Neiti Näpsä ja herrasmies

Tanja ja Aki Keskitalo työskentelevät samassa organisaatiossa, mutta pääosin omien projektiensa parissa. Kotona aviopari toimii saumattomana tiiminä kolmen pienen pomon komennuksessa – eikä silloin mietitä työasioita.

Tanja Keskitalo

Tuottaja, Malski

Tanja Keskitalo.

Viisi vuotta sitten törmäsin Lahti Ascot -ravitapahtumassa herrasmieheen, joka avasi minulle Bajamajan oven. Tapahtuman teeman mukaisesti meillä molemmilla oli päässämme hassut hatut.

Puoli vuotta ensitapaamisemme jälkeen aloin odottaa kaksosia. Olihan se aikamoinen pommi, mutta kaksosia annetaan kuulemma vain niille, joilla on riittävästi tahtoa ja voimaa. Lisäksi Aki on ollut alusta asti kuin isä nyt eskari-ikäiselle esikoiselleni.

Puolitoista vuotta sitten aloitin uudessa työssä Malskin, Lahden keskustaan rakentuvan luovan tehtaan tuottajana. Aki oli aloittanut hieman aiemmin projektia pyörittävän Kinos Groupin hotelliyhtiössä ja näki, että vaimo voisi tarvita uuden haasteen.

Kun lähdin samaan organisaatioon Akin kanssa, minulle sanottiin, että teen virheen. Yhteisen esimiehemme taholta on kuitenkin huumorilla todettu, että aviopuolisoiden palkkaaminen samaan toimistoon oli riski, joka kannatti.

Kun arki haastaa, on hyvä, että omalla puolella on tuttu ja turvallinen ihminen.”

Malskissa vastaan talon vuokrauksesta, myynnistä, markkinoinnista ja kiinteistökehityksestä. Historiallisessa panimorakennuksessa toimii luovan alan yrityksiä, cowork-yhteisö, ravintola, kahvila-paahtimo ja panimopubi. Meillä on myös kokoustiloja, pian avautuva tapahtumasali Sammio sekä ensi vuonna ovensa avaava Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva.

Lisäksi tuen Kinos Groupin yhtiöitä markkinointitoimenpiteissä ja muiden kiinteistökohteiden kehityksessä. Yksi kohteista on Akin johtama hotelliketju Folks Hotels, jonka ensimmäinen hotelli avattiin syksyllä Helsinkiin.

Toimistomme sijaitsevat Malskin tiloissa, mutta eri kerroksissa. Meillä on erilliset työt, mutta pienessä organisaatiossa hommia tehdään sisäisen yrittäjyyden tarmolla myös ristiin.

Tehtävien monipuolisuus rikastuttaa työpäivää. Monet puhuvat kiireestä, mutta minun mielestäni sanassa on liikaa negatiivista energiaa – kiirettä hokemalla voi viedä itseltään työn ilon. Aiemmassa työpaikassani alueellisen matkailun parissa elettiin vahvasti sesongeissa. Muistan sieltä aina lentävän lauseen, että kiire on kuulkaa ammattitaidottomuutta. 

Kiireen valittelun sijaan sanon, että minulla on paljon mielenkiintoisia tehtäviä, joiden parissa työpäivät kuluvat kuin lentäen. Tykkään haastaa itseäni ja lähden innolla mukaan uuteen. Entiset kollegat alkoivatkin jossain vaiheessa kutsua minua Neiti Näpsäksi. 

Lasten takia töistä on kuitenkin lähdettävä ajoissa – illat ja viikonloput on pyhitetty perheelle. Arki on loksahtanut hyvään rytmiin, ja lapset hakee hoidosta aina se vanhempi, jonka työtilanteeseen se paremmin sopii. Ennen nykyistä työtään Aki pendelöi Lahdesta Helsinkiin päivittäin, nyt hän käy siellä pari kertaa viikossa. Se on perhe-elämällemme lottovoitto.

Lapset sanoisivat, että iskältä ei huumori lopu. Minä sanon, etteivät häneltä lopu yllätykset. Työelämässä Aki on äärimmäisen kunnianhimoinen: hän haluaa tehdä itse ja viimeisen päälle. Ystävät kuvailisivat häntä ihmisten ihmiseksi ja herrasmieheksi loppuun saakka. Itsekin jaksan yhä hämmästellä hänen luontaista huomaavaisuuttaan. Sen vuoksihan se Bajamajan ovikin aikanaan aukesi. 

 

Aki Keskitalo

Yrittäjä ja toimitusjohtaja, Folks Hotels oy

Aki Keskitalo.

The Folks Hotel Konepaja avautui Helsinkiin lokakuussa, tosin olemme koronan vuoksi joutuneet jo sulkemaankin kolmesti. Töitä on silti riittänyt. Lisäksi Folks Hotels tulee toimimaan hotellioperaattorina vuonna 2024 Lahden Ranta-Kartanoon avattavassa The Moss Resortissa. Uusi hanke tukeutuu voimakkaasti terveys- ja hyvinvointimatkailuun sekä pohjoismaisen luonnon mystiikkaan. Haluamme myös laajentua lisää, kunhan ihmiset taas pääsevät liikkumaan ja näemme, mihin suuntaan liiketoiminta kehittyy. 

Päijät-Hämeen alueella on voimakas kansainvälinen matkailupotentiaali – ulkomaalaiselle seutu näyttäytyy Helsingin ulkoilualueena. Pääkaupungista luontoon on monissa maissa yhtä pitkä matka, ja tunnin siirtymä lentokentältä kohteeseen on pikemmin sääntö kuin poikkeus. Suomalaiselle Lahden seutu on puolestaan portti Järvi-Suomeen. Lahdessa on myös poikkeuksellisen hyvät fasiliteetit liikuntaan: on Olympiakomitean virallisia, kaikille avoimia valmennuskeskuksia, paljon luontoa sekä runsaasti tapahtuma- ja harrastuspaikkoja. 

Itse muutin Lahteen aikoinani opintojen perässä, Tanja on puolestaan asunut Lahden seudulla koko ikänsä. Nykyinen kotimme sijaitsee Hollolan kirkonkylällä viiden kilometrin päässä hänen lapsuudenkodistaan. Viime keväänä työskentelin koronan tultua kolme viikkoa kotona pienellä läppärillä ilman hiirtä ja näppäimistöä. Seuraavat neljä kuukautta kävin fysioterapiassa. Virheestä oppineena olen tehnyt työt siitä lähtien toimistolla tai ainakin työergonomian paremmin huomioiden.

Työ on töitä ja koti perhettä varten.”

Teemme molemmat töitä yrittäjähenkisesti – myös Tanja, vaikkei hän yrittäjä olekaan. Työ on työ ja koti on koti, mutta välillä työn ja vapaa-ajan raja hämärtyy. Loppuvuodesta työpäiväni venyivät monesti puolille öin, ja hiljattain Tanja teki Folksille verkkosivua myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kotona töitä tehdään kuitenkin vasta sitten, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Lisäksi olen päättänyt, etten autossakaan puhu lasten läsnä ollessa työasioita. Jos tilanne vaatii poikkeuksen, kysyn lapsilta, saanko ottaa puhelun.

Viimeisen vuoden-puolentoista aikana olemme molemmat oppineet duunissa uusia asioita. Tanjalla ne ovat liittyneet pitkälti rakentamiseen, ja onpa hän siinä sivussa käynyt juontamassa yhdet kirjanjulkkaritkin. Tanja uskaltaa tarttua uusiin haasteisiin, ja jos hänellä ei ole aiempaa osaamista, hän lähtee ratkaisukeskeisenä ihmisenä luovimaan maalaisjärjellä.

Tanja on pilkuntarkka ja dynaaminen ammattilainen. Hän osaa vaatia, että asiat hoidetaan ja katsoo, että ne myös tulevat hoidetuiksi. Itsekin olen todella vaativa ja hion yksityiskohtia täydellisyyteen asti. Olemme siis molemmat aikamoisia perfektionisteja, ja se on samalla myös huono puolemme. Olemme kuitenkin hyvä tiimi sekä työssä että vapaalla. Töissä teemme pitkälti omia projektejamme, mutta lastenkasvatuksessa vedämme yhtä köyttä.

Työ on itselleni enemmän elämäntapa kuin asia, jota tehdään tai paikka, jossa käydään. Pandemia-aika on kuitenkin entistä enemmän korostanut toimivan kotitiimin tärkeyttä.

Julkaistu Evento-lehdessä 3/2021.

Tilaa Evento-lehti!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Evento