Pääkirjoitus: Rakkaus koetuksella – riittääkö kärsivällisyys, kestääkö kassa?

Rakkaus on kärsivällinen. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo ja kaiken se kärsii. Nyt jos koskaan koetellaan tapahtuma-alan ammattilaisten rakkautta lajiin ja uskoa tulevaan.

Koronakriisin ajaksi tapahtumiin liittyviä rajoituksia tuskin oli kesän jäljiltä ehditty purkaa, kun puheet toisesta aallosta ovat valtaamassa mediaa.

Parhaillaan odotellaan sosiaali- ja terveysministeriön suositusta maskien käyttämisestä julkisissa tiloissa. Nähtäväksi jää, miten se ja myöhemmin tehtävät mahdolliset muut suositukset vaikuttavat tapahtumien järjestämiseen. Kukaan ei vielä tiedä, miten pandemia etenee ja miten järeitä toimia sen kitkeminen syksyllä edellyttää.

Toisaalta, alalla ollaan huojentuneita siitä, että kriisi on puhdistanut kenttää. Parempina taloudellisina aikoina liikkeellä ollut löysähkö raha ei välttämättä tue ammattimaista toimintaa. Ne, joilla osaaminen on kunnossa ja kassa kestää, pärjäävät nipin napin kriisien ylitse. Toisaalta kasvaa huoli siitä, miten pitkään ammattilaisten kärsivällisyys riittää. Uhkaako alaa kriisin pitkittyessä joukkopako vehreämmille niityille ja miten siitä syntynyt vaje myöhemmin paikataan?

Kriiseillä on myös yhdistävä vaikutus.”

Kun kasvokkain kohtaamiset lopahtavat, on vaarana, että asiakkaiden tunneside höllentyy. Kohdeyleisö karkaa hyppysistä ja siitä tulee entistä kriittisempää ja valikoivampaa. Jokainen miettii, mitä lisäarvoa tapahtuman sisältö minulle antaa. Onko minulla mahdollisuus laajentaa tai syventää olemassa olevaa verkostoani, opinko tai oivallanko jotain uutta tai saanko ideoita liiketoiminnan kehittämiseen? Virtuaaliyleisön kiiman ja mieltymysten äärellä painitaan nyt tosissaan. Miten yleisö saadaan viihtymään ruudun äärellä? Miten houkuteltu yleisö ja heidän viettämänsä minuutit muutetaan euroiksi? Kuka keksii digitaalisille tuotteille tuottoisimman ansaintalogiikan?

Kriiseillä on myös yhdistävä vaikutus. Kesällä perustettiin eri ryhmittymien kesken Tapahtumateollisuus ry., joka tuo MaRan ohella alan ääntä kuuluvaksi. Nyt tarvitaan jokaisen panosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä lainaten: Sille, joka mahdottoman voittaa, on kaikki mahdollista – kaikki se hyvä, mitä elämä tarjoaa. Itsekuri on Niinistön mukaan muiden kunnioittamista.

Kunnioitetaan siis toisiamme ja pidetään alan ammattilaisuus voimissaan. Mitä ikinä tulevaisuus tuokin tullessaan.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

Julkaistu Evento-lehdessä 4/2020.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Evento