Vastuullisuus huomioitiin esimerkiksi ruokatarjoiluiden raaka-aineissa, ajankohtaisuudessa ja lautasannoksien määrässä, mikä synnytti kriittisen somemyrskyn.

Kritiikin sijaan osallistujan olisi pitänyt tuntea pistos sydämessään. Suomessa on surullisen paljon, jopa liikaa myötäkarvaan silitettyjä tapahtumia, joissa lipsutaan muun muassa tarjoiluista, sanoo alaa kansainvälisesti seuraava ammattilainen. Ruokatarjoilun on noudatettava yrityksen brändilupausta. Sen valinnan on perustuttava vahvasti tapahtuman sisältölupaukseen, eikä ruoalla pidä mielistellä osallistujaa tarpeettomasti. Valintaan ei myöskään saa vaikuttaa pelko asiakkaan pahastumisesta. Jos niin tehdään, tingitään tavoitteista.

Tapahtuman perimmäinen tarkoitushan on herättää tunteita, ovatpa ne positiivisia tai negatiivisia. Ilman herättelyä, jopa pientä ravistelua, on turha yrittää aikaansaada muutosta.

Nordic Business Forumin tapaus todisti, että meidän on vaikea hyväksyä rohkeita tekoja ja valintoja. Esiinnymme innokkaina muutospromoottoreina, vaikka syvällä sisimmässämme elelee pelästynyt, muutosvastarintaa lietsova peikko. Tuttua ja turvallista meille vain, kiitos!

Väitän, että suvaitsevaisemmalla ja analysoivammalla asenteella ottaisimme reippaampia askelia kohti tulevaisuutta. Jos hiljentyisimme hetkeksi ja miettisimme, mikä aiheutti reaktiomme, saattaisimme löytää yllättäviä vastauksia.

Ruokatarjoilun energiamäärät oli tapahtumassa laskettu tarkasti. Jos siitä huolimatta jäi nälkä, missä mahtaa olla vika? Mitä se kertoo hyvinvoinnistamme? Vietämmekö sittenkään niin terveellistä elämää kuin kuvittelemme?

Vasta silloin, kun kykenemme muuttamaan asennettamme sallivammaksi ja vastaanottavaisemmaksi, voimme puhua aidosta vastuullisuudesta, merkityksellisyydestä ja johtajuudesta. Mutta siihen näyttäisi olevan vielä jonkin verran matkaa.

Jälkihuomio. Jonottelin Lontoossa järjestetyssä kansainvälisessä tapahtumassa lounasta. Tarjolla oli hot dogeja ja nyhtöpossusta valmistettuja hampurilaisia. Välipaloina tarjottiin suklaamurukeksejä ja kahvia. En kuullut kenenkään puhuvan, saati valittavan tarjoiluista, vaikka kaksipäiväisen kongressin lipusta oli pulitettu liki 2 000 euroa. Siinä koti-Suomea mietiskellessä tuli ikävä särki-haukimureketta, nyhtökauraa, ohraryynipiirakoita ja marjoja.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja