Klobbenin upealla kalastajasaarelle voi majoittua jopa 32 hengen ryhmiä.
Klobbenin upealla kalastajasaarelle voi majoittua jopa 32 hengen ryhmiä.

Melkein ulkomailla – Ahvenanmaa tarjoaa merelliset puitteet kokouksille

Ahvenanmaan itsehallinto täyttää ensi vuonna sata vuotta. Suuriin juhlallisuuksiin liittyvät tapahtumat täyttävät saarimaakunnan kokoustilat, ja palvelut on hiottu hyvään kuosiin.

Alandican kulttuuri- ja kongressitalon
keskusaukiolta avautuu näkymä merelle.

Ahvenanmaa on osa Suomea, mutta niin kielellisesti kuin kulttuurillisesti ihan omanlaisensa. Melkein kuin olisi ulkomailla. Monet saarimaakunnassa vierailevat kokevat myös merellisen ympäristön hieman erilaisena kuin mihin Manner-Suomessa on totuttu.

– Järjestätpä kokouksen tai ryhmälle rakennetun tapahtuman missä päin Ahvenanmaata hyvänsä, meri on aina läsnä, Åland Convention Bureaun johtaja Sanna Könönen-Wahlstedt sanoo.

Hän houkutteleekin Manner-Suomessa toimivat yritykset ja yhteisöt järjestämään kokouksensa ja tapahtumansa Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaa sijaitsee sopivasti Suomen ja Ruotsin puolivälissä, joten saarimaakunta soveltuu erityisesti pohjoismaisiin kohtaamisiin. Kokouk­sen voi aloittaa jo laivamatkalla, ja paikan päällä jää aikaa erilaisille vapaa-ajan aktiviteeteille ja mukavalle yhdessäololle. Ahvenanmaalle saapuukin vuorokaudessa yli 20 laivavuoroa.

– Tänne voi matkustaa myös len­täen Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta. Olemme hyvin helposti saavutettava kohde, samalla kun sijaintimme takaa mahdollisuuden rauhanomaiseen kokoustamiseen poissa kaupungin kiireestä ja ihmisvilinästä.

Hotelleissa voi yöpyä tuhat henkeä

Maarianhaminan keskustassa, meren äärellä sijaitsevaan Alandican kulttuuri- ja kongressitaloon mahtuu 600 henkeä, ja siellä järjestetään jopa 800 hengen päivätapahtumia. Alandica onkin monien satavuotistapahtu­mien keskipiste.

Ahvenanmaalla kaikki on lähellä, ja liikkuminen ainoan kaupungin, Maarianhaminan, ulkopuolella on sujuvaa. Maarianhaminan hotellit sijaitsevat lähellä toisiaan ja Alandican konferenssitaloa, mikä helpottaa kuljetuksia eri kohteiden välillä. Kävellen pääsee joka paikkaan alle kymmenessä minuutissa.

Käringsund Resort & Conferencessa kuvattiin
keväällä televisiossa esitetty Mestareiden mestari -tv-sarja

– Kaikki kaupunkikohteet ovat hyvälaatuisia ja moderneja ja tarjoavat hyvät mahdollisuudet erilaisten virtuaalisten kokousten ja tapahtumien järjestämiseen.

Kaupungissa on hotelliyöpymistilaa noin tuhannelle hengelle.

Maaseudun kohteista erityisesti Käringsund Resort & Conferencessa, Silverskärissä ja Havsviddenissä tilaa kokoontua on usealle sadalle hengelle. Maaseutukohteet tarjoavatkin ryhmälle oman rauhan, eli muita tilaisuuksia ei järjestetä samaan aikaan samassa paikassa.

Tervetuloa nauttimaan ahvenanmaalaisesta vieraanvaraisuudesta.”

Aktiviteetteja kokouspäivien vapaa-aikaan

Kalakeitto Maarianhaminan Park Alandia Hotellin
ravintolassa.

Ahvenanmaan oheisohjelmatarjonta on monipuolinen. Kokouspäivän jälkeen voidaan lähteä kalaan, golfaamaan, vaeltamaan, pyöräilemään, melomaan, veneretkelle, kokkaamaan, juoma- tai ruokamaisteluille, kiipeilemään tai antautua kulttuurielämysten vietäväksi.

– Oheisohjelmat suunnitellaan aina asiakkaan tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Lyhyiden välimatkojen ansiosta liikkuminen eri kohteiden välillä on nopeaa ja helppoa, Könönen-Wahlstedt sanoo.

Ahvenanmaan tunnetuimman kokin, Micke Björklundin ruoka- ja juomaimperiumilla on oman ruokakylä Smakbyn ohella ravintoloita myös Manner-Suomessa, kuten Helsingin Stockmannilla. Smakbyssä ryhmät voivat toteuttaa vaikkapa yhteisen ruuanlaittotapahtuman.

 

Smakbyn tapaslajitelma. Lähellä tuotettua ja kasvatettua
ruokaa, kuten pikkelöityjä omenanraakileita.

– Kestävyysajattelu on mukana kaikessa työssämme. Kaikki kokouskohteemme ovat joko Green Key- tai Joutsen-sertifioituja. Useat kohteistamme ovat ottaneet sydämenasiakseen tarjota paikallista ja lähituotettua ruokaa, axgania. Raaka-aineet tulevat ravintoloihin usein vain muutaman kilometrin päästä.

Yksikään tapahtuma ei ole samanlainen

Åland Convention Bureau ja partnerit tekevät tiivistä yhteistyötä räätälöidessään tapahtumat ja tilaisuudet yksilöllisesti jokaiselle asiakkaalle. ÅCB tarjoaa puolueetonta ja maksutonta konsulttiapua kaikille, jotka suunnittelevat Ahvenanmaalla järjestettäviä kansallisia tai kansainvälisiä kokouksia. ÅCB on myös lenkki paikallisten verkostojen hyödyntämiseen.

– Yksikään kokous- tai yritystapahtuma ei ole samanlainen, Könönen-Wahlstedt lupaa.

Saarimaakunnassa on myös ollut suhteellisen helppoa sopeutua covid-19:n tuomiin rajoitteisiin, sillä kohtaamispaikat ovat riittävän tilavia turvavälien järjestämiseen.

– Kaikki kohteemme sopeutuivat myös nopeasti niin MaRan kuin THL:n antamiin ohjeisiin ja suosituksiin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Panostuksia parempaan esteettömyyteen

Silverskärin saaristolaistilan hotellihuoneita.

Ahvenanmaalla on pidetty esteettömyys mielessä, kun on suunniteltu luontopolkuja, veneretkiä saaristoon sekä tutustumiskohteita Maarianhaminassa. Kaupungissa toimivista hotelleistakin lähes jokaisella on tarjota vierailleen esteettömiä huoneita.

Esteettömään matkailuun erikoistunut ruotsalaisyritys Access Sweden inventoi vuosien 2015–2016 aikana esteettömyyskonsultti Lilian Müllerin kanssa nelisenkymmentä ahvenanmaalaista matkailupalvelukohdetta. Nyt hankkeen perusteella tehdyt muutokset ovat jo näkyvissä, ja monet keskeisistä matkailukohteista ovat esteettömiä.

Monet keskeisistä matkailukohteista ovat esteettömiä.”

Hyvä osoitus liikunnallisista puitteista ovat Käringsundin luontokohteet, jotka olivat näkyvässä roolissa keväällä televisiossa nähdyssä Mestareiden mestari -kilpailuohjelmassa.

Mainioita ja esteettömiä kävelyreittejä voi kokea myös aivan Maarianhaminan keskustan tuntumassa Lilla Holmenissa sekä Järsössä ja Herrönissä, joiden luontopolut houkuttelevat tasaisessa maastossa viihtyvää kulkijaa. Kummassakin kohteessa voi ajaa autolla aina merenrannassa olevalle grillipaikalle saakka. Vanhalla linnoitusalueella on kiinnostavaa nähtävää.

Nykyisin monet keskeisistä matkailukohteista ovat esteettömiä. Esimerkiksi Maarianhaminan ylpeyteen, purjealus Pommerniin johtaa silta, jota pitkin on mahdollisuus siirtyä laivalle vaikkapa pyörätuolilla. Ja hissillä pääsee ihailemaan myös laivan ruumaa.

Konsulttiapua kokousjärjestäjille

Åland Convention Bureau,

c/o Visit Åland, Storagatan 8,

AX-22100 Mariehamn, Åland, Finland

Puhelin +358 457 345 1810

conventions@visitaland.com

visitaland.com

Julkaistu Evento-lehdessä 4/2021.

Sulje mainos Tilaa Evento