Osallistava virtuaaliopastus yleistyy museoissa

Museot ja kulttuurikohteet etsivät nyt perinteisten opastuskierrosten rinnalle mukaansatempaavampia ratkaisuja. Digitaalisia elementtejä hyödyntävät näyttelyt voidaan kokea myös museotilojen ulkopuolella.

Ryhmissä tapahtuvat opastuskierrokset halki historiallisten nähtävyyksien tai museonäyttelyiden ovat tuttuja monelle ainakin koulun luokkaretkiltä tai työpaikan virkistyspäiviltä. Toiset ovat tottuneet nappaamaan vastaanottotiskiltä mukaansa kuulokkeet, joista kuuluva ääni tarjoaa vierailijalle olennaisimmat tiedot katselunkohteesta.

Viime vuosina perinteisen opastuksen rinnalle on kehittynyt immersiivisemmän kokemuksen tuottavia ratkaisuja. Moniaistisestä ja osallistavavasta, immersiivisestä, kokemuksesta puhutaan, kun osallistuja ikään kuin "upotetaan" esityksen, pelin tai virtuaalisen tapahtuman maailmaan. Monet suomalaismuseot ovat jo toteuttaneet näyttelynsä virtuaalimuodossa. Se mahdollistaa näyttelyiden hyödyntämisen esimerkiksi opetuskäytössä entistä laajemmin. Opi museossa -sivustolle on kerätty suomalaismuseoiden virtuaalitarjontaa, jonka avulla museovierailun voi toteuttaa vaikka koululuokasta käsin.

Uusi Museoboksi tarjoaa kolme museota yhdessä paketissa

Syksyllä 2021 käynnistyvässä Museoboksi-hankkeessa kolme suomalaismuseota testaavat virtuaalisen ja immersiivisen oppimisympäristön mahdollisuuksia yhdessä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kanssa. Museoboksissa Hotelli- ja ravintolamuseon, Teatterimuseon ja Suomen valokuvataiteen museon tarjonta siirretään koettavaksi Hämeenlinnan kaupunginkirjastoon.

Kaapelitehtaalla sijaitsevien kolmen museon kierrokset esitellään esitellään kuvamateriaalin, videoiden, äänimaiseman ja lavasteiden avulla kokeiluryhmille. Mukana on fasilitaattoreita, jotka opastavat virtuaalinäyttelyn käytössä ja tarjoavat lisätietoa kävijöille. Tulevaisuudessa vastaavia toteutuksia voidaan siirtää vaikkapa koululuokkiin tai muihin kirjastoihin.

Näkymätön näkyväksi puhelimen näytöllä

Museoiden lisäksi virtuaaliopastusta voidaan hyödyntää monipuolisesti muissakin kulttuurikohteissa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun koordinoimassa BLUE-hankkeessa kehitettiin kolmen keskeisen vesistöalueen, Järvi-Suomen ja Helsingin sekä Turun saaristojen matkailumahdollisuuksia. BLUE kuului Sipilän hallituksen kärkihankkeisiin.

Suomenlinnaan puolestaan syntyi sovellus, jonka avulla turistit näkevät linnoitussaarta kiertäessään historiallisen ympäristön näkymättömät elementit. Suomenlinnan suunnittelija Augustin Ehrensvärd kertoo sovelluksessa kätkettyjä tarinoita saaren rakennuksista ja paikoista.

Imatrankoskelle toteutettiin BLUE-hankkeen aikana puhelimella toimiva opastus, jossa Vuoksen taimen vie vierailijan virtuaaliselle matkalle kosken historiaan ja luontoon. Tahkon alueen melontareiteille hankkeessa luotiin puolestaan lisätyn todellisuuden AR-teknologiaa (augmented reality) hyödyntävä opas melojille. AR eroaa virtuaalisuudesta siten, että lisätyssä todellisuudessa laitteilla saatavaan näkymään on lisätty tietokonegrafiikalla tuotettuja elementtejä. Käyttäjä tarkastelee todellisuutta läpikatseltavien (see-through) näyttöjen kautta. Reittiopastuksen lisäksi Tahkon-sovellus esittelee alueelle tyypillistä eläimistöä virtuaalimuodossa.

  • Lokakuussa 2019 Pariisin Louvre lanseerasi VR-näyttelyn Mona Lisa: Beyond the Glass, joka tutki renessanssimaalausta osana Leonardo da Vincin menestysnäyttelyä. Äänen ja animoitujen kuvien avulla käyttäjät löysivät uusia yksityiskohtia maalauksesta, kuten sen ulkonäkö on muuttunut ajan saatossa.
  • Osataan sitä kotimaassakin. Suomen kansallismuseo Helsingissä avasi VR-näyttelyn vuonna 2018. Vierailijat pääsivät tutkimaan R.W. Ekmanin maalausta Keisari Aleksanteri II julistaa vuoden 1863 säätyvaltiopäivät avatuiksi ja keskustella keisarin ja eri säätyjen edustajien kanssa.
  • Los Angelesin Peterson Automotive -museo loi puolestaan yhdessä Microsoft HoloLensin kanssa vuonna 2017 näyttelyn, jossa vierailijat näkivät klassisen amerikkalaisen urheiluauton, Ford GT40:n. HoloLensin avulla kävijä pysyi vertailemaan autoa lähietäisyydeltä modernin vuoden 2017 Ford GT:n kanssa. Autojen historiasta oppiessaan kävijä myös kuuli moottorin ja renkaiden ääniä moottoriradalta.

 

Sulje mainos Tilaa Evento