Muuttuva arvomaailma haastaa elämykset

Lehden teema herätti toimituksessa kysymyksiä: mitä elämykset itse asiassa ovat? Mistä ne syntyvät ja miten niitä luodaan? Toisinaan on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä, miksi ja varsinkin minkä takia. Kyseenalaistaa, testata omia ja muiden ajatuksia ja mielipiteitä, eikä vain suorittaa vailla merkityksellisyyttä.

Tehokkain tapa saada uusia ajatuksia on vaihtaa maisemaa, kirjoittaa kansainvälisesti palkittu luova johtaja Timo Kiuru Päiväkirja luovuudesta ja luopumisesta -kirjassaan. Ympäristömme vaikuttaa ajatteluumme. Luovuuden ja johtamisen ytimessä on hänen mielestään kyky vaihtaa perspektiiviä, katsoa maailmaa eri tavalla, tarkkailla sitä, mitä ympärillä tapahtuu. Kiuru puhuu myös empatiasta, kyvystä katsoa asioita toisten näkökulmasta. Se on hänestä luovuuden ja johtamisen ydintä.

Luopumisesta ja sen tuskasta, vapaaehtoisesta tai tahtomatta tapahtuvasta kertoo myös kirjailija ja muutosvalmentaja Maaretta Tukiainen Tärkeintä tänään -kirjassaan. Hän korostaa riittävän yksinkertaistamisen, valintojen ja karsimisen merkitystä. Kyky nähdä ja tehdä merkityksellisiä asioita, saada vähemmällä enemmän, on olennaista.

Tottahan se on, että haasteenamme on lähes hallitsematon epäjärjestys. Meidän on kyettävä tekemään tilaa ympärillemme, järjestelemään, minimoimaan ja kirkastamaan ajatuksiamme hälyssä. Pysyä tukevasti jaloillamme ja liikkua kevyesti eteenpäin, juuri sen verran kuin itsestä tuntuu. Kulkea omalla polullamme, antamatta kaaokselle valtaa.

Entä yleisömme, mihin sitä johdatamme puhujina, tapahtumanjärjestäjinä ja kirjoittajina? Moni valitsee kapeanäköisesti ja itsekkäästi valitun tien. Tiedätkö sinä, mitkä ovat yleisösi ja asiakkaasi unelmat ja toiveet? Osuvan kysymyksen heitti yleisölleen Harva Marketingin Tero Mäkinen. On äärimmäisen vaikeaa synnyttää elämyksiä kohderyhmässään, ellei tiedä, missä todellisuudessa yleisö elää.

Luovia johtajia ja tapahtuma-alan ammattilaisia kuunnellessa syntyy mielikuva siitä, että elämystaikureiden on oltava poikkeuksellisen luovia, empaattisia ja vahvoja johtajia. Heidän on uskottava omiin unelmiinsa ja hyödynnettävä samanaikaisesti aistiherkyyttään ja tilannetajuaan. Heidän on luotettava intuitioonsa, eikä heidän pidä kaihtaa rohkeaa riskinottoa.

Eventossa syvennytään vuoden 2020 aikana elämysten olemukseen. Mitä elämykset sinulle, minulle ja meille merkitsivät eilen, tänään tai tulevaisuudessa? Minkä koemme elämykseksi juuri nyt, kun arvo­maailma muuttuu rajusti ympärillämme? Mitkä asiat sinä koet elämykselliseksi ja miten elämyksiä sinun mielestäsi luodaan? Miten luovuutta ja elämysten luomista pitäisi johtaa? Kerro se meille.

 

Heli Koivuniemi

vastaava päätoimittaja

Julkaistu Evento-lehdessä 6/2019.

Sulje mainos Tilaa Evento