Pääkirjoitus: Positiivisia odotuksia

Kulunutta kesää ovat määrittäneet jatkuvat lämpöennätykset, riemu toteutuneista tapahtumista, hämmennys vaihtelevista koronaluvuista sekä varovainen usko siihen, että syksyllä palataan ainakin osittain koronaa edeltävään arkeen.

Kesän uutisoinnissa arvioitiin lähes puolen miljoonan suomalaisen palaavan syksyn aikana työpaikalleen. Etätyö jää kuitenkin pysyväksi osaksi työelämää, vaikka fyysiset tapaamiset ja työ toimisto­ympäristössä tulevatkin syksyn aikana lisääntymään.

Vaikka moni festivaalijärjestäjä päätyi siirtämään tapahtumansa vuoteen 2022, heinäkuussa koettiin kuitenkin liuta onnistuneita, loppuunmyytyjä tapahtumia. Artistit ja yhtyeet pääsivät vihdoin nousemaan esiintymis­lavoille eri puolella Suomea. Vaikka yleisömäärät olivatkin vielä koronaa edeltäviin vuosiin verrattuna pieniä, ne loivat uskoa ja toivoa niin yleisöön, esiintyjiin kuin tapahtumajärjestäjiinkin. Tästä noustaan ja lähivuosina tullaan näkemään huima kattaus komeita tapahtumia, kuiva kausi on kasvattanut tekemisen nälkää.

Tapahtuma-alalla odotetaan rokotettujen määrän lisääntymisen herättävän kiinnostusta tapahtumien järjestämiseen. Kesällä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sairaaloissa vaativaa hoitoa tarvinneet koronapotilaat ovat olleet pääosin rokottamattomia. Rokotusten on todettu ehkäisevän sairaalaan joutumista ja sairauden kehittymistä vakavampiin tautimuotoihin. Jospa koronatartunnasta selviäisi jatkossa vain muutaman päivän flunssaoireilla?

Tapahtumien kuiva kausi on kasvattanut tekemisen nälkää.”

Positiiviset odotukset heijastuvat myös majoitusbisnekseen. Esimerkiksi Scandic Hotelsin viestintäpäälikkö Johanna Uimosen mukaan yrityksillä on nyt selkeä tarve kohdata tiimejään, asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan kasvokkain pitkän tauon jälkeen. Ajankohdallisesti kysytyimpiä ovat ”back to business” -tyyppiset kokoukset ja kickoffit heti lomien jälkeen sekä loppuvuoden juhlakauden tilaisuudet.

Laivayhtiöistäkin kerrotaan, että syksyn varaustilanne on piristynyt. TallinkSiljan viestintäjohtaja Marika Nöjdin mukaan kokous- ja seminaarimatkakyselyitä tulee jatkuvasti lisää ja varauksia tehdään jo syksyksi. Sama sävel on Viking Linellä. Yritysasiakkailta on saatu positiivisia signaaleja, ja yrityksissä suunnitellaan paluuta normaaliin, myös kokousten osalta. Syksyn ja loppuvuoden tilanne näyttää Vikingin aluejohtaja Philip Sjöstrandin mukaan paremmalta kuin pitkään aikaan. Yritysten liiketoiminnan suunnittelussa kokousmatkustaminen on jälleen vahvasti mukana.

 

Kari Martiala

toimittaja

Julkaistu Evento-lehdessä 4/2021.

Sulje mainos Tilaa Evento