Monimuotoinen työ yleistyy

Suomessa vuonna 2012 perustettu Mamwork välittää asiantuntijatöitä yrityksille Suomessa, Ruotsissa ja Irlannissa. Mamworkin resursseina ovat oman alansa asiantuntijat, joiden osaamista yritykset voivat ostaa päivä kerrallaan.

Pia Lemmetty on uuden ajan kasvuyrittäjä, jonka verkostomaisesti toimiva Mamwork on keskittynyt asiantuntijoiden lyhytaikaiseen työllistämiseen.

Mamworkin toimintaidea oli aluksi työllistää hoitovapaalla olevia vanhempia lyhytaikaisiin, tyypillisesti päivän tai parin asiantuntijatöihin. Myös Lemmetyn ensi kosketus yritykseen tapahtui toimeksiannon kautta.

– Olin synnyttänyt reilun neljän vuoden aikana kolme lasta. Olin vaihtanut vaipat, pukenut ja puunannut lapset huolellisesti, mutta kotitöistä ei juurikaan saanut kiitosta.

Lemmetty teki ensimmäisen toimeksiantonsa olleessaan itse hoitovapaalla.

– Olin niin onnellinen saamastani palautteesta, että suorastaan elin sillä seuraavat kuukaudet. Lisäksi työstä sai vielä rahaakin, hän muistelee.

Ennen lasten saantia Lemmetty oli toiminut vaativissa tehtävissä IT-koulutusfirman toimitusjohtajana.

– Mamwork-keikkani jälkeen katsoin hiekkalaatikon reunoja vähän eri silmin: kuinka paljon näinkään äitejä ja isiä, joiden asiantuntijapotentiaali valui hukkaan työelämän jäykkyyden takia.

Toisin kuin vanhempainvapaalla, hoitovapaalla saa ansaita. Nykyteknologian avulla ajasta ja paikasta riippumaton työnteko yleistyy muutenkin. Myös monimuotoinen yrittäjyys sekä keikka- ja määräaikaistöiden yhdistelmä on yhä useamman arkea. Kaikilla ei ole aina paikkaa, johon palata, joten ammattitaidon ylläpitäminen muodostuu entistä tärkeämmäksi.

– Vakituisen työn tai viran haltija tarvitsee kuitenkin työnantajaltaan sivutoimiluvan, Lemmetty opastaa.

"Kuinka paljon näinkään äitejä ja isiä, joiden asiantuntijapotentiaali valui hukkaan työelämän jäykkyyden takia."

Mamworkin verkostossa on nykyään sata asiantuntijaa ja yhtiö tekee parhaimmillaan useita kymmeniä toimeksiantoja kuukaudessa. Tyypillinen asiakas on startup- tai pk-yritys.

Mamworkin verkosto laajenee paitsi kotimaassa myös uuden franchising-konseptin avulla ulkomaille.

– Olemme kehittäneet sivustoamme siten, että se toimii mobiilissa melkein kuin treffipalvelu, Lemmetty kertoo.

Tulevaisuudessa Mamworkilla on kattava verkosto Suomessa alueellisine etätoimipisteineen. Lemmetyn näkemys kansainvälisestäkin toiminnasta alkaa olla muotoiltu: Mamworkin toiminta on laajentunut Tukholmaan, vuoden 2017 kuluessa jalkaudutaan Irlantiin. Sen jälkeen on suunnitelmissa jatkaa lähialueiden lisäksi esimerkiksi muihin englanninkielisiin maihin.

mamwork.fi

Pia Lemmetty on Mamworkin toimitusjohtaja. Mamwork tarjoaa palveluja yrityksille sadan hengen asiantuntijaverkostoston voimin päivän paketeissa.