Oulu – rakas ja paska teknologiakaupunni

Evento tapasi oululaisia, ja kysyi mitä mieltä he ovat omasta kaupungistaan. Mitä Oulusta ja oululaisista pitää tietää tehdäkseen siellä bisnestä tai viettääkseen siellä seminaarin tai tapaamisten väliin jäävää luppoaikaa? Mikä tekee paskasta kaupunnista, kuten oululaiset sitä itse kutsuvat, niin rakkaan?

Toimittaja ja kirjailija Terhi Pääskylä-Malmström kirjoitti jokunen vuosi sitten Ekstreme Eesti -kirjan, jossa keskityttiin Viron muihinkin kohteisiin kuin Viru-keskukseen ja Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Sen innoittamana Evento lähti etsimään, miltä näyttää erilainen Oulu? Mitä teknologiakaupunki pitää sisällään? Mistä oululainen hullu luovuus syntyy? Siitäkö oululaisten menestys kumpuaa?

Itseironian jalo taito

Oululaisille leimaavia piirteitä ovat kyynisyys ja itseironia. Heillä on taito heittää hurttia huumoria itsestään ja toisistaan. He kokevat piikittelyn toisistaan välittämiseksi. Kyse on taitolajista, joka vaatii herkkyyttä ja tunneälyä: jos toinen ei kykene vastaanottamaan härskiä piikittelyä, osataan keskustelun luonnetta muuttaa välittömästi.

– Kevyttä lappilaista asennetta, joka on tyypillistä kaikille meille pohjoissuomalaisille. Ei meillä ole varaa olla röyhkeitä, Lapista Ouluun muuttaneet Ville Husa ja Sakari Kitunen viestintätoimisto Várrista toteavat.

Kyynisyydestä ja ystävällismielisestä tökkimisestä on Husan ja Kitusen mielestä etuakin. Rakentava kritisointi on parasta kehittämisen kannalta. Se on varsinkin markkinoinnissa tehokas erottautumiskeino, jäänmurtaja.

Suomalaisten kuntien markkinoinnissa käytetään miesten mielestä säälittävän vähän itseironiaa.

Äärirehellisten oululaisten toimintaa ei Husan ja Kitusen mukaan ohjaa se, mitä toiset haluavat kuulla, eikä bisnes- ja myyntikulttuurille ole tyypillistä tv-shopin omainen ylitsevuotava kehuminen ja pakkomyynti.

– Ostajalle ei yritetä vakuuttaa väkisin tuotteen paremmuutta. Kyllä oululaiset osaavat myydä, mutta eivät itsensä mielestä väärää asiaa. Pyramidihuijauksien syntypaikaksi Oulusta tuskin koskaan on.

Ylpeys omasta kädenjäljestä

Somemarkkinointiin, vaikuttajaviestintään ja strategiseen viestintään erikoistunut parivaljakko uskoo tarinan voimaan. Heidän mielestään viestinnän on aina tuettava myyntiä. Hyvä tarina kaipaa tässäkin tapauksessa aina ripauksen hulluutta.

Vahva tarina liittyy myös heidän yrityksensä Várrin nimeen. Se on saamen kieltä, ja tarkoittaa vuorta. Vuori on puolestaan aikojen alusta alkaen edustanut yhteisöä, tarinoita, pelkoa, itsensä voittamista ja mikä tärkeintä, huipulle kiipeämistä.

Viestintäalan yrittäjinä Husa ja Kitunen miettivät jatkuvasti, ovatko he innostuneet projekteistaan ja voivatko he olla ylpeitä työstään.

–  Jos et ole ylpeä työsi jäljestä, et ole joko antanut itsestäsi kaikkea tai olet epäonnistunut. Kannattaako sellaista jälkeä jättää jälkeensä, he pohdiskelevat.

Ville Husa ja Sakari Kitunen herättelevät asiakkaitaan rohkeilla ehdotuksillaan. He uskovat siihen, että valtavirrasta poikkeavalla tyylillä voi erottautua positiivisesti.
Ville Husa ja Sakari Kitunen herättelevät asiakkaitaan rohkeilla ehdotuksillaan. He uskovat siihen, että valtavirrasta poikkeavalla tyylillä voi erottautua positiivisesti.
Oululaiset loivat menestyksekkään tapahtuma-
konseptin hyödyntäen ympäröivää luontoa ja 
suomalaista kulttuuriperintöä. Polar Bear Pitching on 
herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta.
Oululaiset loivat menestyksekkään tapahtuma- konseptin hyödyntäen ympäröivää luontoa ja suomalaista kulttuuriperintöä. Polar Bear Pitching on herättänyt maailmanlaajuista kiinnostusta.

Vinkit bisnesneuvotteluihin oululaisten kanssa

Diakonaalipaita tai kanttipusero

Diakonaalipaita tai kanttipusero laitetaan päälle, kun lähdetään isolle kirkolle kaupantekoon. 

Leeta

Palaveriin on hyvä viedä leeta, eli pitkopulla. Paremmin tulee kauppaa kun syödään leetaa ja juodaan kahavia.

Pahki

Kannattaa varoa, ettei väenpaljoudessa mene helsinkiläisiin pahki. Saattavat pahastua sellaisesta törmäilystä.

Ölövi

Jos kuitenkin menee pahki, voi olla parempi olla ölövinä, eli ei millänsäkään tai huomaavinaan.

Ällyyttää

Ällyyttää (puijata tai valehdella) ei kannata, oululaiset ovat huonoja valehtelemaan.

Tutustu näihin

Ruskotunturi, Ruskotunturintie

Ruskon kaatopaikan jätevuoresta tehtiin Ruskotunturi, muutama kilometri keskustasta sijaitseva hiihtokeskus.

– Oululaiset halusivat oman hiihtokeskuksen. Kekseliäs idea oli perustaa se kaatopaikalle. Hiihtohissi tuotiin konkurssiin menneen kainuulaisen hiihtoyrityksen raunioilta.

Liveklubi Hevimesta, Uusikatu 23

Jos Tampere on leimautunut rokkikaupungiksi, Husa ja Kitunen nimeävät Oulun raskaan musiikin kaupungiksi.

– Sellainen Cannibal Corpse -tyylinenhän Oulu on. Täältä on noussut monia raskaan sarjan bändejä, miehet naurahtavat.

Yksi tunnetuimmista hevibaareista, Hevimesta sijaitsee kaupungin ytimessä Otto Karhin puiston laidalla.

Seinäkirjoitus Paska kaupunni; Uusikatu 22

Yksi ehdottomista pyhiinvaelluskohteista kuvastaa oululaisten tyytymättömyyttä kaupunkiin, sen politiikkaan ja ihmisiin. Seinäkirjoitus on graffitimainen ja peitetty useamman kerran piiloon, mutta se ilmestyy aina erilaisena takaisin.

Pohjoisen riviera Nallikari, Hietasaari

Etelänasukit yllättyvät usein kuullessaan, että Hietasaaressa sijaitsevaa Nallikaria ja sen kilometrin pituista hiekkarantaa kutsutaan pohjoisnorjalaisten Rivieraksi. Heinä-elokuussa muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Nallikarin alue täyttyykin pohjoismaalaisista turisteista.

Nallikaria on kutsuttu myös Perämeren kauneimmaksi hiekkarannaksi. Rannan lähettyvillä sijaitsevat myös kylpylähotelli Eden, tasokkaita villoja ja tyylillä entisöity ravintola Nallikari, josta avautuu näkymät Perämerelle. Ravintolan saunatiloista on yhteys ulkona sijaitsevaan muutaman metrin korkuiseen pajupikariin, jossa on lämmitetty poreallas.

Kallioparkki Kivisydän, Kirkkokadulla sijaitsevan Rotuaarin alapuolella

Maanalainen autoparkki -hanke kirvoitti oululaisten kielenkannat. Sen tarpeellisuutta kritisoitiin oululaiseen tyyliin jyrkin sanankääntein. Vaikka Tampereelle rakennettiin Hämppi, Oulu tuskin sellaista tarvitsisi.

– Nyt tilanne on se, että ruuhka-aikoina parkkipaikkoja saa etsiä 900-paikkaisesta hallista, Husa ja Kitunen kertovat. 

”Kaupunkipyörien hautausmaa”, Merikosken sillat Oulun keskustan ja Tuiran kaupunginosan välisellä alueella

Oulussa suosituin kulkuväline on polkupyörä. Pyöräilijöiden kaupungin kääntöpuolen tuntee jokainen pyörän nykyisin tai joskus omistanut. Se varastetaan, ja moni pyörä tuikataan käytön jälkeen Oulujokeen.

– Upotettujen pyörien populaatio löytyy Merikosken siltojen läheisyydestä.

Oulustakin löytyy siis kaupunkipyörät, mutta käsitteellä Oulussa on hiukan erilainen merkitys. 

Onnikalla keskustaan

Julkinen bussiliikenne suosii bisnes- ja lentokenttämatkustajia. Busseja lähtee arkisin 10–15 minuutin välein Teknologiakylän kautta keskustaan ja takaisin lentokentälle.

– Kulkuyhteydet lentokentältä keskustaan ja yliopistolle ovat varmasti kaupungin toimivimmat.

oulunliikenne.fi

Kallio, Helsinki

Jos et syystä tai toisesta pääse Ouluun, oululaisiin voit tutustua Helsingissä. Husan ja Kitusen mukaan Helsingin Kalliossa sijaitsee Suomen suurin oululaisyhteisö.

Yrittäjä ja juontaja Lauri Salovaaran Oulu-tärpit

Lauri Salovaara.

Co-work by OP Lab 

Oulun ydinkeskustassa sijaitsee yhteisölliset työtilat, jotka ovat kenen tahansa vapaasti käytettävissä päiväsaikaan. Teen usein töitä täällä palavereiden lomassa.

cowork.op-lab.fi

Ravintola Nallikari 

Viiden kilometrin päässä Oulun keskustasta meren rannalla sijaitseva upea ravintolakokonaisuus. Arkeen ja juhlaan.

ravintolanallikari.fi

Hailuodon jäätie

Oulun edustassa sijaitseva Hailuoto on Suomen kauneimpia saaria. Talvisin kelien niin salliessa saareen pääsee lähes 10 kilometrin pituista pitkää jäätietä pitkin, mikä on jo elämys sinänsä.

hailuoto.fi

Pikkaralan lossi 

Oulujoen ylittävä Pikkaralan lossi kulkee noin puolet vuodesta kesäaikaan. Lossi on käyttäjilleen ilmainen ja tarjoaa melkoisen nostalgiatripin noin viiden minuutin mittaisella matkallaan.

Kotikonsertit 

Esimerkiksi Oulun Musiikkijuhlien aikaan järjestettävät kotikonsertit jäävät varmasti ihmisten mieliin intiimin tunnelmansa vuoksi.

Ravintola Sauraha 

Ulkoa vaatimaton rakennus kätkee sisäänsä yhden Suomen parhaista etnisistä ravintoloista. Kulinaristille on luvassa hieno hetki upealla palvelukokemuksella höystettynä.

sauraha.fi

Kommentti

 

Hellällä herjalla ja aidolla otteella huipulle

Pohdimme Lauri Salovaaran kanssa lounaalla syitä hänen suosioonsa. Salovaara kiitteli Evento Awards -voittoa oman menestyksensä ponnahduslautana. Kun Salovaaran toimintaa tarkemmin seuraa, huomaa että julkisuudestaan ja somepöhinästään huolimatta hän ei korosta itseään, vaan yhteistyökumppaneitaan. Salovaara tunnustaa reilusti myös oululaisuuttaan. Hän on kääntänyt kotiseutunsa vahvuudekseen ja on aito oma itsensä.

Tampereen yliopiston journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen tutkija Elina Noppari pohti Ylen haastattelussa syitä Sara Forsbergista kansainväliseen Youtube-suosioon. Npopari mainitsi sopivan itseironian ja aitouden. Forsberg on kotoisin Pietarsaaresta, riittävän pohjoisesta ilmeisesti sekin, jotta taitaa itseironian.

Husa ja Kitunen nostivat tapaamisessa esille myös itseironian jalon taidon. Itsensä pilkkaaminen ja toiselle kunnian antaminen vaatii äärimmäisen hyvää itsetuntoa. Se taitanee olla oululaisten ja meidän suomalaisten paras myyntivaltti maailmalla. Miksemme etelässäkin harjoittaisi enemmän itseironiaa? Yritetään edes.

 

Heli Koivuniemi

Tiesitkö?

Helsingistä lentää päivittäin Ouluun vähintään kuusi lentoa. Lento kestää noin tunnin. Pudasjärvellä sijaitseva Suomen eteläisin tunturi Iso-Syöte on noin 1,5–2 tunnin ajomatkan päässä Oulusta.

#ouluspora valtasi Helsingin

Oulu tavoittelee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026. Oulu lahjoitti Helsingille raitio-vaunullisen kulttuurielämyksiä 18.12.2017–24.6.2018. Kampanja huipentuu oululaislähtöisen Ellinooran keikkaan Helsingissä. Seuraa Oulusporaa somessa. #ouluspora