Kuva: iStock.com/AscentXmedia
Kuva: iStock.com/AscentXmedia

Luksuksen ammattilaiset, mikä on nykypäivän luksusta?

Elämysten ammattilaiset Paola Suhonen, Kaisa Heiskari ja Mikko Heimonen kertovat, mistä he ja heidän yleisönsä nauttivat.

Paola Suhonen

Ivana Helsinki, Superwood

Nykypäivän luksusta on oma aika, eritoten ilman sosiaalista mediaa. Joutilaisuus on väärä sana kuvaamaan omaa aikaa, jonka ihminen voi täyttää omalla mielikuvituksella. Tänä päivänä meillä ei tunnu olevan aikaa seistä vaikkapa bussipysäkillä tai odottaa kaveria ilman, että olemme tekemässä jotain somessa tai räpläämässä kännykkää.

Meillä on ollut tavoitteena luoda Superwood-festivaalista vahva elämyksellinen kupla ja mielikuvituksellinen seikkailu, jossa ihmiset metsän keskellä eivät tunne tarvetta paeta muiden ihmisten arkeen tai maailmaan.

Taianomainen seikkailu on kadonnut tästä ajasta.”

Silloin ihminen kokee olevansa jonkin merkityksellisen äärellä, kun hän ei koko ajan roiku älypuhelimella. Tänä päivänä ihmiset tuntuvat menevän keikallekin niin, että lavalla esiintyvän artistin seuraamisen sijasta he keskittyvät siihen, miltä itse näyttävät selfiessä.

Tietynlainen lapsuuden makuinen taianomainen seikkailu on kadonnut tästä ajasta. Itse olen päässyt sen tyyppisiin maailmoihin elokuvien kuvauksissa. Halusin tuoda sen mahdollisuuden muillekin ihmisille. Tunnen päässeeni perille, kun näen Superwoodissa mahdollisimman vähän kännykällä räpläämistä.

 

Kaisa Heiskari

Visit Rovaniemi

Matkailuihmiselle korona-aika on opettanut, että luksusta ei tarvitse hakea kaukaa ulkomailta. Olen nauttinut viikonloppulomista Rovaniemen tai lähialueen hotelleissa niin koko perheen kanssa kuin aviomiehen kanssa kahdestaan. Tätä ilmiötä kutsutaan nimellä staycation eli lomailu kotikaupungissa.

Valitsemme vähän tavallista hotellia laadukkaamman majoituskohteen. Syömme valmiissa pöydässä laadukkaan aamiaisen ja hyvän illallisenkin.

Luksusta ei tarvitse hakea kaukaa ulkomailta.”

Asumme maaseudulla noin 30 kilometrin päässä Rovaniemen keskustasta, ja lomailu lähikaupungissa riittää näinä poikkeusaikoina irtautumiseen perhe- ja työarjesta. Näitä viikonloppulomia emme täytä aikataulutetulla ohjelmalla. Kun työarki on vauhdikasta ja aktiivista, on tärkeää saada ihan vain olla.

Myös luonnonläheisyys ja rauha saavat poikkeusaikana erityisen merkityksen. Kaupunkilomilla meillä ei kuitenkaan ole tarvetta erillisiin luontoretkiin, sillä kotona maaseudulla luonto alkaa melkein ovesta ulos astuessa.

Joskus ohjelmaan kuuluu shoppailuakin. Odotan kovasti myös kulttuuritarjonnan avautumista, kun pandemia hellittää.

 

Mikko Heimonen

Viking Line

Risteilyisäntänä olen oppinut, että henkilökohtaiset huomioimiset menevät normaalissa elämässä luksuksen tasolle. Risteilyllä sen voi tehdä huomioimalla matkustajan esimerkiksi merkkipäivänä, vaikkapa risteilyisännän onnittelulaululla ruokailun yhteydessä.

Luksusta on sekin, ettei tarvitse jonottaa. Risteilyllä tila on rajallinen, mutta tulee tilanteita, jolloin tämä onnistuu esimerkiksi henkilökunnan lisäämisellä. Valitettavan usein tapahtumajärjestäjät hyväksyvät jonot ikään kuin hommaan vääjäämättömästi kuuluvana luonnonlakina.

Luksusta on, ettei tarvitse jonottaa.”

Vapaa-ajalla olen valmis maksamaan ekstraa vaivattomuudesta, johon kuuluu olennaisesti jonojen välttäminen. Käytän ulkomailla käydessäni paljon Golden Circle -lippuja, jolloin pientä lisää maksamalla saan VIP-palvelua, esimerkiksi väljän tilan suoraan lavan edessä jonkin artistin tai bändin keikalla. Palvelut on mitoitettu sen mukaan, että VIP-kohtelusta maksaneen ei tarvitse jonottaa. Usein pakettiin kuuluvat myös oma baari ja omat saniteettitilat. Pääsin nauttimaan tällaisesta luksuksesta muun muassa Coldplay-bändin keikalla Berliinin olympiastadionilla vuosia sitten.

Julkaistu Evento-lehdessä 5–6/2021.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!

Sulje mainos Tilaa Evento