Pääkirjoitus: Elämysten jano yltyy – ala taistelee olemassaolostaan

Tapahtumatoimialaa edustava Tapahtumateollisuus ry julkaisi marraskuun alussa havahduttavan tiedon. Sen mukaan jopa kahden tuhannen alan yrityksen toiminta uhkaa loppua. Ala taisteleekin nyt tosissaan olemassaolostaan.

Pekka Timosen vetämä järjestö luo jäsenistönsä kanssa strate­giaa, jolla tukalasta tilanteesta päästäisiin ulos. Strategiassaan he vaativat muun muassa alan määrittelemistä tulevaisuuden avainalaksi. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori antoi alalle tukensa avauspuheessaan järjestön vuosikokouksessa.

Tapahtumat nostettiin useissa kaupungeissa rytinällä strategian keskiöön ja tapahtumapainotteiset hankkeet ja niitä tukevat investoinnit kirjattiin ylös. Onneksemme jo muutama vuosi sitten. Elävä, kiehtova, energinen, rohkea, rento ja vetovoimainen, kansainvälinen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki. Näin kaupunkien päättäjät ovat visioineet kaupunkiensa tulevaisuutta.

Strateginen muutos vaati vähintään viiden, jopa kymmenen vuoden päähän tähtääviä askelia. Sellaista ei pandemia hetkessä nujerra. Nyt rakennetaan elämysareenoita, tiivistetään keskusta-alueen kulttuuri- ja tapahtumatarjontaa. Kun korona on selätetty, rakenteet ovat kunnossa.

Pandemia toi keskuuteemme kuitenkin useita huolia. Syyllistämisen ja matkustushäpeän leimaamaa kulttuuria on kitkettävä pois. Uskoa siihen, että turvallisia tapahtumia on mahdollista järjestää, on vahvistettava. Suomen maantieteellinen eristäytyneisyys ei helpota tämän hetkistä tilannetta. Kun lento- ja laivaliikennettä tukahdutetaan ja maiden välisiä rajoja asteittain suljetaan, olemme käytännössä saavuttamattomissa.

Muuttaako poikkeustila käyttäytymistämme lopullisesti?”

Onkin aiheellista pohtia, muuttaako poikkeustila käyttäytymistämme lopullisesti. Uhkana on, että tapahtuma-areenat ammottavat tyhjyyttään vielä silloinkin, kun viruksen viimeisetkin rippeet on tukahdutettu.

Alan yrittäjät ovat huolissaan myös siitä, miksi tapahtumat karsitaan pois budjetista ensimmäisenä, kun on tiukkaa. He uskovat, että kun ala oppii todistamaan tapahtumaan investoidun ajan arvon ja sen yhteyden asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen, tapahtumien merkitystä ei tarvitse puolustella. Se voidaan uskottavasti mitata. Nyt on oikea hetki muuttaa mittaamisen tapoja.

Onneksemme olemme inhimillisiä ja janoamme elämyksiä. Kaipaamme toisiamme ja yhdessä jaettuja kokemuksia. Ne ovat kuin vahva liima, joka kiinnittää meidät työnantajaamme, brändiin, urheilujoukkueeseen, kotipaikkaamme, synnyinmaahamme. Siksi uskon, etteivät lujatkaan ajat horjuta lopullisesti uskoamme elämysten voimaan.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

Julkaistu Evento-lehdessä 6/2020.

Sulje mainos Tilaa Evento