Tekoälyn tulevaisuutta Suomessa selvittänyt ohjausryhmän luovutti väliraporttinsa elinkeinoministeri Mika Lintilälle. Yksi kahdeksasta tavoitteesta oli nostaa Suomi tekoälyn suunnannäyttäjäksi.

Digital Health Nordic 2018 -tapahtumassa vieraillut IBM:n Norjan innovaatiojohtaja Thomas F. Anglero totesi Helsingin Sanomien haastattelussaan, että tekoäly tekee yhä useammista ihmisistä onnellisempia ja vähemmän yksinäisiä. Hän toivoi, että tästä puhutaan enemmän kuin peloista ja myönsi, ettei inhimillistä läsnäoloa, kosketusta ja rakkautta voi korvata mikään. Jos Angleroon on uskominen, inhimilliset yhteisöt, ihmisarvon kunnioittaminen ja ihmisten toisilleen tuoma läheisyys ovat avainasioita tulevaisuudessakin.

Ajatus tekoälystä ja seurustelu- ja palveluroboteista tuntuu savolaisen luonnon keskellä sijaitsevassa hyvinvointikeskuksessa utopistiselta. On hämmentävää sälyttää tekoälyn huostaan palvelukulttuuria, joka on luotu suurella sydämellä, rakkaudesta omiin juuriin.

Vai olisiko katsekontaktiin reagoivasta Pepper-robotista sittenkin ystävineen apua, kun itäsuomalaisessa luonnonpuistomaisemassa luodaan lunta Saimaan norpan pesän pitimiksi? Hauskuuttaisiko se tanssillaan paikalle saapuneita vapaaehtoistyöntekijöitä väsähtämisen hetkellä? Tai viihdyttäisivätkö robotit savon murteella paikalle saapunutta kansainvälistä bisnesväkeä tunnepitoisilla tarinoillaan? Miten Pepper ystävineen vaikuttaa savolaisten perinteiden jatkumoon?

Visiönääri ja robotiikan asiantuntija Cristina Andersson totesi jo aikoinaan: on meistä itsestämme kiinni, otammeko muutoksesta hyödyn irti. Jos emme ota, olemme ajopuun asemassa. Anderssonin vastikään lausuma visio siitä, milllaisina robotit näyttäytyvät sadan vuoden päästä, on lohdullinen. Ihminen ja robotti yhdistyvät hänen mukaansa superihmiseksi, josta löytyvät robotin voimat ja motoriikka ja ihmisen hämmästyttävät aivot. Tämä super­ihminen parantaa maailmaa ja laajentaa sivistyneisyyttä käyttäen kapasiteettiaan hyvän elämän hyväksi.

Itäsuomalaisella perinnemaisemalla ei näyttäisi siis olevan hätää. Lohduttavaa lienee sekin, ettei tekoäly nykytietämyksen mukaan tunne intohimoja. Sen synnyttäminen jääköön vastakin meidän ihmisten tehtäväksi.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

PS. Evento Awards -finalisteilla on edessään jännittävät hetket. Suomalaiset ovat menestyneet myös kansainvälisesti tapahtuma­töillään. Lämpimät onnittelut jokaiselle jo nyt. Kun mukana on suuri intohimoinen sydän, menestys on taattua.