkaratkaisut. Mukana kehityksessä ovat Suomen Kansallisooppera ja -baletti, Kansallisteatteri, Taideyliopisto ja Teme ry.

Pakkalantie 21 on valmiina tuleviin haasteisiin.

– Haasta meidät rakentamaan yritystapahtumallesi täydelliset puitteet! Kun tummat pilvet ovat väistymässä tapahtuma-alan taivaalta, ole yhteydessä. Tehdään tapahtumia nyt ja jatkossa, Olli-Pekka Kallio ja Asta Manninen kehottavat.

Helsinki Airport Studios www.helsinkiairportstudios.fi

Valova www.valova.fi

Sibelius Design www.sdesign.tv

JDR-rigging www.jdr.fi

MyStash www.matalahiili.fi