Pahan Tuottajan paluu

Aikansa someilmiö Paha Tuottaja tuli, hämmensi ja häipyi. Viisi vuotta myöhemmin hän antaa Eventolle haastattelun omana itsenään.

Paha Tuottaja piti puheen Evento Awardsissa vuonna 2018.
Samaan kuvaan pääsivät myös illan juontajat
Juho Hiidenmaa ja Jenni Roivas.

Syksyllä 2016 tapahtuma-alalle saapui uusi sheriffi. Groucho Marx -naamariin pukeutunut, sikaria röyhyttelevä Paha Tuottaja lähetti kaverikutsuja Facebookissa ja töräytteli nimeään kantavassa blogissa  totuuksia tapahtumien kulisseista. Blogin sanastosivulle satoi alan ydintermistöä bluffetista tsau-efektiin. 

Todellisesta henkilöllisyydestään visusti vaiennut Pahis ei haastatteluja jaellut. Poikkeuksen teki suorasuun suosioon sulkeutunut Evento, jolle alan kohutuin hahmo antoi numerossa 6/2016 ilmestyneen yksinoikeushaastattelun.

Pahan Tuottajan sikari sammui puolentoista vuoden ja 52 kirjoituksen jälkeen. Siihen mennessä kärkkään humoristista blogia oli luettu yli 40 000 kertaa, ja vähintäänkin yhtä monta arvausta oli tehty kirjoittajan henkilöllisyydestä.

Nyt se jo tiedetään. Paha Tuottaja oli tätä nykyä Tapauksella suunnittelujohtajana työskentelevä Arttu Kallio.

Tuntematon puhuttaja

Kallion mukaan blogin perustamiseen ei johtanut yksittäinen oivallus, vaan pitkään kytenyt into kirjoittamista kohtaan.

– Tapahtuma-alan hajanaisuus sai minut haaveilemaan kaikkia alan ihmisiä yhdistävien asioiden löytämisestä. Työssä huomaamani mielenkiintoiset, omituiset ja hullunkuriset ilmiöt alkoivat hiljalleen hioutua teksteiksi, ja kun pari tekstiä valmistui, pulppusi ideoita enemmänkin, hän kertaa viiden vuoden takaista luovuudenpuuskaansa.

Fiktiivisen hahmon taakse piiloutumisellakin oli tarkkaan harkitut syynsä.

Blogi oli luonnollinen kanava luovuudelle.”

– Yksittäisen tuottaja Artun kynäilyt tuskin olisivat herättäneet samanlaista kiinnostusta, Kallio arvelee.

Siviilityöt jäivät tauolle perheen muutettua Kaliforniaan vaimon tutkijavaihdon ajaksi. Pahis kuitenkin paasasi myös toiselta puolelta palloa.

– Blogin kirjoittaminen jatkui samalla, kun tein gradua ja kuskasin amerikkalaisena koti-isänä lapsia kouluun ja päivähoitoon, Kallio nauraa.

Suomeen paluun ja sitä seuranneen työpaikan vaihdoksen jälkeen blogin oli aika väistyä uusien haasteiden tieltä. Huhtikuussa 2018 Paha Tuottaja ennätti kuitenkin comebackin ajaksi Evento Awardsin lavalle: hän piti puheen ja lausui runon.

Juhlahumussa moni tunnisti peruukin, parran ja välkkyvien ledilasien taakse piiloutuneen Kallion. 

– Oikeita arvauksia oli tullut pitkin matkaa, mutta ihailtavan hyvin ne pidettiin omana tietona. Itseltä vaati tietenkin aikamoista pokerinaamaa osallistua kirjoittajan henkilöllisyyttä arvuutteleviin keskusteluihin, monia puheenaiheita kirjoituksillaan herättänyt Kallio myöntää. 

– Blogin vetäydyttyä telakalle salaisuus saikin jo paljastua. Tätä nykyä blogi näkyy minulla Linkkarin cv:ssäkin.

Kohti parempaa tulevaisuutta

Kaikki paha päättyy aikanaan. Paha Tuottaja oli oman aikansa lapsi, jonka Kallio ei näe enää palaavan. Silti hän välillä ikävöi postausten pariin.  

– Etenkin koronan iskettyä tuulettimeen blogi olisi voinut ollut hyvä kanava alalla heränneiden fiilisten purkamiseen, Kallio pohtii.

Hän sanoo vapaan kokoontumisen ja yhdessäolon aikojen tuntuvan tällä hetkellä kaukaisilta. Samaan tapaan koronatodellisuuskin aikanaan väistyy ja muuttuu ihmettelyn aiheeksi.  

– Pandemia jättää jäljen, eikä tapahtumissa palata tismalleen samaan kuin ennen. Luotan kuitenkin, että jo tästä kesästä tulee käännekohta. Ei syksylläkään vielä taideta halailla, mutta pienen turvavälin päästä jo varmaan tervehditään.

Uudet kirjoitusprojektit eivät ole poissuljettuja.”

Kallio kertoo selvinneensä koronamyllytyksestä yllättävän hyvin: töitä on riittänyt mitä moninaisimpien virtuaalitoteutusten parissa.

– Ilman uutta liiketoiminta-aluetta hanskat olisi voinut lyödä tiskiin. Tapauksella olimme onneksi jo aiemmin toteuttaneet hybriditapahtumia, joten online-maailma voitiin ottaa nopeasti haltuun.

Kallio uskoo ja toivoo virtuaalisovellusten jäävän osaksi tapahtumakenttää myös tulevaisuudessa.

– Koronavuoden aikana etäosallistumisesta on opittu tekemään mielenkiintoisempaa ja antoisampaa. Jälkikäteen katsottuna tuntuu ympäristönkin kannalta hullulta, että ihmisiä on lennätetty tuhansien kilometrien takaa päivän tai kahden tapahtumaan.

Niinpä. Paha Tuottajakin sen jo tiesi: Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Tänä vuonna luetaan Eventon kymmenettä vuosikertaa. Nostalgiajutuissa selaamme vanhoja Eventoja ja päivitämme parhaat palat nykypäivään.

Sulje mainos Tilaa Evento