Mervi Lamminen taistelee intohimoisesti uupumusta vastaan

Startup-yrittäjä on nähnyt läheltä turhan monta uupumista. Yksi niistä oli hänen omansa. Nyt Mervi Lamminen kehittää digitaalisia palveluita työntekijöiden jaksamisen parantamiseksi.

Tiimiläinen teki lähtöä Mervi Lammisen kahdeksannessa kerroksessa sijainneesta kodista. Aivan kuten joka kerran poistuessaan, hän huikkasi vielä eteisestä:

– Älä mene parvekkeelle.

Jälleen oli käyty läpi Lammisen tilannetta: alle vuoden ikäisen startup-yrityksen perustajat keskittyivät enemmän keskinäiseen kinaamiseen kuin asiakashankintaan. Lammisen toinen yritys oli ajautumassa konkurssiin. Pankki ei suostunut enää tapaamisiin. Takana oli vaikea avioero. Uupumus oli läsnä Mervi Lammisen jokaisessa hetkessä.

Lopulta Lamminen joutui viemään toisen yrityksensä konkurssiin. Samaan aikaan startup-yritys Auntiessa vaihtui koko tiimi liikeidean kehittänyttä ja yrityksen perustanutta Mervi Lammista lukuun ottamatta.

– Siitä on kulunut nyt kaksi vuotta. En vieläkään osaa sanoa, kumman yrityksen tilanne minua ahdisti enemmän. Kumpikin ahdisti hemmetin paljon.

Mutta olisiko hyvinvointipalveluita yrityksille tarjoavaa Auntie Solutions -yritystä edes olemassa ilman kaikkia Lammisen läpikäymiä koettelemuksia?

Lounaspöydässä ryhdikäs nainen pysähtyy lyhyeksi, tuskin havaittavaksi hetkeksi ja miettii vastausta.

– Henkinen hyvinvointi ei ainakaan olisi minulle yhtä läheinen aihe, jos en olisi kokenut tuota kaikkea. Olen itse sairastunut uupumukseen, nähnyt läheltä kollegoiden ja tiimiläisten uupuvan.

Yksi iso haaveeni oli Auntieta perustettaessa se, että stigma mielen hyvinvointipalvelujen käyttämisestä häviäisi.”

– Yksi iso haaveeni oli Auntieta perustettaessa se, että stigma mielen hyvinvointipalvelujen käyttämisestä häviäisi. Eikö ennemminkin pitäisi kummastella, jos joku antaa itsensä uupua tekemättä asialle mitään, vaikka apukeinoja on tarjolla.

Auntie on yksi apukeino auttaa uupuvaa, uupunutta, kuormittunutta tai umpistressaantunutta työntekijää. Matalan kynnyksen palvelut tarkoittavat etäyhteyden kautta saatavaa yksilöllistä ammattiapua, joka on tarkasti strukturoitu palvelemaan ylisuorittajaa tai esimerkiksi häntä, jolla on itseohjautuvuus kateissa tai joka kipuilee muutosten aiheuttamassa epävarmuuden kuormittavassa tilassa.

Puolen vuoden mindfulness-harjoitus

Pari vuotta sitten Lammisen yöt kuluivat valvoessa. Oli se toistuva aamukolmen painajaishetki, kun tiesi, ettei uni enää tule. Lamminen tuijotti kattoon ja mietti, miten oli tilanteeseen ajautunut.

Ei ollut pitkäkään aika siitä, kun hän oli johtoryhmän jäsen kasvuyrityksessä, nosti mielekästä palkkaa ja teki juuri niitä asioita, joita halusi.

Valvotun yön jälkeen edessä olisi jälleen asiakaskäynti, jossa Lamminen esittelisi Auntie Solutionsin palveluita työntekijöiden stressin vähentämiseen ja jaksamisen parantamiseen.

Yhä vielä, lounaskahvilassa kerrottuna, tilanteen paradoksaalisuus hämmentää.

– Työskentelin tuolloin kotona ja saatoin päivällä nukahtaa koneen ääreen. Väitän kuitenkin, että onnistuin pitämään jokaisen sovitun asiakaspalaverin. Väittäisin niinkin, etteivät asiakkaat nähneet minusta, kuinka rikki todellisuudessa olin. Toki elämässäni kaikki muu oli ihan seis. Rankka elämänvaihe oli minulle kuin puolen vuoden mittainen mindfulness-harjoitus. Oli pakko keskittyä vain elettävään hetkeen.

Auntie ja Mervi Lamminen selvisivät vaikeista ajoista, mutta aiemman, fyysiseen hyvinvointiin keskittyneen yrityksensä Lamminen joutui viemään konkurssiin. Piilaakson bisnesgurut hymistelevät, ettei yrittämisestä voi tietää mitään todellista, ennen kuin on kokenut konkurssin. Ja ottanut siitä oppia. Mitä konkurssi opetti Lammiselle?

– Se opetti yhtä paljon kuin kuusi vuotta kauppakorkeakoulussa. Opiskelun kustansi yhteiskunta, mutta konkurssin sain maksaa ihan itse.

Lamminen tekee heti selväksi, ettei hän väistellyt konkurssia millään lailla.

– Hoidin velvoitteeni. Mutta kyllä minä tein paljon virheitä. Ihan itse. Pahin virhe oli tietysti lähteä mukaan koko yritykseen. Sorruin toiveikkuuteen ja vaikean tilanteen edessä yliarvioin omat kykyni.

– Konkurssi opetti rahan todellisen arvon. En olisi korporaatiomaailmassa työskennellessäni koskaan uskonut, että eteen tulisi tilanne, jolloin pankki ei suostu tapaamaan minua. Mutta sain tuta sen, kun omat neuvotteluasemat ovat pelkkä nolla, ja yhtäkkiä onkin pankin silmissä vain se, joka tuo hiekkaa eteiseen. Rahasta tulee äärimmäisen kallista, kun sitä ei ole.

Tänä päivänä Lamminen uskoo olevansa aiempaa varovaisempi. Ja tunnistavansa omien kykyjensä rajat entistä tarkemmin.

– Noin kovat kokemukset muuttavat ihmistä. Esimerkiksi oma suhtautumiseni yrittäjiin on muuttunut. Ja siihen, miten yhteiskunta suhtautuu yrittäjiin. Olen nykyään todella varautunut ja varovainen, kun joku tiedustelee, kannattaisiko ryhtyä yrittäjäksi.

– Yrittäjille, mutta varsinkaan konkurssin kokeneelle, ei ole minkäänlaista tukea saatavilla. Tein vähän aikaa sitten Facebookissa haun konkurssi-sanalla. Keskusteluryhmiä oli nolla. Ei mitään. Ei ainuttakaan tukiryhmää.

Yritys ei ole immuuni

Nyt Auntie Solutions Oy on startup-yritys, jossa työskentelee kuusi työntekijää ja joka työllistää välillisesti nelisenkymmentä mielenterveyden ammattilaista. Liikevaihto on kasvanut edellisvuodesta nelinkertaisesti.

Auntie tarjoaa yrityksille erilaisia mielen hyvinvoinnin paketteja, jotka täydentävät työterveyden ja työhyvinvoinnin palveluita. Auntien kautta ei saa terapiaa, vaikka etäyhteyden päässä ammattiavun antajana saattaakin olla esimerkiksi psykologi tai psykoterapeutti.

Yrityksen käyttäessä Auntien palveluita apua tai tukea tarvitseva työntekijä kohtaa hänelle valitun mielenterveyden ammattilaisen viisi kertaa. Tapaamiset hoituvat digitaalisesti. Auntien malli asiakkaan auttamiseen on valmennuksellinen ja edukatiivinen.

Yrityksen keräämästä asiakaspalautteesta voi päätellä, miten ammattiapu on voinut tarjota eväitä erilaisiin elämäntapamuutoksiin, jotka kantavat yllättävänkin pitkälle.

Lamminen kertoo asiakkaasta, joka oli kahdeksan vuoden ajan suunnitellut aloittavansa jonain päivänä työmatkapyöräilyn. Välitön muutos, jonka Auntien palvelun käyttämisestä seurasi, oli pyöräilyn aloittaminen. Kiehtovia ovat ne välilliset muutokset – kuten unirytmin säännöllistyminen, yöunien piteneminen ja entistä parempi jaksaminen – jotka tuumasta toimeen ryhtymisestä seurasivat.

– Ensimmäisillä asiakaskäynneillä sain vielä joidenkin yritysten HR-osastoilla osakseni ihmettelyä. Äimisteltiin, mihin tällaista palvelua tarvitaan, kun käytössä on jo liikuntasetelit. Mutta tänä päivänä asiantuntijaorganisaatioissa ymmärretään, että on työnantajan etu tarjota henkilöstölle tukea, vaikka stressi voisikin joskus aiheutua esimerkiksi kodin suunnasta. Kun ihminen saadaan asennoitumaan eri tavalla elämäänsä tai stressiin, muutokset ovat usein sangen mittavia.

Hangaari Bar & Cafen yhteydessä sijaitsee vapaalentotunneli.
Hangaari Bar & Cafen yhteydessä sijaitsee vapaalentotunneli.

– Vaikutusten mitattavuus on minulle tärkeää. Ymmärrän toki, että työporukat tykkäävät käydä risteilyllä, mutta onko se aidosti työkykyä ylläpitävä tai parantava keino? Miten risteilyn hyvinvointivaikutusta mitataan? Me teemme jokaiselle yksilöasiakkaalle kyselyn ennen ja jälkeen tapaamisia ja tuotamme asiakasyrityksillemme mitattavaa dataa.

Toisinaan Mervi Lamminen osallistuu yritysten aloitustilaisuuksiin. Usein hän tulee kertoneeksi myös omasta uupumuksestaan ja kokemistaan stressaavista elämäntilanteista.

– Auntiestakin sanon, että yritys se on siinä missä muutkin. Emme mekään ole immuuneja kuormitukselle. Nyt, monta kokemusta viisaampana osaan toki kiinnittää asioihin huomiota eri tavoin ja hyvissä ajoin.

Intohimo voi kuluttaa

Kun Lamminen aikoinaan lähti mukaan hyvinvointibisnekseen, hän kouluttautui samalla personal traineriksi. Liikunnalliselle ihmiselle oli luontevaa ja osin myös kätevää, että työtä tehdessä tuli liikuttua itsekin samalla.

– On kuitenkin luojan lykky, ettei minulla ole minkäänlaista terapia-alan koulutusta. Olen niin kova tekemään asioita ja tarttumaan toimeen, että se tästä vielä puuttuisi, että tekisin asiakastyötä. Auntien voimavara on niissä noin neljässäkymmenessä ammattilaisessa, jotka antavat etäyhteyden päässä apua, kuka Suomessa, kuka Espanjassa. Vaikka olisi kuinka huikea startup-idea, ei siitä mitään tulisi, jos meillä ei olisi ammattilaisia asiakastyössä.

Mielekäs työ on hieno asia, vaikkei siihen kuuluisikaan intohimon paloa.”

Mielen hyvinvointi ja ihmisten entistä parempi jaksaminen ovat eittämättä asioita, joihin Mervi Lamminen suhtautuu intohimoisesti. Mutta kun puhe kääntyy siihen, että jokaisen tulisi tehdä työkseen sitä, mitä tämä kiihkeästi rakastaa, Lamminen miltei leimahtaa.

– Tämä nykyinen intohimopuhe on minusta ihan bullshittiä! Aika monet rakastavat esimerkiksi seksiä tai suhtautuvat siihen intohimoisesti, mutta ei siitä nyt duunia kannata tehdä. Jos ihminen lähtee hakemaan vain sitä, mihin suhtautuu kiihkeästi, neuvoisin, että kannattaa pysyä palkkatöissä. Mielekäs työ on hieno asia, vaikkei siihen kuuluisikaan intohimon paloa. On kova vaade olla intohimoinen kaiken aikaa esimerkiksi vakuutusyhtiön asiakaspalvelussa. Kävisihän se aika kuluttavaksikin.

MISSÄ SYÖTIIN?

Kauppakeskus Redissä sijaitseva Hangaari on teemakahvila ja elämysbaari.

hangaari.fi

Julkaistu Evento-lehdessä 3/2019.