Tähän on selkeä ja inhimillinen syy. Himoitsemme antoisia tapahtumia, joissa koemme voimakkaan yhteenkuuluvuuden tunteen. Jakamalla kokemuksiamme ja ajatuksiamme kehitymme. Oivallamme yhdessä, mihin suuntaan meidän on kuljettava.

Yhtä lailla kun puhutaan oppivasta organisaatiosta, voidaan puhua oppivasta tapahtumasta, jossa lisäarvon saajia ovat kaikki.

Tiedon väkisin tuuppaamista ei enää hyväksytä, kuten hanhien pakkoruokintaa. Itsekäs oman edun tavoittelu haistetaan heti. Jos tapahtuman tavoitteeksi asetettiin ennen tulos euroina tai liikevaihdon kasvu, nyt puhutaan vaikuttavuudesta, kuten työllisyyden, tuotteen, palvelun ja yhteistyön merkityksestä yhteiskunnalle. Vaikuttavuutta tavoitellaan pitkäjänteisesti, ja sitä tutkitaan.

Teknologia jyräsi hetkellisesti inhimillisten ja aitojen kohtaamisten ylitse. Tapahtumat vaikuttivat kylmiltä, tekniikan ehdoilla toteutettavilta tilaisuuksilta. Nyt wau-efektiä tärkeämpää on sisältö. Tarinat pitävät pintansa ja säilyvät, vaikka alusta vaihtuu. Tekniikkaa hyödynnetään ammattimaisesti, tarkkaan harkitun viestin välittämisessä.

Itsekäs oman edun tavoittelu haistetaan heti.”

Muuttunut asenneilmasto ja kilpailu pakottavat alan yritykset pohtimaan vakavasti, mihin suuntaan ne kehittävät omaa toimintaansa. Moni kaupunki on nostanut tapahtumat olennaiseksi vetovoimatekijäksi ja tehnyt huomattavia investointeja tapahtumataloihin ja elämysareenoihin. Uusia ulottuvuuksia etsitään yllätyksellisistä suunnista. Synergiaetua haetaan yhteistyökumppanuuksista ja liiketoimintakaupoista. Toimintaa keskitetään ja sitä johdetaan yhä määrätietoisemmin.

Sosiaalisen median arvoa ruoditaan kriittisesti. Teot ratkaisevat – ei pöhinä. Evento Awardsissa tuomaroinut Tuija Seipell toteaakin osuvasti: Näytä minulle syy rakastaa sinua.

Teot puhuvat puolestaan, ei turhanpäiväinen hälinä ja menneet saavutukset.

Olemme läsnä kanssanne, siellä missä tekin, siellä mekin. Vuorovaikutuksessa ja uutta oppien. Antoisaa alkanutta vuosikymmentä!

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

Julkaistu Evento-lehdessä 1/2020.